i am not a fan of tiramisu. antara sebab2nya adalah the coffee flavour infused within. tambahan pulak aku sangat alergik pada kafein, dan kek berasaskan keju juga bukanlah kegemaranku. tapi bila kubelek2 resipi tiramisu yang ada kat internet terasa mudah pula. rugi kalau tak cuba membuatnya. there are two choices, samada resipi berasaskan raw egg atau non-egg recipe. i choose the latter.
beginilah hasilnya. hiaskan dengan fresh blueberries dan chocolate shave. yaya cukup suka kek ni. hubby tak nak sentuh langsung coz he's on diet :-P. aku pulak tak boleh makan banyak nanti sakit kepala and tak boleh tidur malam.
this recipe calls for mascarpone cheese. tapi disebabkan tak jumpa keju mascarpone yang halal maka ku gantikan dengan cream cheese ajalah. the sponge biscuits or what the italians called savioridi mudah benar meresap cecair. i shouldn't have celup biskut dalam bancuhan nescafe lama sangat. akibatnya nescafe meleleh keluar dari kek. pun begitu tak menjejaskan rasa. i need more practice. maybe next time cuba resipi yang pakai telur pulak.
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Sunday, 31 January 2010
Roast Chicken
malas nak type panjang2 just nak tempek gambar lunch kami semalam - roast chicken. sebab dah lama tak panggang ayam so roast chicken semalam 1 ekor habis dibedal, tinggal tak sampai 1/4 chicken simpan dalam fridge. nampak sangat lama dah kempunan nak makan roast chicken.
roast chicken kali ni cerah sikit sebab pakai fair n lovely. sebenarnya ku cover ayam dengan aluminium foil masak panggang, tak mau dia cepat rentung. masa 20mins terakhir baru ku buka foil bagi dia golden skit. itupun masih cerah lagi, dah tak kuasa nak tunggu lama2, perut dah lapar.
my plate, i had roast chicken bahagian dada of course with salad and keledk merah panggang juga. tak mau makan nasi lah tu konon.
hubby's... mesti ada nasi ;-)
roast chicken kali ni cerah sikit sebab pakai fair n lovely. sebenarnya ku cover ayam dengan aluminium foil masak panggang, tak mau dia cepat rentung. masa 20mins terakhir baru ku buka foil bagi dia golden skit. itupun masih cerah lagi, dah tak kuasa nak tunggu lama2, perut dah lapar.
my plate, i had roast chicken bahagian dada of course with salad and keledk merah panggang juga. tak mau makan nasi lah tu konon.
hubby's... mesti ada nasi ;-)