I went to collect Yaya's report card on Saturday morning and guess how she did in her exams?
Rasa nak pengsan tengok her marks for all papers she took.
Ye saya tau lah anak saya cuma level kindy je, tapi dapat full marks for all subjects?!
rasa macam tak percaya... anak dara aku kah itu?
Satu-satunya subject yang tak dapat full mark adalah english-spelling paper. Yang ini memang saya dah jangka lah sebab kalau dia membaca storybooks pun tergagap-gagap nak pronounce the words dah tentulah spelling dia tak perfect
Buat revision dengan saya before exam week pun kadang jadi drama airmata
mencurah-curah macam pili bomba pecah pasal tak tahan kena jerkah dengan mak tiri dia ni, mak tiri memang tak boleh jadi cikgu (atau tak boleh jadi cikgu untuk anak sendiri je sebenarnya?)
Kalau tak kerana exam week memang takdenya Yaya nak membelek buku
dia jenis balik sekolah campak beg dan terus melukis
melukis... melukis... dan melukis
tengok tv jarang jugak cuma suka biarkan tv terpasang sepanjang masa
padahal dia tak tengok pun yang tukang hadap is.... sapa lagi dok hadap sinetron, bella calamidades etc tu?
Pasal tu lah saya rasa nak pengsan tengok result cik Yaya ni... uhhh boleh tahan cik minah ni rupanya
selama ini saya dok attack membebel kat dia saja sebab tengok dia kat rumah tak hirau buku sekolah sangat
kalau ada pun malam-malam before she goes to bed dia suka baca storybooks dengan pronounciation yang salah, sakit telinga cikgu TESL kat sebelah
and the teachers praised her for her effort sebab jawab soalan periksa dengan yakin except for English paper lah dia teragak-agak sikit - memang sudah dijangkakan berdasarkan sebab-sebab di atas
Fahmi have more confidence when it comes to English paper sejak kindy sampai sekarang at standard 1, owh aku ni memang dah macam cikgu TESL pulak
ok so now, kena spare duit lebih lah untuk beli hadiah for Yaya pulak
tapi dia pun tak tau nak minta apa from me - hehehe ada chance saya ngelat nih hihi
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Tuesday, 15 November 2011
Sup Musim Hujan - Sup Cendawan
Sekarang ni kan musim hujan, bila sejuk macam ni best makan sup
tapi lagi best kalau makan sup cendawan dicicah dengan hirisanm french loaf yang disapu garlic butter
dan lagiiiii sedap kalau sup cendawan tu buat sendiri
ye buat sendiri... apa kelasss makan yang dalam tin punya too processed
marilah makan hidangan yang freshly made!
sekali buat 1 periuk saya frozenkan. Bila-bila nak makan panaskan sikit
tapi selalunya dalam masa 2 hari je dah habis - SOLD OUT!
bukannya susah pun nak buat, beli je apa jua jenis mushroom preferably wild mushroom lah
bagusnya boleh mengenal pelbagai variety mushroom kalau tak yang kita tahu cuma cendawan tiram, tiram putih tiram kelabu lepas tu cendawan butang
bila rajin buat mushroom soup sendiri dapatlah berkenalan dengan shiitake, black jelly mushroom
lepas tu baru-baru ni jumpa enoki tapi enoki ni bukan jenis wild mushroom lah
dan hentikanlah menggunakan cendawan butang dalam tin yang diimport dari China tu ye jenama Narcissi ke hapa entah dan beberapa jenama lain, ada juga yang dia tukar jenama BILAL nak kaburkan orang Islam
dah sah-sahlah dia process pork juga kat situ
kadang saya tak faham dengan masyarakat kita yang tak ambil berat langsung
saya tahu cendawan butang dalam tin tu lebih murah berbanding the fresh ones
tapi anda masih nak berkompromi ke when it comes to HALAL HARAM?
keluar duit lebih sikit tak apa asalkan barang makan yang kita beli tu halal dan suci
jangan berkira dengan benda yang jadi darah daging kita
mencari yang halal itu kan tuntutan agama? fardu kifayah
nak buat garlic butter? tak susah tak perlu beli pun kat kedai
ambil beberapa ulas bawang putih dan cincang sampai halus
kalau buat banyak campak je dalam food processer
saya buat sikit terpaksa tumbuk dalam lesung lepas tu gaul je dengan salted butter
tabur sedikit dried parsley flakes dan simpan semula dalam fridge
bila-bila nak makan sapu kat atas roti dan toast atas pan
tapi lagi best kalau makan sup cendawan dicicah dengan hirisanm french loaf yang disapu garlic butter
dan lagiiiii sedap kalau sup cendawan tu buat sendiri
ye buat sendiri... apa kelasss makan yang dalam tin punya too processed
marilah makan hidangan yang freshly made!
sekali buat 1 periuk saya frozenkan. Bila-bila nak makan panaskan sikit
tapi selalunya dalam masa 2 hari je dah habis - SOLD OUT!
bukannya susah pun nak buat, beli je apa jua jenis mushroom preferably wild mushroom lah
bagusnya boleh mengenal pelbagai variety mushroom kalau tak yang kita tahu cuma cendawan tiram, tiram putih tiram kelabu lepas tu cendawan butang
bila rajin buat mushroom soup sendiri dapatlah berkenalan dengan shiitake, black jelly mushroom
lepas tu baru-baru ni jumpa enoki tapi enoki ni bukan jenis wild mushroom lah
dan hentikanlah menggunakan cendawan butang dalam tin yang diimport dari China tu ye jenama Narcissi ke hapa entah dan beberapa jenama lain, ada juga yang dia tukar jenama BILAL nak kaburkan orang Islam
dah sah-sahlah dia process pork juga kat situ
kadang saya tak faham dengan masyarakat kita yang tak ambil berat langsung
saya tahu cendawan butang dalam tin tu lebih murah berbanding the fresh ones
tapi anda masih nak berkompromi ke when it comes to HALAL HARAM?
keluar duit lebih sikit tak apa asalkan barang makan yang kita beli tu halal dan suci
jangan berkira dengan benda yang jadi darah daging kita
mencari yang halal itu kan tuntutan agama? fardu kifayah
nak buat garlic butter? tak susah tak perlu beli pun kat kedai
ambil beberapa ulas bawang putih dan cincang sampai halus
kalau buat banyak campak je dalam food processer
saya buat sikit terpaksa tumbuk dalam lesung lepas tu gaul je dengan salted butter
tabur sedikit dried parsley flakes dan simpan semula dalam fridge
bila-bila nak makan sapu kat atas roti dan toast atas pan