Kalaulah saya diberi pilihan untuk masuk rancangan iron chef (alah rancangan bertanding memasak melawan tukang masak terhandal Jepun tu) yang mana jika cabaran pada hari tersebut adalah kelapa, maka sudah tentu saya akan sediakan hidangan terkenal pantai timur ini - Nasi Kerabu ;-).
Oh ya, saya pasti anda kata saya ni tak sudah-sudah dengan kerabu. Memang tengah kemaruk kerabu lah katakan. Bukan saya seorang kemaruk kerabu, kakak juga yang sudah kehabisan idea nak masak hidangan sayur selesa menyediakan kerabu sebagai lauk dinner kami malam ini. Alahhh dah berjangkit kat dia lah pulak, sah lepas ni menu kerabu top dalam list masakan dia sampai incik hubby mengomel muak nanti. Macam tulah style lauk kat rumah kami ni, kalau asam pedas tu seingat saya yang saya ajar sejak dia datang dari kampung sampailah sekarang dah jadi menu mingguan. Takdelah menu lain asyik asam pedas, ayam masak merah, tom yam dan sup yang dia ulang tayang setiap minggu. Sebab itu jelah yang sempat saya ajar pun :-).
Kenapa saya pilih Nasi Kerabu andaikata lah saya masuk iron chef? Wehh perasan tinggi benar! Sebab masa saya buat hidangan ini kali pertama semalam, barulah saya sedar bahawa hampir setiap condiments nya dibuat menggunakan kelapa ataupun santan sebagai bahan utama mahupun sampingan. Nak buat sambal ikan pun pakai kelapa yang disangai sedikit garing. Nak buat kuah atau sambal cilinya pula letak santan. Nak buat solok lada pun guna kelapa parut yang digaul bersama isi ikan. Dan dalam hidangan kerabu ulam saya pula, juga saya gaulkan bersama kelapa sangai kering. Dah gitu, tak semuanya kelapa? Cukuplah tu nak lawan iron chef hehe.
Serius cakap, saya tak pernah makan nasi kerabu. Untuk kali pertama ini memang lengkap dengan solok ladanya sekali - memang marvelous. Bersemangat sikit nak buat nasi kerabu ni sebab incik hubby memang suka makan nasi kerabu. Saya pula, cuma mula teringin nak makan nasi kerabu sejak saya belajar makan kerabu ulam! Terus datang kemaruk nak buat nasi kerabu sendiri. Tau tak saya berkelentung kelentang di dapur sejak jam 9 pagi membakar ikan nak dibuat sambal ikan hinggalah kepada menggoreng ikan jam 1.30 tengahari baru kami dapat makan. Tapi kena ambil kira waktu break 1 jam sebab kalau siap awal sangat takut lauk dah sejuk sementara tunggu incik hubby balik. Agak renyah juga, tapi saya puas hati sebab sedap! Aduhh kalau dah duduk berjam-jam kat dapur tapi hasilnya tak sedap maunya panjang sedepa muncung tukang masak.