Incik hubby cakap kat ex-officemate saya that I have been cooking a couple of times sejak saya 'bersara' awal ni.
Excuseeee me! I have been cooking more than a couple of times ye. In fact I have been cooking almost everyday since I became a SAHM.
Takkanlah nak saya decumented every single thing that I cook. Kang muntah hijau dia menahan sabar setiap kali nak hidang makan saya interfere dengan mengambil gambar hehe.
Sebagai memenuhi cabaran juri-juri di rumah ( ha ha ha), saya mencabar diri saya membuat Nasi Ambeng.
Saya sebenarnya tak faham kenapa mesti makan nasi dengan mee goreng? That is sooo off for me. Lepas tu campur sekali dengan lauk pauk semua. But bila dah merasa sekali kat rumah mentua tempohari, not so bad lah rasa dia.
I must say key ingredients yang menyedapkan nasi ambeng adalah ayam semur dia. Mesti ada ayam semur barulah 'kick'.
Dan ayam semur itu harus dimasak dengan gaya mak mentua saya. That is dengan secret ingredient dia - lada sulah @ lada putih yang ditumbuk halus. Mesti tumbuk tak boleh mengelat pakai serbuk. Rasa dia tak sama. Rupa ayam semur sama dengan ayam masak kicap kan? Tapi bila letak lada sulah ni lebih sedap lagi. My mak mentua memang lah superb bab masak ni kan. Lagipun ayam semur memang hidangan orang jawa, maka haruslah saya akur dengan resipi mak mentua. Adehhh bodek terlebih sudahhh.