Roti puri is a popular wheat based dish among the Indians. Ramai yang salah sangka, keliru or salah bagi nama kepada roti yang menggelembung macam bola ni sebagai roti arab.
My olympus masih sakit. So saya terpaksa snap pics with hubby's phone camera. Not bad eh? Saya godek-godek and found a function yang makes this photo looks like it was snapped using a normal digital camera. Dah bertahun pakai phone camera baru sekarang ko tahu? Kuikuikui...
Kalau anda google image, roti arab yang sebenar isinya padat dan tidak berlohong kosong atau menggelembung seperti puri. Nah, ni dia roti arab sebenar.
Saya pun tak faham kenapa kekeliruan ini berlaku. Berkerut dahi kawan berbangsa India saya bila dia dapat tahu orang Melayu re-named roti puri as roti arab. Pastu kalau Indian friend ni tahu mak mentua saya re-named roti ni sebagai 'jewer' lagilah berkerut pipi! Ha ha ha. Maaf lah kawan, saya mula mengenal roti puri dengan nama 'jewer'. Lepas digoogle barulah saya tahu sebenarnya ianya adalah roti puri.
Saya suka buat roti puri ni dimakan dengan kari ayam. Lebih-lebih lagi kalau kari ayam dimasak ikut style mak mentua with coriander seeds coarsely grounded. Mak mentua lalu pun tak perasan he he. But my friend cakap kalau orang India suka makan dengan kari ikan. Saya rasa nak cicah apapun boleh, sambal sardin ke, sambal ikan bilis, rendang. Sapu mentega masa roti panas dan tabur gula pun boleh! Ikutlah tekak masing-masing.
I made this roti puri twice last week. Sekali buat bekal kerja. Kali kedua buat dengan sukatan yang banyak kat rumah my mum jap tadi. Saya malas nak bancuh banyak sebab tak fikir orang lain suka. Cuaca pun panas sangat hari ni, tak kuasa nak memerap di dapur. Tapi my mum suruh buat banyak, maka lencunlah badanku dengan peluh. Rupa-rupanya habis licin 25biji roti puri dan seperiuk sederhana kari ayam dibedal adik beradik dan anak-anak saudara semua. Anak buah yang liat bila disuruh makan pun boleh bertambah. Ok, semua orang boleh jadi anak an ne ;-)