Hajat dihati nak buat bubur campur minang. Tahun ni sekalipun tak merasa makan bubur campur minang masa berbuka sebab bubur ni hanya my dad yang tahu kat mana nak beli. Dan kalau nak makan mestilah balik seremban baru dapat. Bab ni memang tak boleh nak buat apa sebab saya pun balik berbuka di seremban sekali cuma dan my dad pun kerja kat KL sekarang.
Pasal tu saya cuba usahakan buat sendiri bubur campur ni. Tapi sayangnya bahan tak cukup. Pisang nangka yang saya beli rupanya jenis peram, isinya masih keras mentah maka tak dapatlah nak dipengatkan. Pulak tu kalau buat bubur minang harus ada bubur kacang hijau, bubur pulut hitam, som-som dan sagu mata ikan sekali. Tak daya pulak nak mengerjakan semua tu tambahan sejak pagi tadi masih sibuk di dapur sambung bakethon 2nd leg. Jadi, dapat buat bubur candil pun dah syukur Alhamdulillah.
Bubur candil resepi courtesy the best of Indonesian dessert.
Dalam bubur campur minang saya paling suka bubur candil ni. Kenyal, lembut dan melekit serta manis sudah semestinya! Ikut resipi asli indonesia, bubur candil di masak sama macam buat buah melaka. Bezanya cuma ia dimasak dalam air gula melaka yang kemudiannya dipekatkan dengan campuran tepung pulut dan tepung beras supaya likat. Bila nak makan curahkan pati santan yang dimasak dengan secubit garam.