Enough ramblings about dream. Last week we went to this wedding reception kat rumah lama. Kat kenduri tu kami dihidangkan dengan lauk gulai kambing. Sedap sangat masakannya tapi aku Cuma dapat seketul kecil aja sebab sold out dah rasanya masa tu. dah lama tak makan kambing or bebiri so last Tuesday I bought frozen boneless lamb shoulder from cold storage. Aku ni memang tak reti nak pilih bahagian daging bebiri mana yang sesuai dan lembut untuk dimasak. Kalau nak panggang tu dah tentu aku pilih bahagian kaki. Tapi kalau nak menggulai or merendang bahagian mana yang best ye? Apapun aku dah beli dah pun.
Hubby pun teruja dengar aku beli lamb. Tunggu punya tunggu cari masa nak masak tapi tak ter masak lagi until today. Sempatlah semalam lari balik rumah during Friday break untuk masak lamb briyani. Dalam half an hour dah siap but lebih bagus lagi kalau dapat masak dengan api yang perlahan, let it simmer for longer like 1 hour ke barulah bertambah sedap sebab rempah rauts dan perisa semua meresap dalam daging bebiri. Anyway, that’s all I could afford to do. Kalau aku tak berkejar balik masak tengahari alamat sampai weekendlah bebiri tu terperap dalam freezer. Tak berani nak gamble masak malam lepas balik kerja coz aku tak pasti what time I’d be home. Tambahan lagi malam tadi kena siapkan kek tempahan orang pulak tu. macam nilah ibu2 yang ada 2 kerjaya, kena pandai curi masa. Kalau tidak, tak merasalah hubby makan masakan air tangan wife dia ;-P
Btw, daging bebiri bahagian shoulder tu mudah empuk. I guess masak bebiri lebih mudah compared to daging lembu. Selain dari daging batang pinang, aku tak reti nak empukkan daging bahagian lain pasal tu selalu cari batang pinang je. or aku yang tak reti masak sebenarnya? Heheheh…
Masak lamb briyani ni tak susah. Just perapkan lamb dengan rempah briyani for a good 30mins sebelum masak. Tumiskan shallots, garlic dan ginger yang ditumbuk kasar bersama dengan kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang. Lepas tu masukkan lamb, 2 biji diced tomatoes or 2 sudu besar (aku letak kedua2nya sekali coz aku suka rasa masam2 manis fresh tomato & deeper tomato taste from the puree). Letak air sikit, biar dia merenih. Bila lamb dah lembut masukkan plain yogurt, let it simmer sampai pecah minyak. Aku suka tambah kismis yang dicincang supaya briyani terasa manis2 buah gitu. Ataupun letak bawang goring yang diramas2 supaya kuah pekat and also for stronger tasting briyani.
Both my children had lamb briyani with nasi minyak for their dinner petang semalam. They rave about how sedap the lamb was. Fahmi memang kutahu suka makan lamb, tapi yaya baru inilah kali pertama dia merasa. Ada baki lamb shoulder yang kusimpan, I bought 300gm which is quite a lot untuk dimasak sekaligus. Demam plak musim panas ni melantak lamb sungguhpun sedap. Nanti bila2 bleh buat lamb pie pulak just for me & hubby… heheh