cerita merepek apa pulak lah nikmat segelas buih. tapi betul saya tak mereka-reka cerita. buih ini memang sedap sekali, kena pula berwarna warni cukup menarik perhatian. ini ialah puding buih yang saya buat sebagai pencuci mulut iftar petang tadi. resipi ini hasil terjahan saya dari satu blog ke satu blog, lalu saya berkenan dengan puding buih yang puan hana nun jauh di jepun buat. kagum betul saya dengan kerajinan dia memasak.
sebenarnya ini bukan kali pertama saya menikmati puding buih. kali pertama dulu masa saya berusia sekitar 10-11 tahun, my mum pernah bawa balik puding buih yang dipelajari di kelas memasak perkep (perkumpulan isteri-isteri polis). ye, kalau nak ikutkan my mum banyak menyimpan koleksi resipi kuih muih, kek dan biskut sejak berpuluh tahun dulu, tapi sayangnya belum satu pun diperturunkan kepada saya. barangkali ma tidak terkesan minat memasak saya ni. maklum saja, masa zaman anak dara dulu kupas bawang pun malas. bila dah berumahtangga ni pandai pula nak makan macam-macam.
tekstur puding ini seperti buih yang dimampatkan, sangat ringan, seakan-akan tekstur kek sponge cuma rasanya kosong. jadi perlu dimakan dengan sos kastad. kalau anda tak gemar manis, boleh saja makan puding buih kosong! :-P
menu utama iftar hari ini ialah chicken chop. berselera masing-masing makan termasuklah saya sebab dah lama tak makan chicken chop. yaya yang kebiasaannya menolak chicken chopnya dijirus sos lada hitam akhirnya mengalah. bertambah-tambah sos dia minta dan licin platenya!
esok kita jamu selera ala kampung pulak ye ;-)
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Saturday, 28 August 2010
18 Ramadhan 1431H - Nasi Gemuk & Kari Kambing
apa pulak lah nasi gemuk ni ye? macam gempak je nama nasi ni. tapi nama sopan dia yang sebenarnya adalah nasi mentega. saya nampak panjang muncung 'oooo' kat bibir puan-puan ;-). ada sejarah disebalik pemberian nama nasi gemuk ni yang berhubung kait dengan cerita saya di zaman U dulu. sebelum bercerita saya minta maaf banyak-banyak kalau ada yang terasa, saya sekadar berkongsi koleksi anekdot dalam ruang lingkup keluarga saya.
nasi gemuk @ nasi mentega yang saya buat ni mudah aja, anda cuma perlu masak nasi seperti biasa. kemudian di dalam frying pan panaskan 2 sudu mentega dengan crushed garlic disertai secubit garam. bila dah cair dan garlic pun dah agak layu, gaulkan adunan mentega pada nasi. maka terhasillah nasi mentega versi saya.
versi asal saya kutip daripada kisah seorang teman di U dulu. mulut saya yang agak celupar sedikit di zaman muda mudi tanpa segan silu bertanya kepada dia macam mana badan dia boleh jadi montel sebegitu sedangkan adik beradiknya yang lain bersaiz biasa saja. lalu dia yang faham dengan keceluparan mulut saya tanpa rasa tersinggung menceritakan bagaimana masa dia kecil dulu, mak dia selalu buatkan nasi yang digaul planta untuknya. dipercayai nasi planta tersebut telah menyumbang kepada tumbesaran bagai johan terhadap batang tubuhnya.
dan saya, yang so desperate nak melihat anak dara saya si yaya ni berisi sedikit badannya, telah mengambil inspirasi daripada nasi planta yang dibuat oleh mak teman saya dengan mengubah sedikit menjadi nasi mentega. pada hari saya mula memperkenalkan nasi mentega ini kepada hubby dan anak-anak, saya berterus terang kepada mereka tentang kemungkinan kesan yang akan diperolehi hasil kekerapan memakan nasi mentega ini. iaitu wujudnya kemungkinan mereka menjadi montel, itupun jika benar telahan teman saya dulu. sejak itu, nasi mentega lebih popular sebagai nasi gemuk - for yaya's benefit ia digelar sedemikian.
hahaha, begitulah cerita si penglipur lara. dah puas bercerita, marilah tengok gambar hidangan iftar saya semalam.
kari lamb campur mutton ala mamak
saya tak makan dengan nasi gemuk. i had the lamb curry with roti naan instead.
gambar nasi gemuk tiada di sini. sila buat sendiri ye :-)
nasi gemuk @ nasi mentega yang saya buat ni mudah aja, anda cuma perlu masak nasi seperti biasa. kemudian di dalam frying pan panaskan 2 sudu mentega dengan crushed garlic disertai secubit garam. bila dah cair dan garlic pun dah agak layu, gaulkan adunan mentega pada nasi. maka terhasillah nasi mentega versi saya.
versi asal saya kutip daripada kisah seorang teman di U dulu. mulut saya yang agak celupar sedikit di zaman muda mudi tanpa segan silu bertanya kepada dia macam mana badan dia boleh jadi montel sebegitu sedangkan adik beradiknya yang lain bersaiz biasa saja. lalu dia yang faham dengan keceluparan mulut saya tanpa rasa tersinggung menceritakan bagaimana masa dia kecil dulu, mak dia selalu buatkan nasi yang digaul planta untuknya. dipercayai nasi planta tersebut telah menyumbang kepada tumbesaran bagai johan terhadap batang tubuhnya.
dan saya, yang so desperate nak melihat anak dara saya si yaya ni berisi sedikit badannya, telah mengambil inspirasi daripada nasi planta yang dibuat oleh mak teman saya dengan mengubah sedikit menjadi nasi mentega. pada hari saya mula memperkenalkan nasi mentega ini kepada hubby dan anak-anak, saya berterus terang kepada mereka tentang kemungkinan kesan yang akan diperolehi hasil kekerapan memakan nasi mentega ini. iaitu wujudnya kemungkinan mereka menjadi montel, itupun jika benar telahan teman saya dulu. sejak itu, nasi mentega lebih popular sebagai nasi gemuk - for yaya's benefit ia digelar sedemikian.
hahaha, begitulah cerita si penglipur lara. dah puas bercerita, marilah tengok gambar hidangan iftar saya semalam.
kari lamb campur mutton ala mamak
saya tak makan dengan nasi gemuk. i had the lamb curry with roti naan instead.
gambar nasi gemuk tiada di sini. sila buat sendiri ye :-)