I can’t recall when is the last time I had an apple. It must be a long time ago. Apples used to be my favourite fruit which I took almost every week. Tapi entah kenapa I’ve stop eating them. Even kalau ada function yang hidangkan sliced apples I’d pass. Resipi apple crumble cake pun saya gantikan kepada blueberry. Punyalah nak escape daripada makan apple, macam dah developed an aversion to them lah pulak.
Beberapa hari yang lepas secara tiba-tiba I yearn for applesauce cake. Dah lama terjumpa resipinya tapi saya tak ambil kisah sebab masa tu masih belum dapat break my aversion to apples. Entah kenapa beberapa hari lepas saya tak boleh nak lupakan applesauce cake padahal tak pernah rasa pun lagi. Akhirnya I decided to give Martha Stewart’s applesauce cupcake a try. But before that kenalah ada applesauce dulu. Awalnya saya bercadang nak beli je readymade applesauce dalam botol tapi tak berkesempatan nak ke shopping mall; kedai runcit biasa depan rumah dah tentu tak jual. So saya decide buat sendiri jelah applesauce ni. Tak susah nak membuatnya. But first kenalah beli apple dulu. Part membeli epal ni yang buat saya termangu sekejap kat kedai. Saya macam orang baru mengenal epal, tercari-cari varian epal yang sesuai untuk applesauce saya. Padahal dulu saya memang cukup fasih menghafal varian epal. Saya hampir terlupa bagaimana rupa epal Royal Gala yang suatu masa dulu adalah favourite saya kerana sizenya yang kecil bulat comel, warnanya yang tidak terlalu merah, isinya yang padat tapi tidak keras serta kulitnya yang nipis dan tidak kelat. Rasa lucu dengan gelagat sendiri.
Saya teringat pesanan penulis resipi applesauce ni untuk memilih epal daripada pelbagai varian to produce applesauce yang sedap. Maka saya ambil beberapa biji epal Royal Gala bersama Red Delicious (tak gemar jenis ni sebab kulitnya kelat/tebal isinya macam spongy gitu) dan sebiji epal Fuji yang besar untuk cukupkan 1kg. Kesemuanya epal merah dan hanya 3 jenis itu saja yang dijual di mydin.
Balik rumah terus saya ke dapur buat applesauce walaupun jam sudah pukul 11 malam. Saya tak peduli, my yearning for applesauce cake dah tak boleh ditahankan lagi. This is the recipe that I use to make the applesauce.
3lbs to 4lbs apples - buang biji & sliced tebal (saya buat 1kg je)
½ cup brown sugar
½ cup white sugar
3in cinnamon stick
3-4 strips of lemon skin (saya guna 2 strips je nak kurangkan masam)
lemon juice from half a lemon
1 cup water
Letak semua dalam pot. Didihkan dengan api perlahan for 3 minutes. Lepas tu perlahankan api, tutup periuk dan let it simmer for 30mins. Bila dah siap, guna food processor or blender, kisar kasar. Don't throw away the juices, masukkan sekali.
Petang ahad kelmarin saya pun cuba separuh resipi applesauce cupcake Martha Stewart. Bila dah siap baking, I leave them to cool sementara saya dan hubby keluar berjogging dan our children bermain kat playground. Balik daripada jogging, kami open table depan rumah sambil menghirup lemonade sejuk dan menikmati applesauce cupcake topped with brown sugar meringue buttercream. Hubby’s and the children’s seal of approval is all I need as an excuse to welcome back apples in to my life. ;-).