Takde idea nak masak apa untuk lunch hari ni
masa kat kedai depan rumah tiba-tiba datang idea masak lemak tempoyak
maka saya beli 2 ekor ikan senangin, tapi alahai cinonetnya senangin sekarang ye?
guna tempoyak baki buat sambal daun kayu bulan puasa lepas
Ikut style campak-campak saya
bawang merah 2 ulas, bawang putih 1 ulas, cili padi 5 tangkai, halia sebesar kuku ibu jari (mak aiii measurement zaman batu belah batu bertangkup!kikiki), dan kunyit hidup
tumbuk lumat semua dengan garam dalam 1 sudu kecil
didihkan rempah dengan santan, tempoyak 1 1/2 sudu besar dan 1 batang serai diketuk
bila dah mendidih masukkan ikan dan asam gelugor 1 keping
perasakan garam kalau kurang dan sedikit gula nak imbangkan rasa masam
Incik hubby makan sampai bertambah-tambah... lepas tu dia pulun lagi untuk minum teh petang tadi
Adehhh tak pernah saya dengar menu minum petang - masak lemak tempoyak... apa-apa jelah ;-)