Nak beli batu ruby bercupak-cupak ahkak tak mampu. Kita buat sendiri jelah ye?
Bukannya susah pun, beli sengkuang sebiji kat kedai Acheh tu, balik rumah potong dadu.
Pastu gaul dengan 2 sudu makan pewarna merah. Biar dia berendam kejap.
Kejap lagi salut sengkuang merah tu dengan tepung ubi kayu. Letak semua bahan dalam plastik lagi senang. Kita goncang-goncang je bagi dia bersalut tepung.
Didihkan air dalam periuk dan rebus sampai sengkuang tu agak lembut. Janganlah sampai overcooked. Agak-agak masih ada kerangupan dibahagian tengah tu bolehlah diangkat. Letak terus dalam bekas ber ais batu lagi bagus supaya dia tak melekat sesama sendiri. Sebab tepung ubi tu membuatkan tekstur sengkuang jadi melekit macam sagu mata ikan gitu.
Pastu apa lagi? Ikat dengan platinum ke emas ke, pakat-pakat gantung lah kat leher, jari, tangan dan kaki ye? Mengidam sangat nak pakai batu ruby kan? Hehehe
Lepas tu the red rubbies tu bolehlah dimasukkan dalam kuah santan yang sudah dididihkan sekejap atas api perlahan, tambah air gula, cebisan buah nangka (kalau ada dan suka letak). Sedap dimakan sejuk, jadi tambah ais ye puan-puan.
Inilah dia dessert orang Thai - Tub Tim Krob @ Red Rubbies in Coconut Milk.
Ahkak ni ada sedikit jakun. Dulu masa kecil mati-mati saya ingat red rubbies tu adalah sagu mata ikan. Dah besar baru tau rupanya sengkuang disalut tepung ubi. Pasal tu rupa dia berkilat, kenyal dan lekeit macam sagu. Kreatif sungguh orang Thai ye.
Cuaca panas sedap makan/minum dessert ni. Sejuk rasa kerongkong. Rasa tak boleh berhenti mengunyah red rubbies tu. Nak beli batu dia tak mampu kan? Tak dapat pakai dapat makan pun jadi lah.