Lebih 8 bulan juga saya tunggu pokok heliconia saya ni berbunga. Alhamdulillah 2 minggu lepas putiknya dah mula tumbuh.
Dan minggu ini bunganya sudah berkembang. Hati saya pun berbunga-bunga juga ;-).
Heliconia ni dia ada banyak variant. Yang seperti dalam gambar ni dipanggil heliconia pandula inflorescence. Bunga dia terjurai ke bawah. Ada 2 jenis lagi heliconia kat laman rumah ni. Yang di luar pagar ada heliconia psittacorum dan parrot heliconia. Ada 1 yang ala-ala heliconia tapi tak sure lah same family atau tidak tapi better known as birds of paradise... alah yang macam gambar profile saya tu ;-)
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Wednesday, 27 April 2011
Wordless Wednesday - Power Puff
Tuesday, 26 April 2011
Makan Tulang
Kau dapat makan hati pun dah cukup bagus, jiran sebelah makan tulang je.
Tapi tulang bukan sebarang tulang. Tulang yang berlemak dan berdaging nipis ni bila dah direbus empuk dan dibuat kuah mee rebus, fuhh sedapnya tak terkata. Masuk lif tekan sendiri daa...
Tau tak, lemak-lemak pada tulang ni saya cukup geli nak makan tapi ada tukang kutip. Nak tau siapa? Tu cik minah mulut becok hantu pulut... tak sangka dia yang cerewet makan ni boleh sebat lemak saya.
Tapi tulang bukan sebarang tulang. Tulang yang berlemak dan berdaging nipis ni bila dah direbus empuk dan dibuat kuah mee rebus, fuhh sedapnya tak terkata. Masuk lif tekan sendiri daa...
Tau tak, lemak-lemak pada tulang ni saya cukup geli nak makan tapi ada tukang kutip. Nak tau siapa? Tu cik minah mulut becok hantu pulut... tak sangka dia yang cerewet makan ni boleh sebat lemak saya.
Friday, 22 April 2011
Tarte Tatin Recipe
So here's the recipe I use to make tarte tatin. You can actually use pears or peaches aside from apples. Kalau guna apples I strongly recommend you to use Granny Smith apples... apple hijau tu yang masam (tart) bila blend dengan caramelised sugar memang umph rasa dia. Lagipun it is less watery. Kalau guna red apples masak cook apple tu banyak sangat juices yang keluar.
Whay You Need:
4-5 eating size Granny Smith's apples (epal hijau), peeled, deseeded and quatered - well in my case i cut them by 6 memang cukup 4 biji pakai habis
125gm sugar - if you use red apples than you may use only 100gm of sugar
25gm butter
1 teaspoon vanila flavour
1 recipe sourdough pastry or sweet shortcrust pastry (which ever you like) - in my case 1 make sweetcrust pastry sebab nak buat sourdough pastry tu kena guna sour cream.
Melt butter dalam pan, masukkan gula dan biar gula melt. Api biar sederhana dan kacau sesekali. Bila gula dah caramelised masukkan vanila flavour.
In the mean time, panaskan oven to 200degrees.
Transfer caramel ke baking pan or if you have deep pan yang bertangkai besi boleh guna terus masuk oven nanti so tak perlu ganti dengan baking pan. Letak baking pan atas stove dengan api perlahan. Susun epal satu persatu sampai penuh, biar betul-betul padat. Kalau tak muat tunggu sampai epal mengecut boleh tambah lagi. Let it cook for 10mins, lepas tu alih dari api dan roll your pastry lebihkan lebar 1inci daripada saiz pan tapi jangan terlalu nipis. Tutup atas caramelised apples, tucked in lebihan pastry di celah-celah pan. Now letak dalam oven and let it cook for 20-25min depending kepada oven anda. Saya punya saya biarkan je 25mins and it cooked to perfection!
Apple pie lovers should try this. I consider tarte tatin as upside down apple pie. If you have a sudden crave for apple pie but want to skip the chaos of preparing the filing, the crust and what not, maybe you should opt for tarte tatin to satisfy your sudden crave. It is easy to make and cut half of the time and amount of ingredient used to make an apple pie. And it taste so good you may not want to make another apple pie. The only difference is the taste of the pie filing. While apple pie filing is enhanced with cinnamon flavor, which I have to admit that cinnamon works wonder to tease your taste bud, well tarte tatin’s filing is missing the spicy flavor. Instead of cinnamon, the flavor is replaced by vanilla. But I like it anyway. You can always put a pinch or two cinnamon powder if you like.
Before I turn the tart upside down
And I have to say that I like it… in fact I loveee it.
Whay You Need:
4-5 eating size Granny Smith's apples (epal hijau), peeled, deseeded and quatered - well in my case i cut them by 6 memang cukup 4 biji pakai habis
125gm sugar - if you use red apples than you may use only 100gm of sugar
25gm butter
1 teaspoon vanila flavour
1 recipe sourdough pastry or sweet shortcrust pastry (which ever you like) - in my case 1 make sweetcrust pastry sebab nak buat sourdough pastry tu kena guna sour cream.
Melt butter dalam pan, masukkan gula dan biar gula melt. Api biar sederhana dan kacau sesekali. Bila gula dah caramelised masukkan vanila flavour.
In the mean time, panaskan oven to 200degrees.
Transfer caramel ke baking pan or if you have deep pan yang bertangkai besi boleh guna terus masuk oven nanti so tak perlu ganti dengan baking pan. Letak baking pan atas stove dengan api perlahan. Susun epal satu persatu sampai penuh, biar betul-betul padat. Kalau tak muat tunggu sampai epal mengecut boleh tambah lagi. Let it cook for 10mins, lepas tu alih dari api dan roll your pastry lebihkan lebar 1inci daripada saiz pan tapi jangan terlalu nipis. Tutup atas caramelised apples, tucked in lebihan pastry di celah-celah pan. Now letak dalam oven and let it cook for 20-25min depending kepada oven anda. Saya punya saya biarkan je 25mins and it cooked to perfection!
Apple pie lovers should try this. I consider tarte tatin as upside down apple pie. If you have a sudden crave for apple pie but want to skip the chaos of preparing the filing, the crust and what not, maybe you should opt for tarte tatin to satisfy your sudden crave. It is easy to make and cut half of the time and amount of ingredient used to make an apple pie. And it taste so good you may not want to make another apple pie. The only difference is the taste of the pie filing. While apple pie filing is enhanced with cinnamon flavor, which I have to admit that cinnamon works wonder to tease your taste bud, well tarte tatin’s filing is missing the spicy flavor. Instead of cinnamon, the flavor is replaced by vanilla. But I like it anyway. You can always put a pinch or two cinnamon powder if you like.
Before I turn the tart upside down
And I have to say that I like it… in fact I loveee it.
Desert & Dessert
Mata kiri saya gatal. Dah beberapa hari asyik menggenyeh mata terutama di penjuru sebelah dalam dan luar mata. Dua tiga hari lepas rasa macam bengkak tapi fizikalnya tidak kelihatan bengkak. Nak kata berjangkit teman sekerja yang kena conjuncvitis rasanya tidak, sebab kalau betul berjangkit dah tentu menjadi betul bengkak dan merahnya. Ni bengkak pun tidak, merah pun tidak tapi gatalnya annoys me. Alahan barangkali. Alah dengan habuk dan debu pasir kat ofis ni. Yelah last week kan sibuk pindah ofis, jadi memang keraplah saya duk kat luar ofis yang berpasir dan berdebu ni. Pulak tu saya park kereta jauh sikit dari ofis, hari-hari kena jalan so terlebih exposed kepada debu agaknya ndak pulak bila time nak cross from this building to carpark tetiba angin bertiup kan, makan debu lah jawabnya, tu yang gatal mata. Kalau ikut saranan colleague yang sorang ni dia suruh belit muka dengan shawl setiap kali keluar ofis. Ugh kalau ikut gaya dia dah rupa orang sesat kat desert pulak. Tapi agak effective juga sebab selain daripada tambah gaya, it works sebagai pelindung muka dari habuk dan panas. Kira 2 dalam 1 lah. Alah macam tali pinggang calendar si nabil (raja lawak) tu. Pakai tali pinggang bila nak terkucil tepi jalan boleh tarik buat cover tut** tut**.
Tapi tak dapat saya nak ikut gaya dia, (bukan gaya nabil, gaya kawan saya tu) sebab tak reti sangkut shawl atas bahu macam orang lain kat ofis ni. Saya tak suka banyak sangat aksesori atas badan, rimas dan lemas. Tengok orang balut shawl nampak comel je and feminine… saya ni tak cukup feminine, macam pokok kelapa je tegak sebatang gitu.
Tempohari bila saya pakai gelang antik berbatu warna warni saja nak bagi berseri sikit sebab pakai blouse putih, terus jadi perhatian. Nampak sangat saya tak biasa berhias berlebihan. Tapi hakikatnya memang macam tulah saya, suka simple je tak suka yang sarat barat, barang kemas pun tak reti nak pakai. Kalau gi shopping tak suka bawa handbag, bawa handbag gi keje pun sebab nak sumbat barang essential. Sememangnya saya jenis simple orangnya dan praktikal (alah sebenarnya ko tu tak fashionable ngaku jelah! :-P). Kot nak bergaya lebih sikit pun bila time raya or pergi majlis orang kahwin. Lain pada tu ala pokok kelapa jelah tegak sebatang. Sesuailah dengan karekter saya.
Samalah macam dessert yang saya buat 2 hari lepas ni. Memang macam gitu je rupa dia tak payah nak berhias bagai pun sedap. It look simple dan nak membuatnya pun mudah. Tarte tatin nama dia. It is a French word jadi sebutannya harus ada sedikit diskaun di situ. Lidah pendek ke apa orang perancis ni – sila sebut tart tate.
Tarte tatin ni pada saya umpama upside down apple pie lah kiranya.
Umm yummm...
Tapi tak dapat saya nak ikut gaya dia, (bukan gaya nabil, gaya kawan saya tu) sebab tak reti sangkut shawl atas bahu macam orang lain kat ofis ni. Saya tak suka banyak sangat aksesori atas badan, rimas dan lemas. Tengok orang balut shawl nampak comel je and feminine… saya ni tak cukup feminine, macam pokok kelapa je tegak sebatang gitu.
Tempohari bila saya pakai gelang antik berbatu warna warni saja nak bagi berseri sikit sebab pakai blouse putih, terus jadi perhatian. Nampak sangat saya tak biasa berhias berlebihan. Tapi hakikatnya memang macam tulah saya, suka simple je tak suka yang sarat barat, barang kemas pun tak reti nak pakai. Kalau gi shopping tak suka bawa handbag, bawa handbag gi keje pun sebab nak sumbat barang essential. Sememangnya saya jenis simple orangnya dan praktikal (alah sebenarnya ko tu tak fashionable ngaku jelah! :-P). Kot nak bergaya lebih sikit pun bila time raya or pergi majlis orang kahwin. Lain pada tu ala pokok kelapa jelah tegak sebatang. Sesuailah dengan karekter saya.
Samalah macam dessert yang saya buat 2 hari lepas ni. Memang macam gitu je rupa dia tak payah nak berhias bagai pun sedap. It look simple dan nak membuatnya pun mudah. Tarte tatin nama dia. It is a French word jadi sebutannya harus ada sedikit diskaun di situ. Lidah pendek ke apa orang perancis ni – sila sebut tart tate.
Tarte tatin ni pada saya umpama upside down apple pie lah kiranya.
Umm yummm...
Thursday, 21 April 2011
Talam Keladi
Dah berkurun buat talam ni tapi baru lah ada masa nak upload. Dulu buat sekali pakai resipi lain, tak menjadi langsung. Kali ni pakai resipi CMG. Tapi tak sah kalau tak alter. Saya gatal tangan tambah sesudu tepung ubi (kayu) pada adunan kepala (bahagian atas) talam. Hasilnya ia kelihatan 'berkaca', tidak matt (macam lipstick pulak) macam orang lain punya.
Potongan tak bersih, ni akibat tak sabar nak makan, talam baru masak, belum cukup firm untuk dipotong. The next day bila dah firm enough baru cantik kemas potongannya.
Orang sukat keladi untuk satu loyang besar 300gm. Saya bantai pakai 300gm untuk separuh adunan. Ambik engkau mana tak mewah dengan keladi, maunya kembung perut sebab sejuk.Bahagian kepala saya pakai pewarna 'violet' dari jenama star. Mana nak cari warna ungu kundang macam orang lain punya?
Buat minum petang 2-3 minggu lalu. Aduhaii dah basi! ;-)
Potongan tak bersih, ni akibat tak sabar nak makan, talam baru masak, belum cukup firm untuk dipotong. The next day bila dah firm enough baru cantik kemas potongannya.
Orang sukat keladi untuk satu loyang besar 300gm. Saya bantai pakai 300gm untuk separuh adunan. Ambik engkau mana tak mewah dengan keladi, maunya kembung perut sebab sejuk.Bahagian kepala saya pakai pewarna 'violet' dari jenama star. Mana nak cari warna ungu kundang macam orang lain punya?
Buat minum petang 2-3 minggu lalu. Aduhaii dah basi! ;-)
Tuesday, 19 April 2011
Lepas Satu Beban
Kena abandon lagi blog saya ni after last thursday's entry. Faham-faham ajalah kalau lama takde update tu mesti ada sesuatu, sebab kalau tidak memang rajin sangat nak update. Sebab banyak story nak letak dan banyak juga gambar yang asyik tertangguh nak upload. But what to do, after last thursday memang terpaksa lupakan blogging sebab nak tumpukan perhatian sepenuhnya kepada organising launching kapal kali kedua.
Alhamdulillah semalam selamat lah sudah launching kapal yang disempurnakan oleh Tun M & isteri. Rasa lega bila beban yang dipikul atas bahu selama 2 bulan nak atur majlis ni lepas dan bebas dalam masa 2 jam sahaja! I couldn't be more happy and satisfied dengan kelancaran majlis, it was so smooth right from the moment Tun keluar kereta depan khemah hingga habis sampai saya pun rasa macam bermimpi. Owh saya rasa majlis kali ni a bit relaks because of 3 things 1) it was our 2nd time, so we sort of knew what to expect 2) the VVIP was no longer in service, hence protocol juga tidak rigid 3) tuan tanah (as we so fond of calling to replace the word big boss) agak kurang give us pressure, his attention was distracted by other things, bigger things like getting the vessel ready in position to be launch. Yes, the launching was supervised by the tuan tanah himself.
Malam tadi saat saya memandu meninggalkan ofis, saya call rumah bercakap dengan anak-anak. Entah kenapa tiba-tiba rasa rindu macam dah lama tak jumpa. Rasa excited sangat nak jumpa diaorang. Bila sampai ke rumah pun saya rasa a bit disoriented. Rasa macam dah lama tak balik rumah padahal setiap hari sepanjang mengatur majlis saya tetap balik walaupun kadangkala lewat malam. Tapi tulah bila balik pun anak-anak dah tidur tak sempat nak berborak dan bermesra. And I have to be honest, memang the past few days saya block mental saya untuk tidak berfikir hal-hal keluarga, i sort of like deserted them kerana dah terlalu penat. Except for one occasion bila my mum jatuh sakit Sabtu lepas. Patutlah pun bila beban majlis dah habis saya terasa macam baru berjumpa semula dengan anak-anak dan hubby.
Tun during the press conference. Saya ambil gambar ni guna camera phone je. Isyy saya memang takde habit ambil gambar orang berpangkat kecuali Tun jelah sebab terus terang cakap saya memang admire dia. Tun sangat sporting layan kerenah peminat yang tak putus-putus minta autograph pada bukunya A Doctor In The House. Sanggup juga mereka suami isteri melayan permintaan nak bergambar, sampaikan dah nak masuk pintu kereta pun masih ada yang nak bergambar! Owh dapat juga saya bergambar dengan Tun ada juga memento dengan beliau ;-).
Saya sangat suka dengar Tun berucap kerana saya rasa Tun punya gaya pengucapan yang sangat hebat. Cuma semalam pengucapannya agak tidak lancar pun begitu tidak sekalipun Tun tunduk baca teks. Dalam hati saya berkata Tun hafal rupanya! Teks yang panjang begitu. Hebat. Tetamu di sebelah saya berbisik, "amboi Tun puji habis kat you all". Saya tak membalas tapi tersenyum sendirian kerana selain daripada pujian Tun, sebenarnya teks ucapan Tun itu saya yang draf. Dan saya sungguh tak sangka Tun baca hampir keseluruhan draf saya buat bersama my colleague! Tapi dah tentu teks itu juga telah ditambah dengan point Tun sendiri. Berkali-kali saya lihat tuan tanah mengangguk-angguk setuju dan gembira dengan punchline ucapan Tun. Berkali-kali juga saya tersenyum sendiri, alahai tuan tanah, kalaulah tuan tanah tahu itu teks & punchline saya, adakah saya akan dapat bonus tahun ini? Hihihi...
Berbondong-bondong manusia kerumun tun & isteri masa nak launch kapal. Saya dari jauh je sebab tak sampai hati nak terjah tun siti ramai-ramai gitu sampai dia nak berjalan pun payah.
Malam tadi saya tidur lena yang amat. Dah selesai majlis barulah terasa sakit pinggang, kaki dan badan. Maunya tak sakit, berhari-hari mundar mandir keluar masuk ofis dan khemas yang sepanjang 70 meter tu. Patutlah badan saya makin kurus walhal saya makan macam biasa. Bukan kurus sebab diet tapi kurus sebab banyak bergerak. Hmm tips yang bagus untuk kekalkan berat badan tapi kalau lenguh-lenguh macam ni tak kuasa juga ye!
Alhamdulillah semalam selamat lah sudah launching kapal yang disempurnakan oleh Tun M & isteri. Rasa lega bila beban yang dipikul atas bahu selama 2 bulan nak atur majlis ni lepas dan bebas dalam masa 2 jam sahaja! I couldn't be more happy and satisfied dengan kelancaran majlis, it was so smooth right from the moment Tun keluar kereta depan khemah hingga habis sampai saya pun rasa macam bermimpi. Owh saya rasa majlis kali ni a bit relaks because of 3 things 1) it was our 2nd time, so we sort of knew what to expect 2) the VVIP was no longer in service, hence protocol juga tidak rigid 3) tuan tanah (as we so fond of calling to replace the word big boss) agak kurang give us pressure, his attention was distracted by other things, bigger things like getting the vessel ready in position to be launch. Yes, the launching was supervised by the tuan tanah himself.
Malam tadi saat saya memandu meninggalkan ofis, saya call rumah bercakap dengan anak-anak. Entah kenapa tiba-tiba rasa rindu macam dah lama tak jumpa. Rasa excited sangat nak jumpa diaorang. Bila sampai ke rumah pun saya rasa a bit disoriented. Rasa macam dah lama tak balik rumah padahal setiap hari sepanjang mengatur majlis saya tetap balik walaupun kadangkala lewat malam. Tapi tulah bila balik pun anak-anak dah tidur tak sempat nak berborak dan bermesra. And I have to be honest, memang the past few days saya block mental saya untuk tidak berfikir hal-hal keluarga, i sort of like deserted them kerana dah terlalu penat. Except for one occasion bila my mum jatuh sakit Sabtu lepas. Patutlah pun bila beban majlis dah habis saya terasa macam baru berjumpa semula dengan anak-anak dan hubby.
Tun during the press conference. Saya ambil gambar ni guna camera phone je. Isyy saya memang takde habit ambil gambar orang berpangkat kecuali Tun jelah sebab terus terang cakap saya memang admire dia. Tun sangat sporting layan kerenah peminat yang tak putus-putus minta autograph pada bukunya A Doctor In The House. Sanggup juga mereka suami isteri melayan permintaan nak bergambar, sampaikan dah nak masuk pintu kereta pun masih ada yang nak bergambar! Owh dapat juga saya bergambar dengan Tun ada juga memento dengan beliau ;-).
Saya sangat suka dengar Tun berucap kerana saya rasa Tun punya gaya pengucapan yang sangat hebat. Cuma semalam pengucapannya agak tidak lancar pun begitu tidak sekalipun Tun tunduk baca teks. Dalam hati saya berkata Tun hafal rupanya! Teks yang panjang begitu. Hebat. Tetamu di sebelah saya berbisik, "amboi Tun puji habis kat you all". Saya tak membalas tapi tersenyum sendirian kerana selain daripada pujian Tun, sebenarnya teks ucapan Tun itu saya yang draf. Dan saya sungguh tak sangka Tun baca hampir keseluruhan draf saya buat bersama my colleague! Tapi dah tentu teks itu juga telah ditambah dengan point Tun sendiri. Berkali-kali saya lihat tuan tanah mengangguk-angguk setuju dan gembira dengan punchline ucapan Tun. Berkali-kali juga saya tersenyum sendiri, alahai tuan tanah, kalaulah tuan tanah tahu itu teks & punchline saya, adakah saya akan dapat bonus tahun ini? Hihihi...
Berbondong-bondong manusia kerumun tun & isteri masa nak launch kapal. Saya dari jauh je sebab tak sampai hati nak terjah tun siti ramai-ramai gitu sampai dia nak berjalan pun payah.
Malam tadi saya tidur lena yang amat. Dah selesai majlis barulah terasa sakit pinggang, kaki dan badan. Maunya tak sakit, berhari-hari mundar mandir keluar masuk ofis dan khemas yang sepanjang 70 meter tu. Patutlah badan saya makin kurus walhal saya makan macam biasa. Bukan kurus sebab diet tapi kurus sebab banyak bergerak. Hmm tips yang bagus untuk kekalkan berat badan tapi kalau lenguh-lenguh macam ni tak kuasa juga ye!
Thursday, 14 April 2011
Nak Makan Tingkap?!
Phewww! Lamanya saya tinggalkan blog ini bersawang tanpa update. Yang sebenarnya lepas mendera diri organise 2 party untuk Yaya tempohari saya betul-betul dilanda kepenatan. Bateri memang flat habis :-D.Lepas tu terus sambung dengan kesibukan hal kerja, pindah ofis (again!) dan organise big event for next Monday. Rasa nak kering air dalam badan.
Jadi untuk malam ni bacalah entry tertunggak. My conversation with my nephew, syahrin last masa birthday Yaya kat rumah my mum. He was so smitten by the fondant birthday cake yaya the minute I took it out from the carrier container. Langsung tak mahu berganjak dari meja and he quizzed me with question after question until all his curiosity quenched.
Ini Syahrin, budak yang rasa pelik tengok kek fondant tak berkrim so unlike the cakes yang dia biasa jumpa. Bila dia pegang nothing melekat pada jari dia. Jadi first thing dia tanya saya ialah “kek ni boleh makan ke?” …Nak tergelak pun ada, agaknya kek tu nampak macam fake kot tu yang dia was-was. Bila saya kata boleh makan sebab kek tu buat daripada gula, terus lepas tu bertubi-tubi lagi soalan dia.
Syahrin: “nanti abang nak ambil patung ni… nak makan.”
Saya: tak boleh, patung ni tak boleh makan
Syahrin: boleh makan lah
Saya: mana boleh
Syahrin: sebab kenapa tak boleh makan? Patung kek abang dulu boleh makan
Saya: Ooh patung abang tu buat dari gula bolehlah makan. Patung ni plastic tak boleh makan
Syahrin: tapi kenapa patung abang boleh makan?
Saya: (laa budak ni tak faham juga) patung ni plastic lah , plastic mana boleh makan. Gula boleh lah makan
Syahrin: oOo
Nak tau apa jadi dengan patung berbau wangi dan manis semanis strawberry tu?
Nahhh jadi habuan kakak Farah. Yaya berikan kepada kak Farah as a memento, lagipun Yaya kan cukup ngam dan sangat sanjung kak Farah.
Syahrin: Ini (sambil tunjuk pada benda dalam gambar di bawah) boleh makan tak?
Saya: Boleh
Syahrin: Ni boleh makan tak?
Saya: Boleh
Syahrin: Nanti abang nak makan ni (tingkap berbunga) dengan ni (tingkap rainbow)
Syahrin: Pintu boleh makan tak?
Buah stoberi boleh makan tak? To which point i answered yes to all his query. And he proceeded to say, "Nanti abang nak makan semua semua ni"
Saya rasa tak percaya he was going to eat the fondant windows, door and other figurines sebab belum pernah ada orang begitu teruja nak makan fondant. Selalunya orang peel off fondant dari kek dan letak tepi kalau tak pun dibuang begitu saja. Saya sendiri pun tak gemar dan belum pernah sebegitu teruja makan fondant sebab entahlah saya fikir tentu rasanya tak sedap. Haha baker sendiri pun tak suka makan fondant. Rupa-rupanya Syahrin proved me that I am wrong. Dia makan kesemua figurine yang dia cakap tadi. Dia makan tingkap berbunga, dia makan tingkap rainbow, dia makan pintu, dia makan stroberi dan tiny flowers. Dia juga minta saya korek keluar peeble stones laluan ke pintu tu! And I was wrong... the fondant, err MY fondant sedap rupanya! Baunya pun wangi. Chewahhh promote lebih nampak.
Bila saya umpil tingkap dan pintu pada kek ni terasa macam masuk dalam cerita dongeng Hansel & Gretel sekejap ;-)
Jadi, anda nak cuba makan tingkap? Hubungi saya :-)
Jadi untuk malam ni bacalah entry tertunggak. My conversation with my nephew, syahrin last masa birthday Yaya kat rumah my mum. He was so smitten by the fondant birthday cake yaya the minute I took it out from the carrier container. Langsung tak mahu berganjak dari meja and he quizzed me with question after question until all his curiosity quenched.
Ini Syahrin, budak yang rasa pelik tengok kek fondant tak berkrim so unlike the cakes yang dia biasa jumpa. Bila dia pegang nothing melekat pada jari dia. Jadi first thing dia tanya saya ialah “kek ni boleh makan ke?” …Nak tergelak pun ada, agaknya kek tu nampak macam fake kot tu yang dia was-was. Bila saya kata boleh makan sebab kek tu buat daripada gula, terus lepas tu bertubi-tubi lagi soalan dia.
Syahrin: “nanti abang nak ambil patung ni… nak makan.”
Saya: tak boleh, patung ni tak boleh makan
Syahrin: boleh makan lah
Saya: mana boleh
Syahrin: sebab kenapa tak boleh makan? Patung kek abang dulu boleh makan
Saya: Ooh patung abang tu buat dari gula bolehlah makan. Patung ni plastic tak boleh makan
Syahrin: tapi kenapa patung abang boleh makan?
Saya: (laa budak ni tak faham juga) patung ni plastic lah , plastic mana boleh makan. Gula boleh lah makan
Syahrin: oOo
Nak tau apa jadi dengan patung berbau wangi dan manis semanis strawberry tu?
Nahhh jadi habuan kakak Farah. Yaya berikan kepada kak Farah as a memento, lagipun Yaya kan cukup ngam dan sangat sanjung kak Farah.
Syahrin: Ini (sambil tunjuk pada benda dalam gambar di bawah) boleh makan tak?
Saya: Boleh
Syahrin: Ni boleh makan tak?
Saya: Boleh
Syahrin: Nanti abang nak makan ni (tingkap berbunga) dengan ni (tingkap rainbow)
Syahrin: Pintu boleh makan tak?
Buah stoberi boleh makan tak? To which point i answered yes to all his query. And he proceeded to say, "Nanti abang nak makan semua semua ni"
Saya rasa tak percaya he was going to eat the fondant windows, door and other figurines sebab belum pernah ada orang begitu teruja nak makan fondant. Selalunya orang peel off fondant dari kek dan letak tepi kalau tak pun dibuang begitu saja. Saya sendiri pun tak gemar dan belum pernah sebegitu teruja makan fondant sebab entahlah saya fikir tentu rasanya tak sedap. Haha baker sendiri pun tak suka makan fondant. Rupa-rupanya Syahrin proved me that I am wrong. Dia makan kesemua figurine yang dia cakap tadi. Dia makan tingkap berbunga, dia makan tingkap rainbow, dia makan pintu, dia makan stroberi dan tiny flowers. Dia juga minta saya korek keluar peeble stones laluan ke pintu tu! And I was wrong... the fondant, err MY fondant sedap rupanya! Baunya pun wangi. Chewahhh promote lebih nampak.
Bila saya umpil tingkap dan pintu pada kek ni terasa macam masuk dalam cerita dongeng Hansel & Gretel sekejap ;-)
Jadi, anda nak cuba makan tingkap? Hubungi saya :-)
Friday, 1 April 2011
Pre-Birthday
Yaya had her birthday celebrated 1 day earlier with her kindy mates this morning. Sebab her actual birthday falls on Saturday the 2nd of April jadi saya pilih to have the party awal sehari. Initially nak buat party at my mum's place je. But she insist to have one with her friends. Nak pilih hari lain agak kurang sesuai sebab hari lain sambung kelas agama except for Friday. Saya malas nak tulis entry panjang so let the pics do the talking. Saya masih penat dek organising 2 party dalam 2 hari berturut-turut dan penat membanting tulang siapkan food including birthday cakes yang kali ini saya guna fondant. Penat wehhh! Enjoy the pics ;-)
Birthday girl yang tak attend class pagi Jumaat tu. Bergaya dengan gaun kembang pink yang saya beli when she was 4 i think. Until today masih muat haha... gown ni cutting besar, untung boleh pakai lama provided you take great care of them.
The birthday cake. Nampak tak creases pada strawberry shortcake topper tu? I made the topper myself. Pilih gambar from the internet dan print atas sticker paper kemudian tampal pada kertas keras. Nak cepat punya pasal tampal pun herot berot.
The detailing yang lenguh nak membuatnya
Auww! Mengancam tak saya? ;-)
Her kindy mates. 50 kids aged 4-6 years berkumpul kat rumah saya... dah macam kindy pulak jadinya. I lost control, teacher Aqilah dah took over my house hahaha. Patutlah suara dia nyaring, nak control the kids bukan senang you! Harus pecah anak tekak.
With her teachers yang sporting. They were Fahmi's teachers before.
Gambar kenangan with her girl friends...all smiles shy-shy. I help the school to ferry the children to my house pagi tu, some of the 6 years girls dapat naik my car. All the way sampai lah dah tiba kat rumah saya they can't stop gushes over how cool it is dapat naik kereta saya. Aduhaii anak-anak how innocent they are, kalaulah mereka tau yang kat dunia ni pinjam-pinjaman saja.
The foodies that I prepared.
Rasanya saya buat sikit je tak banyak jenis but the teachers kata banyaknya makanan. Later barulah saya faham why they said banyak.
The kids are being fed macam kat sekolah, kena beratur ambil food and they can't choose what they want, everyone eat benda yang sama, baca doa sama-sama and wait for the rest. By the time diaorang makan buah, rasanya ada yang dah nak meletup perut. Kesian. Saya takdelah paksa makan semua jenis...
*entry dah tulis awal-awal tapi saya tak larat nak upload photos sampai habis. Saya saved kan dan sambung upload later, ;-).
Birthday girl yang tak attend class pagi Jumaat tu. Bergaya dengan gaun kembang pink yang saya beli when she was 4 i think. Until today masih muat haha... gown ni cutting besar, untung boleh pakai lama provided you take great care of them.
The birthday cake. Nampak tak creases pada strawberry shortcake topper tu? I made the topper myself. Pilih gambar from the internet dan print atas sticker paper kemudian tampal pada kertas keras. Nak cepat punya pasal tampal pun herot berot.
The detailing yang lenguh nak membuatnya
Auww! Mengancam tak saya? ;-)
Her kindy mates. 50 kids aged 4-6 years berkumpul kat rumah saya... dah macam kindy pulak jadinya. I lost control, teacher Aqilah dah took over my house hahaha. Patutlah suara dia nyaring, nak control the kids bukan senang you! Harus pecah anak tekak.
With her teachers yang sporting. They were Fahmi's teachers before.
Gambar kenangan with her girl friends...all smiles shy-shy. I help the school to ferry the children to my house pagi tu, some of the 6 years girls dapat naik my car. All the way sampai lah dah tiba kat rumah saya they can't stop gushes over how cool it is dapat naik kereta saya. Aduhaii anak-anak how innocent they are, kalaulah mereka tau yang kat dunia ni pinjam-pinjaman saja.
The foodies that I prepared.
Rasanya saya buat sikit je tak banyak jenis but the teachers kata banyaknya makanan. Later barulah saya faham why they said banyak.
The kids are being fed macam kat sekolah, kena beratur ambil food and they can't choose what they want, everyone eat benda yang sama, baca doa sama-sama and wait for the rest. By the time diaorang makan buah, rasanya ada yang dah nak meletup perut. Kesian. Saya takdelah paksa makan semua jenis...
*entry dah tulis awal-awal tapi saya tak larat nak upload photos sampai habis. Saya saved kan dan sambung upload later, ;-).