Kalau istilah black Monday biasalah dengar kan? hehe ni black wednesday lah pulak. I had a very awful beginning for this week then followed by an awful mid-week yesterday. My black wednesday began with a very heavy traffic sepanjang jalan dari alam budiman melepasi cahaya spk pagi semalam on the way to drop fahmi kat kindy and to work. Takde hujan takde rebut tiba-tiba je kontraktor datang korek jalan. Yang buat aku pelik tu kalaupun nak betulkan jalan (takdelah rosak teruk pun) kenapalah jkr tak suruh kontraktor buat kerja masa cuti sekolah last week. Setidak2nya taklah ramai sangat pengguna jalanraya masa tu dan taklah menyebabkan unnecessary bad traffic di awal pagi. Disebabkan kelemahan pihak2 tertentu menjadualkan kerja habis pengguna jalanraya macam aku tak pasal2 sampai tempat kerja lewat. Kesian juga kat fahmi yang sampai 30mins late… monyok kawan tu duk dalam kereta berjam2. Hangin je satu badan, tak leh nak tolerate kejumudan orang2 yang tak reti nak buat planning ni.
Bila dah lepas je daripada bad traffic kat cahaya spk tu legalah sikit walaupun jam dah hampir 8.30pagi. Memecutlah aku menuju ke tol bukit jelutong. Hampanya lah hati bila sampai je kat tol tengok kereta bertepek2… adehhh ada accidentlah pulak. Macam tulah nkve kalau ada accident or hujan lebat sure jam gila tarik sampai ke muka tol. Tension nya lah aku.
Sampai kat ofis, pagi2 dah dapat cerita tak best. cengginilah bila dapat superior yang nasty and moody. bila dia terlalu ikut nafsu marah dia tu boleh spoil orang punya hari. biarpun yang terkena tu bukan aku tapi kesian sungguh kat hamba Allah tu, layan jelah beb.
Petang tu kat ofis dek kerana seronok dapat menyelamatkan periuk nasi hamba Allah ni aku tergopoh2 berjalan keluar dari bilik sampai patah tumit kasut. Dah lah jarang pakai, tak pasal2 patah. padahal bukan aku pun yang menang loteri, terlebih excited pulak. whatever, lega rasa hati, syukur alhamdulillah.
Before I end this entry, I want to show off the baklava that I made last month. yelah dah lama takde netry bergambar (macam buku skrap lah pulak).I was addicted to baklava. Few months ago I don’t know why people eats baklava, aku tak faham kenapa sesetengah raya hampers mesti ada this particular Turkish delights. Sehinggalah satu hari di bulan ramadhan last year, aku beranikan diri rasa baklava from the raya hamper yang hubby bawa balik. I was on the brink of throwing them away unopen sebab takde sorang pun dalam rumah ni yang sentuh hamper tu. and if u know me, u know that aku tak suka orang bawa balik benda yang takkan dimakan sesiapa dalam rumah ni. Sebelum masukkan the package ke dalam tong sampah, aku pun bukalah wrap dia dan rasa seketul. Dalam hati berkata “meh lah aku rasa dulu ntah apa yang sedapnya benda ni…” . There and then I fall in love with baklava. I was hooked.
Selalunya kalau terasa nak makan baklava I have to drive to ikea. Yang kutahu kat situ je tempat nearest to my home yang ada jual baklava. Tapi lecehnya lah nak kena travel 35-40mins just to get sebungkus baklava. So I bought the frozen filo pastry from cold storage and made my own baklava. Tapi rasanya tak sama macam the store bought ones. Sebab tak sabar tunggu nak makan baklava, aku tak tunggu sampai baklava betul2 masak the full 25mins dalam oven. Pastu my sugar syrup pun too thick, tak dapat meresap sepenuhnya dalam baklava, it end up pooling around and at the bottom. But fahmi, who has sweet tooth like me loves it. Dialah tukang perabiskan, tiap2 hari dia makan sikit, sikit. next time nak follow baking instruction betul2.