insyaAllah dalam masa kurang lebih 2 minggu lagi seluruh umat Islam akan menempuh bulan mulia bulan ramadhan yang penuh cabaran, nikmat serta rahmat Allah swt. Bila dah dekat bulan ramadhan ni saya tak boleh lari daripada bercakap tentang perancangan saya untuk my 2 kids. My son dah 6 tahun, while his adik 5 tahun. Kalau tahun lepas both hampir berjaya puasa penuh (kalau tak kerana demam for the first 2-3days ramadhan) ramadhan kali ini dah tentu saya nak mereka cuba puasa penuh pula. Didikan awal yang cuba saya tanamkan dalam diri mereka inilah yang saya harap jadi bekalan untuk mereka bila dewasa nanti. Mudah-mudahan perjalanan puasa mereka dipermudahkan Allah swt. Amin…
Maka dalam tempoh kurang lebih 2 minggu lagi akan bermulalah lembaran baru buat saya. Memerah otak mencari idea hidangan bersahur dan berbuka yang menepati selera anak-anak dan suami. Selera suami boleh lagi saya nak kompromi sebab hubby selalunya tidak begitu cerewet di bulan puasa. Hidangan simple pun dia boleh terima asalkan fresh dan masih panas. Pun begitu kena bijak juga tambat hati dia or else nanti dia terasa dilayan 2nd class pulak. ;-)
Nak menambat selera anak-anak yang tricky sikit sebab both punya selera berlainan dan ada kerenah masing-masing. Tak dilayan kesian sangat sebab dah penat berpuasa, at least kena jugak reward mereka dengan hidangan kegemaran. Paling saya risau kan yaya sebab she is such a picky eater nowadays, kalau nak suruh dia makan nasi mesti berlaukkan ayam goring sahaja. Lauk lain dia tak heran, sanggup makan nasi kosong atau paling teruk tak makan langsung. Owhh dia ni memang copycat saya masa kecil! Nah, baru saya tahu macam mana susah mak saya nak pancing selera saya dulu. Apapun, saya tak mau ada yang jatuh sakit sebab tak cukup nutrien. Nanti ada yang kata saya dera anak pulak. :-P
Jadi kalau saya layan betul2 tekak masing2 rasanya I will end up dengan banyak jenis hidangan which saya sangat-sangat nak avoid supaya tiada pembaziran. Yelah kalau dah 1 hidangan cuma appeal pada seorang, katakan yang seorang ni makan tak luak sebab bulan puasa banyak mana sangat perut kita boleh take at one time kan? Dah sahlah air yang akan diburu terlebih dahulu sebab dahaga, bila perut kosong dipenuhi air tentu solid food tak boleh masuk banyak. Tak ke membazir nanti? Jadi cabarannya di bahu saya untuk sediakan juadah yang appeal to all dalam kuantiti yang kecil supaya tiada pembaziran berlaku. Bak kata anak-anak saya yang banyak mulut tu “ustazah kata membazir tu sahabat syaitan”. Cakap ustazah jugak yang diaorang ingat. Yang mama dan daddy dia dok ajar dari kecil diaorang tak ingat. Betullah, budak2 peringkat umur diaorang ni they really look up to their teachers/ustazah.
Itu belum masuk bab sahur lagi. Hubby dah cakap puasa kali ini dia nak the kids bersahur awal sama dengan kami. Kan dulu saya lewatkan mereka bersahur sekitar 7 pagi. I know I cheated tapi diaorang masih berlatih, saya tak mau perut mereka terkejut. Jadi kali ini, perkara pertama yang terlintas kat kepala saya, boleh ke budak berdua ni bangun pukul 5 pagi? Rasa2nya dengan saya sekali miss sahur sebab sibuk dok kejutkan anak2 yang susah bangun sahur. Atau ada juga kemungkinan mereka bersahur sambil tidur! Maknanya mata tak celik tapi mulut je yang mengunyah, dan saya jadi tukang suap.
Perkara kedua, lepas sahur ada potensi lah budak2 ni tak boleh nak tidur balik. Yelah nak bangun pun susah, nak tidur balik lepas perut kenyang tentu lagi susah bila jadual tidur dah terganggu.
Perkara ketiga, yang most affected by this new ruling of yang dipertuan besar rumah ini adalah SAYA. Sebab kena fikir juadah sahur yang sesuai untuk anak2 supaya cukup nutrient dan paling penting cukup menggiurkan mereka. Lepas tu tak dapatlah saya sambung tidur lepas sahur or tak dapatlah saya peluk bantal skip sahur seperti tahun2sebelumnya. Huarrgghhh… pembetulan, bukannya saya tak bangun sahur langsung tapi saya Cuma bangun teguk air je lepas tu tidur balik. Kalau ikut tafsiran sahur yang sebenarnya meliputi beribadah dan zikir dalam waktu sahur, jawabnya memang sahur kering lah saya selama ini. Time to change :-)
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Saturday, 31 July 2010
Friday, 30 July 2010
Bukan Nak Mencarut...
Sekarang ni tengah panas pasal isu kopitiam di Malaysia takde status halal jakim. Yang dapat status halal pun cuma sebahagian produk saja iaitu minuman. Dua pagi lepas saya dengar berita radio while driving to office. Pengusaha kopitiam salahkan prosedur pensijilan halal jakim yang rumit dan cerewet sampai kena senaraikan setiap bahan menyebabkan mereka tak ambil pensijilan halal. Bahagian ni yang buat saya rasa nak mencarut. Tapi cukuplah setakat saya kata MENGARUT!
Kenapa saya kata mengarut? Sebab itu semua alasan nak memperlekehkan prosedur halal. Itu semua alasan yang datang daripada orang yang tak faham erti halal. But what do you expect? Dah sah lah pengusaha2 ni bukan orang Islam, dia peduli apa hala ke halala ke janji masyuk. Diaorang pun tahu ‘orang kita’ ni ramai yang tak kisah pasal halal ke haram. ‘Orang kita’ ni pulak jenis suka mengikut trend, trend orang pergi kopitiam habis semua pun nak pergi kopitiam. Padahal dah lama timbul kontroversi pasal kopitiam hidangkan makanan tak halal selain daripada kopi. Ramai lagi yang tak sensitif.
Tepuk dada tanyalah iman. Mencari yang halal itu tanggungjawab setiap daripada kita. Bolehkan kita nak sub kan tanggungjawab tu?
Kenapa saya kata mengarut? Sebab itu semua alasan nak memperlekehkan prosedur halal. Itu semua alasan yang datang daripada orang yang tak faham erti halal. But what do you expect? Dah sah lah pengusaha2 ni bukan orang Islam, dia peduli apa hala ke halala ke janji masyuk. Diaorang pun tahu ‘orang kita’ ni ramai yang tak kisah pasal halal ke haram. ‘Orang kita’ ni pulak jenis suka mengikut trend, trend orang pergi kopitiam habis semua pun nak pergi kopitiam. Padahal dah lama timbul kontroversi pasal kopitiam hidangkan makanan tak halal selain daripada kopi. Ramai lagi yang tak sensitif.
Tepuk dada tanyalah iman. Mencari yang halal itu tanggungjawab setiap daripada kita. Bolehkan kita nak sub kan tanggungjawab tu?
Thursday, 29 July 2010
Another major milestone
Not mine, but being part of it. Alhamdulillah the second event which is another history marked by the company was successfully executed. I cannot help but jot down how the joy and merriment that I and everyone else feel during the internal event yesterday was very much in stark difference to the one where the first lady was in presence last week. It was an internal function without any dignitaries graced our event, yet close to 1000 employees gathered to witness the launching of our first ever vessel, self built on our land. Bagus juga takde dignitaries in this function, kalau tak tentu dia akan rasa tenggelam because believe me, being an outsider nobody would share the same euphoria that the rest of us felt yesterday.
I was on top of the tower platform, accompanying the second boss’s wife who officiated the launching by breaking a bottle of rosewater (in opposed to champagne breaking ceremony by the mat sallehs). Thereafter the excavator’s operator started to loosen its grip of the rope holding the vessel still. The vessel slowly glide on the floating tube and slowly but steadily slip in to the water. I get goosebumps watching the vessel slip, I was worried initially because it was our first time ever launching a vessel. But once the vessel had safely slip into the water rasa syukur, terharu dan gembira bercampur baur sampai menitiskan air mata. It was a very sweet and personal moment for each and everyone terutama yang pernah directly or indirectly involved in the shipbuilding. Perasaan masa tu tak boleh nak dibendung, you had to hug someone tak kira lah siapa (asal bukan berlainan jantina sudahlah). I hugged 2 person, saya tak peduli lah siapa tapi yang pasti perempuan. It is a pity I didn’t bring my camera, bagus juga tak bawa sebab saya kalau dah pegang kamera asyik snap photo & video tak berpeluang pula nak nikmati saat-saat indah itu. Alhamdulillah, the launching was smooth, syukur.
And afterwards everyone were served with food yang sedap2 belaka. Me and my colleague dok compare between the beef curry that I like most with dalca tulang that she likes most. Apapun, the beef curry is the best sebab terasa rempah ratus dia. What is it with me and beef curry nowadays?
Now the party is over, I have to get a grip dan focus kepada mencari my own direction.
I was on top of the tower platform, accompanying the second boss’s wife who officiated the launching by breaking a bottle of rosewater (in opposed to champagne breaking ceremony by the mat sallehs). Thereafter the excavator’s operator started to loosen its grip of the rope holding the vessel still. The vessel slowly glide on the floating tube and slowly but steadily slip in to the water. I get goosebumps watching the vessel slip, I was worried initially because it was our first time ever launching a vessel. But once the vessel had safely slip into the water rasa syukur, terharu dan gembira bercampur baur sampai menitiskan air mata. It was a very sweet and personal moment for each and everyone terutama yang pernah directly or indirectly involved in the shipbuilding. Perasaan masa tu tak boleh nak dibendung, you had to hug someone tak kira lah siapa (asal bukan berlainan jantina sudahlah). I hugged 2 person, saya tak peduli lah siapa tapi yang pasti perempuan. It is a pity I didn’t bring my camera, bagus juga tak bawa sebab saya kalau dah pegang kamera asyik snap photo & video tak berpeluang pula nak nikmati saat-saat indah itu. Alhamdulillah, the launching was smooth, syukur.
And afterwards everyone were served with food yang sedap2 belaka. Me and my colleague dok compare between the beef curry that I like most with dalca tulang that she likes most. Apapun, the beef curry is the best sebab terasa rempah ratus dia. What is it with me and beef curry nowadays?
Now the party is over, I have to get a grip dan focus kepada mencari my own direction.
Monday, 26 July 2010
Hiatus
it feels like ages since the last time i update my entry. it has been more than a week of silence. lots of things been going on. saya masih lagi tengah recover daripada kepenatan bekerja menjayakan big event company. few days before the event day a few of us terpaksa berulang alik dari office ke site where the event was held. at times leaving the site after midnight. the next day pagi2 lagi sambung semula commute between office di shah alam ke site di ceruk sebalik kampung di pulau indah. berjalan sekitar site non-stop for a few days sampai sakit badan, pinggang dan sebagainya. panda eyes jangan cakaplah sebab tidur lewat. in fact until today saya masih belum dapat recover my energy, masih mengantuk. i had to drag myself off the bed every morning sejak event berakhir rabu lalu.
apapun, alhamdulillah event yang dirasmikan oleh first lady berjalan lancar. sangat success kalau diukur daripada tempoh masa yang first lady spent kat our event. bayangkan we were told that she will only spent maximum 1 1/2 hours je kat event kami, tapi bila her aides bagi cue untuk beredar dari majlis, she ignored the cue dan sambung berbual. at first kami dimomokkan dengan kemungkinan she won't stay long at our event. mana tidaknya, the place was freaking hot sebab facing laut, open tent dilengkapi misty fan, ada portable aircon tapi hawa panas bawa lari kedinginan aircon, manusia punyalah ramai, bodyguard dia jangan cakaplah, depa pakat kerumun dia macam lalat sampaikan saya rasa pasang aircon banyak mana pun tak sampai sejuknya kat dia. bila dia stay lama itu tandanya dia suka, as what her protocol team said.apapun saya tak kisah. saya dan team sudah penat, bila tengok my big boss happy coz his guest of honor happy, terasa sangat penat lelah berbaloi. team saya memang hebat dan terbaik yang pernah saya jumpa. yang menariknya semuanya lelaki kecuali saya sorang perempuan as advisor. bagus juga sebab i found myself prefer working with them, kurang drama, kurang muncung sedepa, kurang merungut dan merengek. marah ada juga tapi kerja tetap jalan. they are so cool, gila2 and fun to be around with. pengalaman bekerja dengan diaorang akan jadi kenangan manis buat saya sebab barangkali inilah yang terakhir. :-)
see, pasal itulah saya menyepi dari blog ini. tak sempat nak update. belum pun reda penat handle event yang lepas kena sambung event lagi satu hari rabu ini pula. bezanya kali ini guest of honor biasa2 aja, jadi kurang stress with protocol, a bit relax. cumanya event akan berlarutan hingga malam. duh! saya kurang minat bab ini.
apapun, alhamdulillah event yang dirasmikan oleh first lady berjalan lancar. sangat success kalau diukur daripada tempoh masa yang first lady spent kat our event. bayangkan we were told that she will only spent maximum 1 1/2 hours je kat event kami, tapi bila her aides bagi cue untuk beredar dari majlis, she ignored the cue dan sambung berbual. at first kami dimomokkan dengan kemungkinan she won't stay long at our event. mana tidaknya, the place was freaking hot sebab facing laut, open tent dilengkapi misty fan, ada portable aircon tapi hawa panas bawa lari kedinginan aircon, manusia punyalah ramai, bodyguard dia jangan cakaplah, depa pakat kerumun dia macam lalat sampaikan saya rasa pasang aircon banyak mana pun tak sampai sejuknya kat dia. bila dia stay lama itu tandanya dia suka, as what her protocol team said.apapun saya tak kisah. saya dan team sudah penat, bila tengok my big boss happy coz his guest of honor happy, terasa sangat penat lelah berbaloi. team saya memang hebat dan terbaik yang pernah saya jumpa. yang menariknya semuanya lelaki kecuali saya sorang perempuan as advisor. bagus juga sebab i found myself prefer working with them, kurang drama, kurang muncung sedepa, kurang merungut dan merengek. marah ada juga tapi kerja tetap jalan. they are so cool, gila2 and fun to be around with. pengalaman bekerja dengan diaorang akan jadi kenangan manis buat saya sebab barangkali inilah yang terakhir. :-)
see, pasal itulah saya menyepi dari blog ini. tak sempat nak update. belum pun reda penat handle event yang lepas kena sambung event lagi satu hari rabu ini pula. bezanya kali ini guest of honor biasa2 aja, jadi kurang stress with protocol, a bit relax. cumanya event akan berlarutan hingga malam. duh! saya kurang minat bab ini.
Friday, 16 July 2010
Oatmeal Chocolate Chip Cookies
Malam isnin lepas solat Isyak saya curi-curi juga masa untuk laksanakan agenda kinder cooking yang tertangguh. Ikutkan penat memang malas, tapi mengenangkan the next few days kita tak boleh jangka apa yang berlaku, jadi sebaiknya lah buat apa yang boleh dibuat sementara ada masa. Lagipun saya risaukan nasib 2 bar chocolate Cadbury dalam fridge yang saya simpan untuk ramuan choc cip cookies resipi baru ni. Dah banyak kali Cadbury tu nyaris jadi habuan yaya.
Cakap pasal resipi baru choc chip cookies ni, bukanlah resipi rekaan saya. It’s called Neiman Marcus Chocolate Chip Cookies. I’m sure ramai yang pernah dapat email berantai pasal resipi ni kan, dan ada version yang sama cuma tukar tajuk kepada Famous Amos Chocolate Chip Cookies. It’s about how a lady yang furious for being charged USD250 for the recipe and seeking revenge by circulating the recipe around. The claim that the recipe was from Neiman Marcus and being charged was a hoax. For Neiman Marcus refute such claim and later give away their original recipe for free – if you are interested you may get it from their website. Tapi recipe yang saya cuba malam tadi bukanlah original recipe, I tried the recipe yang circulated through the hoax email instead. Bahan-bahannya agak banyak compared to other more simpler recipe but I want to give it a try and see sama ada recipe itu akan turns out good. Which it did! It taste sooo good, so rich and so chocolaty! Crunchy and chewy at the same time just the way I imagine it to be. It taste much much better than the one I made few months ago.
I made half recipe aja sebab takut tak menjadi mulanya. Here is the half recipe of what I called Oatmeal Choc Chip Cookies – saja tukar nama coz nanti confuse dengan Neiman Marcus’s original recipe.
1 cup butter
1 cup brown sugar
1 cup caster sugar – kurangkan kepada ¾ cup pun ok
2 eggs
2 cups all purpose flour
2 ½ cups oatmeal – kisar halus
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla essence
340g chocolate chips
250gm Cadbury chocolate – grated
100gm white chocolate chips (yang ni saya tambah untuk gantikan chopped nuts)
Using a hand mixer cream the butter with brown and caster sugar until pale and fluffy. Add eggs one at a time. Add vanilla essence, flour mixture and powdered oatmeal. Using a spatula, kacau rata grated Cadbury choc, choc chips and white choc chips. I cover the bowl with cling wrap and leave the dough in the fridge for 10-15mins supaya lebih mudah nak scoop the dough. If you want to use it straight away pun ok je.
Bake in the oven for 15-20mins dengan kepanasan 180C. Dalam resipi asal disebut bake for 10mins je tapi when I check the cookies were still undone so 20mins tu kira maximum lah bergantung kepada berapa besar saiz your cookies. My first batch were quite big so it took full 20mins untuk masak. Don’t wait until the cookies fully harden dalam oven, keluarkan cookies from the oven masa bahagian tengah cookies masih agak moist. The cookies akan mengeras masa disejukkan di luar oven and you will get a crunchy chewy result.
My cookies are a bit too sweet, next time I will reduce the sugar by a quarter or half cup. Lagipun sebab saya guna milk chocolate and banyak jenis choc chips so bertambah kemanisannya.
So kesimpulannya, next time dapat recipe from email lagi you got to try it before you dump the email in to your trash bin. I almost did. And I almost miss this yummy discovery! Whoever yang create this recipe, I want you to know that your choc chip cookies are simply the best so far. ;-) ;-)
Cakap pasal resipi baru choc chip cookies ni, bukanlah resipi rekaan saya. It’s called Neiman Marcus Chocolate Chip Cookies. I’m sure ramai yang pernah dapat email berantai pasal resipi ni kan, dan ada version yang sama cuma tukar tajuk kepada Famous Amos Chocolate Chip Cookies. It’s about how a lady yang furious for being charged USD250 for the recipe and seeking revenge by circulating the recipe around. The claim that the recipe was from Neiman Marcus and being charged was a hoax. For Neiman Marcus refute such claim and later give away their original recipe for free – if you are interested you may get it from their website. Tapi recipe yang saya cuba malam tadi bukanlah original recipe, I tried the recipe yang circulated through the hoax email instead. Bahan-bahannya agak banyak compared to other more simpler recipe but I want to give it a try and see sama ada recipe itu akan turns out good. Which it did! It taste sooo good, so rich and so chocolaty! Crunchy and chewy at the same time just the way I imagine it to be. It taste much much better than the one I made few months ago.
I made half recipe aja sebab takut tak menjadi mulanya. Here is the half recipe of what I called Oatmeal Choc Chip Cookies – saja tukar nama coz nanti confuse dengan Neiman Marcus’s original recipe.
1 cup butter
1 cup brown sugar
1 cup caster sugar – kurangkan kepada ¾ cup pun ok
2 eggs
2 cups all purpose flour
2 ½ cups oatmeal – kisar halus
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla essence
340g chocolate chips
250gm Cadbury chocolate – grated
100gm white chocolate chips (yang ni saya tambah untuk gantikan chopped nuts)
Using a hand mixer cream the butter with brown and caster sugar until pale and fluffy. Add eggs one at a time. Add vanilla essence, flour mixture and powdered oatmeal. Using a spatula, kacau rata grated Cadbury choc, choc chips and white choc chips. I cover the bowl with cling wrap and leave the dough in the fridge for 10-15mins supaya lebih mudah nak scoop the dough. If you want to use it straight away pun ok je.
Bake in the oven for 15-20mins dengan kepanasan 180C. Dalam resipi asal disebut bake for 10mins je tapi when I check the cookies were still undone so 20mins tu kira maximum lah bergantung kepada berapa besar saiz your cookies. My first batch were quite big so it took full 20mins untuk masak. Don’t wait until the cookies fully harden dalam oven, keluarkan cookies from the oven masa bahagian tengah cookies masih agak moist. The cookies akan mengeras masa disejukkan di luar oven and you will get a crunchy chewy result.
My cookies are a bit too sweet, next time I will reduce the sugar by a quarter or half cup. Lagipun sebab saya guna milk chocolate and banyak jenis choc chips so bertambah kemanisannya.
So kesimpulannya, next time dapat recipe from email lagi you got to try it before you dump the email in to your trash bin. I almost did. And I almost miss this yummy discovery! Whoever yang create this recipe, I want you to know that your choc chip cookies are simply the best so far. ;-) ;-)
Monday, 12 July 2010
Weekend Activities
Masa sangat mencemburui saya. Atau sebenarnya saya yang terlalu tamak nak buat macam-macam benda dalam satu masa? Kadang-kadang saya rasa macam dah organize schedule betul-betul tapi tulah kita hanya merancang, ada benda-benda yang di luar rancangan kita that we didn’t count for tapi tak boleh escape.
Contohnya, minggu lepas saya ada baking commitment. Dah atur masa elok-elok supaya siap baking petang sabtu so that sebelah malam ada ruang untuk beramah mesra dengan hubby dan anak-anak. We end up di sjmc petang sabtu tu, menemankan hubby pergi x-ray bahu dia yang cedera sebab jatuh bukit masa berbasikal pagi tu. Teruk juga cedera dia, mujur tak patah bahu or terkehel, muscle bengkak dan calar balar umpama ‘cakar harimau’ kat bahu, belakang badan dan kaki. Tak boleh nak drive mujur saya ni pandai driving. Memang saya sentiasa risau tiap kali dia keluar berbasikal. Kerisauan saya berasas sebab dah 2-3 orang geng basikal dia yang cedera. Paling teruk ada yang patah tulang bahu sampai cuti kerja sebulan! Ada yang sampai koyak pipi tak pasal-pasal dapat parut jahitan kat muka. Yang jatuh biasa masa downhill pun ada. Kesimpulannya, hari sabtu tu saya tak dapatlah nak bersantai mesra dengan keluarga sebab lepas balik dari sjmc terus mengadap baking tools sampai tengah malam. Cuma dapatlah juga kami bersama-sama duduk termenung kat sjmc menunggu hubby.
Come Sunday, saya dah janji dengan the children nak buat ‘kinder cooking’ lagi. New choc chip cookies recipe to try out. The kids dah excited, tak berhenti-henti tanya saya bila nak buat cookies. Unfortunately, kinder cooking terpaksa ditangguhkan sebab saya masuk dapur siapkan lunch gulai ikan tongkol hubby – pagi itu saya temankan dia ke pasar, incik hubby rembat ikan tongkol 2 ekor, masak bubur permintaan yaya – I obliged to her request sebab saya nak dia berselera makan dan lastly, masak pengat labu ala si luncai permintaan fahmi. Bagi ibu2 bapa2 yang biasa temankan anak tonton siri Belalang kat astro tu mesti familiar dengan pengat labu si luncai kan? Ni gara-gara siri Belalang lah maka fahmi tiba-tiba teringin nak makan pengat labu. Bukan tak biasa buat pengat labu, Cuma kebiasaannya saya tak guna santan, saya panggil sira labu. Tapi nak sama kan dengan si luncai punya, saya letaklah santan. Emmm sedap lemak manis :-). Petang sambung baking, malam decorating. Sempatlah juga temankan the children main kat playground.
owh mak budak pun bleh juga...
tak habis2 dengan peace symbol dia tu
dah puas main kat playground kita minum petang sambil jamah choc cake pulak :-)
Contohnya, minggu lepas saya ada baking commitment. Dah atur masa elok-elok supaya siap baking petang sabtu so that sebelah malam ada ruang untuk beramah mesra dengan hubby dan anak-anak. We end up di sjmc petang sabtu tu, menemankan hubby pergi x-ray bahu dia yang cedera sebab jatuh bukit masa berbasikal pagi tu. Teruk juga cedera dia, mujur tak patah bahu or terkehel, muscle bengkak dan calar balar umpama ‘cakar harimau’ kat bahu, belakang badan dan kaki. Tak boleh nak drive mujur saya ni pandai driving. Memang saya sentiasa risau tiap kali dia keluar berbasikal. Kerisauan saya berasas sebab dah 2-3 orang geng basikal dia yang cedera. Paling teruk ada yang patah tulang bahu sampai cuti kerja sebulan! Ada yang sampai koyak pipi tak pasal-pasal dapat parut jahitan kat muka. Yang jatuh biasa masa downhill pun ada. Kesimpulannya, hari sabtu tu saya tak dapatlah nak bersantai mesra dengan keluarga sebab lepas balik dari sjmc terus mengadap baking tools sampai tengah malam. Cuma dapatlah juga kami bersama-sama duduk termenung kat sjmc menunggu hubby.
Come Sunday, saya dah janji dengan the children nak buat ‘kinder cooking’ lagi. New choc chip cookies recipe to try out. The kids dah excited, tak berhenti-henti tanya saya bila nak buat cookies. Unfortunately, kinder cooking terpaksa ditangguhkan sebab saya masuk dapur siapkan lunch gulai ikan tongkol hubby – pagi itu saya temankan dia ke pasar, incik hubby rembat ikan tongkol 2 ekor, masak bubur permintaan yaya – I obliged to her request sebab saya nak dia berselera makan dan lastly, masak pengat labu ala si luncai permintaan fahmi. Bagi ibu2 bapa2 yang biasa temankan anak tonton siri Belalang kat astro tu mesti familiar dengan pengat labu si luncai kan? Ni gara-gara siri Belalang lah maka fahmi tiba-tiba teringin nak makan pengat labu. Bukan tak biasa buat pengat labu, Cuma kebiasaannya saya tak guna santan, saya panggil sira labu. Tapi nak sama kan dengan si luncai punya, saya letaklah santan. Emmm sedap lemak manis :-). Petang sambung baking, malam decorating. Sempatlah juga temankan the children main kat playground.
owh mak budak pun bleh juga...
tak habis2 dengan peace symbol dia tu
dah puas main kat playground kita minum petang sambil jamah choc cake pulak :-)
Sunday, 11 July 2010
Of Beleda, Bepang Pulut & Tahi Minyak - Cerita Kasih Sayang
Darling hubby sudah balik. Yeayyy! Tapi saya pula yang sibuk dengan kerja – ada big event in few days’ time, so got to focus all my energy and mind on this one. I guess I’ll be staying back at the office or at the site until late for the next 1 week or so. But I don’t think he’ll mind, not until the world cup is over. Which is tonight lah kan. Alamak, harap-harap dia ok je. He should be okay after all dia dah 2 kali tinggalkan aku for a week long outstation trip. So this time around is my turn, he will have to pretend as though I’m on outstation trip… :-P. By the way, walaupun saya takkan berjaga malam untuk tonton final world cup tapi saya yakin dalam hati spain akan menang. owh i want so much for spain to win sejak zaman raul a.k.a kekasih gelap saya bermain lagi.
I actually want to share with you sejenis manisan pantai timur yang my uncle bought for me last me. Benda ni masih belum luak lagi dan tak tahu bila akan luak or if somebody will ever eat it. It is called agar-agar kering or famously known to us sebagai ‘beleda’. pinjam pic dari website bazarkelantan.com. I guess many kelantanese are familiar dengan manisan ni. What happened was, this uncle of mine yang suka tease I ‘gelap’ or ‘hitam’ sebab masa kecil memang saya gelap berkarat, suka beli beleda ni sebagai buah tangan setiap kali dia datang or kalau kebetulan kami sama-sama balik ke Terengganu tentu dia belikan. Sungguhpun dia suka ejek saya, dan ejekan dia memang tak bertapis pun, tapi dia cukup peka dan ingat makanan kegemaran saya. Malangnya, as I grow up, I sort of dah muak dengan beleda ni. You know that I like kuih muih yang manis2 kan? But bila dah makin dewasa ni I found this beleda way too sweet for me. Tapi kan, tak sampai hati nak cakap kat my uncle yang saya dah tak suka benda ni. Kesian kat dia, punyalah dia ingat kesukaan anak saudara dia ni sampai saya dah beranak pinak pun dia masih tak lupa. Jadi saya terima jelah dan simpan kat dalam cabinet dapur saya je. Baiknya saya! :-(
Ada lagi 2 benda yang pernah jadi favourite saya masa kecil. Both benda ni hanya saya dapat kalau balik ganu je. They are bepang pulut – bertih pulut yang disalut dengan caramelized sugar, dan tahi minyak. Heeeeeeee… pelik-pelik lah benda kegemaran saya ni, tahi minyak pun saya suka makan. Masa saya kecil dulu tiap kali balik ganu mesti ada 3 benda ni disediakan untuk saya; beleda, bepang pulut dan tahi minyak. Tahi minyak ni arwah nenek mesti buat siap2 simpan dalam bekas. Bila saya balik je ganu tiap2 hari melantak tahi minyak, kekadang siap bawa bekal balik seremban. Saya tak reti makan nasi okeh. Pastu bepang pulut ni pula saya akan dapat daripada another uncle of mine yang juga bapa kepada kakak saya. Tiap kali balik ganu saya akan teman my sister bermalam kat rumah parents dia, so sebagai upah saya akan dijamu dan dibekalkan dengan bepang pulut. Betapa bertuahnya saya kan?
Tapi sekarang saya dah tak endah kat beleda, bepang pulut dan tahi minyak. Kekadang saya rasa pelik macam mana saya boleh kemaruk sangat dengan 3 benda ni. Ada satu peket lagi bepang pulut dalam cabinet saya. Nampaknya dia akan terima nasib yang sama macam beleda. Lebih baik saya sedekah je kat kawan-kawan anak saya. Tapi ada ke orang yang sanggup nak makan beleda manis ‘leting’ (maknanya teramat sangat) tu?
I actually want to share with you sejenis manisan pantai timur yang my uncle bought for me last me. Benda ni masih belum luak lagi dan tak tahu bila akan luak or if somebody will ever eat it. It is called agar-agar kering or famously known to us sebagai ‘beleda’. pinjam pic dari website bazarkelantan.com. I guess many kelantanese are familiar dengan manisan ni. What happened was, this uncle of mine yang suka tease I ‘gelap’ or ‘hitam’ sebab masa kecil memang saya gelap berkarat, suka beli beleda ni sebagai buah tangan setiap kali dia datang or kalau kebetulan kami sama-sama balik ke Terengganu tentu dia belikan. Sungguhpun dia suka ejek saya, dan ejekan dia memang tak bertapis pun, tapi dia cukup peka dan ingat makanan kegemaran saya. Malangnya, as I grow up, I sort of dah muak dengan beleda ni. You know that I like kuih muih yang manis2 kan? But bila dah makin dewasa ni I found this beleda way too sweet for me. Tapi kan, tak sampai hati nak cakap kat my uncle yang saya dah tak suka benda ni. Kesian kat dia, punyalah dia ingat kesukaan anak saudara dia ni sampai saya dah beranak pinak pun dia masih tak lupa. Jadi saya terima jelah dan simpan kat dalam cabinet dapur saya je. Baiknya saya! :-(
Ada lagi 2 benda yang pernah jadi favourite saya masa kecil. Both benda ni hanya saya dapat kalau balik ganu je. They are bepang pulut – bertih pulut yang disalut dengan caramelized sugar, dan tahi minyak. Heeeeeeee… pelik-pelik lah benda kegemaran saya ni, tahi minyak pun saya suka makan. Masa saya kecil dulu tiap kali balik ganu mesti ada 3 benda ni disediakan untuk saya; beleda, bepang pulut dan tahi minyak. Tahi minyak ni arwah nenek mesti buat siap2 simpan dalam bekas. Bila saya balik je ganu tiap2 hari melantak tahi minyak, kekadang siap bawa bekal balik seremban. Saya tak reti makan nasi okeh. Pastu bepang pulut ni pula saya akan dapat daripada another uncle of mine yang juga bapa kepada kakak saya. Tiap kali balik ganu saya akan teman my sister bermalam kat rumah parents dia, so sebagai upah saya akan dijamu dan dibekalkan dengan bepang pulut. Betapa bertuahnya saya kan?
Tapi sekarang saya dah tak endah kat beleda, bepang pulut dan tahi minyak. Kekadang saya rasa pelik macam mana saya boleh kemaruk sangat dengan 3 benda ni. Ada satu peket lagi bepang pulut dalam cabinet saya. Nampaknya dia akan terima nasib yang sama macam beleda. Lebih baik saya sedekah je kat kawan-kawan anak saya. Tapi ada ke orang yang sanggup nak makan beleda manis ‘leting’ (maknanya teramat sangat) tu?
Wednesday, 7 July 2010
Bila Tekak Kering... Tandanya?
Bila tekak terasa kering, perit, hidung rasa panas, mata terasa pedih, badan rasa warm tapi bila mandi jadi sejuk mengigil, itu tanda-tanda nak demam selsema. Dapat sipi-sipi selsema yaya barangkali. Semalam dia tak ke sekolah, berehat kat rumah sebab badan dia panas (sungguhpun tak keterlaluan). Suara dia dah makin serak dan garau. Awal pagi tadi dia batuk-batuk pula.
Sejak semalam saya dah jauhi air sejuk. Walaupun masa berbuka puasa sunat semalam tekak rasa teringin sangat nak minum jus guava dalam fridge tapi saya tahankan. Bila tekak perit begini memang tak lalu sangat nak minum air sejuk. But I have to take orange juice cepat-cepat to prevent me from the flu and cold. Selalunya berkesan. Tak gemar kalau kena demam selsema, kepala berdengung dan bingung, sendi2 sakit dan lemah. Tapi sakit itu kan mencuci dosa-dosa kecil?
Sejak semalam saya dah jauhi air sejuk. Walaupun masa berbuka puasa sunat semalam tekak rasa teringin sangat nak minum jus guava dalam fridge tapi saya tahankan. Bila tekak perit begini memang tak lalu sangat nak minum air sejuk. But I have to take orange juice cepat-cepat to prevent me from the flu and cold. Selalunya berkesan. Tak gemar kalau kena demam selsema, kepala berdengung dan bingung, sendi2 sakit dan lemah. Tapi sakit itu kan mencuci dosa-dosa kecil?
Monday, 5 July 2010
Hujan Oh Hujan
Dah dua pagi berturut-turut hujan turun. Tak dapatlah saya keluar jogging pagi seperti biasa. Pagi sabtu tu kami anak beranak dah siap berpakaian, bila buka pintu alangkah terkejutnya tengok hujan mencurah-curah turun. Dari dalam rumah memang tak kedengaran bunyi hujan menderu. Fahmi frust sangat coz dah beriya-iya nak kayuh basikal keliling tasik. Sampaikan dia merajuk dengan saya sebab tak nak redah hujan pergi jogging di tasik. Aduhai mamat sorang ni kalau dah dia nakkan sesuatu he’s not prepared to accept kalau things tak turn up as he expected. Lebih-lebih lagi bila dia tengok hubby selamba je redah hujan pergi mengayuh basikal with his mates. Alahai bapak budak. Saya juga yang susah kena berhadapan dengan rajuk fahmi.
Ingatkan petang sabtu tu bolehlah bagi budak-budak main basikal kat luar. Kusangka panas, rupanya petang sabtu tu hujan juga. Hampa berganda-ganda lah anak-anak saya. Meragam semacam si fahmi.
Pagi semalam (ahad) kami bangun awal lagi nak berjogging. Elok je buka pintu tengok gerimis hujan dah mula turun sikit2. Kali ini dengan saya sekali termenung depan pintu. Gian nak berjogging dah tak tertahan lagi, menggigil lutut kalau tak lampiaskan gian ni. Hubby tersengih tengok saya monyok. Fahmi dan yaya merungut lagi. Dek kerana tak tahan nak melayan muncung budak berdua tu hubby ajak juga jogging sekitar rumah, berlari dari satu lorong ke satu lorong. At least kalau hujan tiba-tiba mencurah lebat dekat sikit nak cari perlindungan. Sempat jugalah peluh menitik kat badan dan puas jugalah budak-budak mengayuh before we had to retire sebab hujan makin lebat.
Tengahari semalam saya ajak Yaya temankan saya ke seremban. Nak hantar kain baju raya ke tailor. Dah lewat sangat, mujur tailor masih terima. Kebetulan masa saya sampai kat seremban hujan turun mencurah2. Saya dah yaya terperangkap kat kedai tailor tak boleh nak cross ke tempat parking. Tu lah ada payung tinggal dalam kereta. Lama juga tersidai di KM plaza sampaikan Yaya cakap dia tak suka hujan. Saya kata tak baik, hujan tu tanda rahmat Allah swt. Waktu awal hujan doa kita dimakbulkan dan doa kanak-kanak tidak terhijab di sisi Tuhan. Saya ajar dia berdoa minta pada Allah redakan hujan supaya Yaya boleh balik ke kereta. Bila hujan reda sikit saya serkup kepala yaya dengan beg plastic, serkup kepala je takde lah sampai tutup muka, lemas nanti anak dara saya. Saya dukung dia sambil berlari-lari anak cross dari KM plaza ke bangunan Terminal one tempat kereta saya ditinggalkan. Tiba-tiba yaya tanya saya, “Mama tau tak kenapa hujan tu berhenti?” bila saya kata tak tahu, yaya kata “Sebab tadi adik doa…” owh, she really observe apa yang saya kata tadi rupanya. Thank God hujan reda sebab saya takut dia persoalkan kata-kata saya tadi. She has to believe in Allah.
Dan petang semalam syukur cuaca cerah, tapi tak panas, sejuk je. Dapatlah anak-anak bermain di playground. Saya dan hubby temankan anak-anak and their friends sambil kami both pun sama-sama main jongkang jongkit dengan diaorang. Budak-budak tu ringan sangat, kena meloncat-loncat atas jongkang jongkit spring tu barulah melantun ke atas ke bawah. So we both kira macam pemberat lah (memang berat pun). Seronok melayan the kids and their friends sampai terasa diri macam budak-budak juga! It was so relaxing and fulfilling strolling hand in hand with hubby sambil keeping an eye on the children yang laju mengayuh basikal depan kami. Am glad he make time for us petang semalam because he won’t be around for the next few days. He left awal pagi tadi for another week long outstation trip.
Lepas balik daripada a stroll in the park, kami duduk di beranda rumah sambil makan mee rebus tulang dengan my brother in law yang drop by kejap with his sons. Finally, dapat juga buat mee rebus sebab dah jumpa keledek merah seketul. Tercapai jugalah hajat hubby nak makan mee rebus tulang. Awalnya dia dah frust sebab balik rumah tengahari semalam masa saya takde dia tengok air rebusan tulang rusuk lembu masih belum bertukar menjadi kuah mee rebus. Little did he know saya travel sampai ke seremban baru jumpa keledek merah! Hahaha… dasar pemalas ke pasar tani.
Ingatkan petang sabtu tu bolehlah bagi budak-budak main basikal kat luar. Kusangka panas, rupanya petang sabtu tu hujan juga. Hampa berganda-ganda lah anak-anak saya. Meragam semacam si fahmi.
Pagi semalam (ahad) kami bangun awal lagi nak berjogging. Elok je buka pintu tengok gerimis hujan dah mula turun sikit2. Kali ini dengan saya sekali termenung depan pintu. Gian nak berjogging dah tak tertahan lagi, menggigil lutut kalau tak lampiaskan gian ni. Hubby tersengih tengok saya monyok. Fahmi dan yaya merungut lagi. Dek kerana tak tahan nak melayan muncung budak berdua tu hubby ajak juga jogging sekitar rumah, berlari dari satu lorong ke satu lorong. At least kalau hujan tiba-tiba mencurah lebat dekat sikit nak cari perlindungan. Sempat jugalah peluh menitik kat badan dan puas jugalah budak-budak mengayuh before we had to retire sebab hujan makin lebat.
Tengahari semalam saya ajak Yaya temankan saya ke seremban. Nak hantar kain baju raya ke tailor. Dah lewat sangat, mujur tailor masih terima. Kebetulan masa saya sampai kat seremban hujan turun mencurah2. Saya dah yaya terperangkap kat kedai tailor tak boleh nak cross ke tempat parking. Tu lah ada payung tinggal dalam kereta. Lama juga tersidai di KM plaza sampaikan Yaya cakap dia tak suka hujan. Saya kata tak baik, hujan tu tanda rahmat Allah swt. Waktu awal hujan doa kita dimakbulkan dan doa kanak-kanak tidak terhijab di sisi Tuhan. Saya ajar dia berdoa minta pada Allah redakan hujan supaya Yaya boleh balik ke kereta. Bila hujan reda sikit saya serkup kepala yaya dengan beg plastic, serkup kepala je takde lah sampai tutup muka, lemas nanti anak dara saya. Saya dukung dia sambil berlari-lari anak cross dari KM plaza ke bangunan Terminal one tempat kereta saya ditinggalkan. Tiba-tiba yaya tanya saya, “Mama tau tak kenapa hujan tu berhenti?” bila saya kata tak tahu, yaya kata “Sebab tadi adik doa…” owh, she really observe apa yang saya kata tadi rupanya. Thank God hujan reda sebab saya takut dia persoalkan kata-kata saya tadi. She has to believe in Allah.
Dan petang semalam syukur cuaca cerah, tapi tak panas, sejuk je. Dapatlah anak-anak bermain di playground. Saya dan hubby temankan anak-anak and their friends sambil kami both pun sama-sama main jongkang jongkit dengan diaorang. Budak-budak tu ringan sangat, kena meloncat-loncat atas jongkang jongkit spring tu barulah melantun ke atas ke bawah. So we both kira macam pemberat lah (memang berat pun). Seronok melayan the kids and their friends sampai terasa diri macam budak-budak juga! It was so relaxing and fulfilling strolling hand in hand with hubby sambil keeping an eye on the children yang laju mengayuh basikal depan kami. Am glad he make time for us petang semalam because he won’t be around for the next few days. He left awal pagi tadi for another week long outstation trip.
Lepas balik daripada a stroll in the park, kami duduk di beranda rumah sambil makan mee rebus tulang dengan my brother in law yang drop by kejap with his sons. Finally, dapat juga buat mee rebus sebab dah jumpa keledek merah seketul. Tercapai jugalah hajat hubby nak makan mee rebus tulang. Awalnya dia dah frust sebab balik rumah tengahari semalam masa saya takde dia tengok air rebusan tulang rusuk lembu masih belum bertukar menjadi kuah mee rebus. Little did he know saya travel sampai ke seremban baru jumpa keledek merah! Hahaha… dasar pemalas ke pasar tani.
Sunday, 4 July 2010
Spaghetti Seafood Carbonara
sungguhpun kami sefamily ni penggemar pasta tapi jarang sekali makan spaghetti or any other type of pasta noodles dengan sos lain melainkan bolognese. rasanya sebab bolognese memeang sesuai sangat dengan tekak kami. tapi pernah juga bagi my kids cuba spaghetti with alfredo sauce, which they like tapi tidak seperti mana they love bolognese sauce. cuma semalam saya teringin nak cuba buat sos carbonara pulak.
kan saya sepatutnya masak mee rebus semalam? tak jadi sebab tak ada keledek merah. penat cari sampai ke mydin bukit jelutong. owh bukan maksud saya kat mydin takde, ye ada tapi incik mydin perli saya, dia jual keledek sebesar betis gajah! serius saya tak tipu, tak caya sila pergi mydin bukit jelutong sekarang. harga seketul sekitar rm16-rm18 sebiji. perli saya lah tu! saya cuma nak keledek comel lote barang sebiji dua pun jadilah. kedai runcit depan rumah memang tak jual.
disebabkan takde keledek maka saya yang dah mati kutu tak tau nak masak apa saya bantai lah buat spaghetti seafood dengan carbonara sauce. so easy peasy. ada telur, ada cream, ada parmesan cheese, ada lada hitam jadilah dia. ummm yummm yummm ;-)
kan saya sepatutnya masak mee rebus semalam? tak jadi sebab tak ada keledek merah. penat cari sampai ke mydin bukit jelutong. owh bukan maksud saya kat mydin takde, ye ada tapi incik mydin perli saya, dia jual keledek sebesar betis gajah! serius saya tak tipu, tak caya sila pergi mydin bukit jelutong sekarang. harga seketul sekitar rm16-rm18 sebiji. perli saya lah tu! saya cuma nak keledek comel lote barang sebiji dua pun jadilah. kedai runcit depan rumah memang tak jual.
disebabkan takde keledek maka saya yang dah mati kutu tak tau nak masak apa saya bantai lah buat spaghetti seafood dengan carbonara sauce. so easy peasy. ada telur, ada cream, ada parmesan cheese, ada lada hitam jadilah dia. ummm yummm yummm ;-)
Friday, 2 July 2010
Kari 2 Sepupu
Apa bendalah kari 2 sepupu ni ye? Hahaha saya teringatkan my conversation with fahmi the other day bila dia tanya harimau, leopard, harimau kumbang (panther) sama ke? To which I answered all the three are of the same kind tapi different clan. Tapi bila susah sangat nak faham saya cakap yang ketiga2 binatang ni adalah sepupu macam fahmi and kakak farah nya. Boleh gitu? Hahaha. Pasal tulah saya namakan kari kambing dan bebiri yang saya masak semalam as kari 2 sepupu.
Sebenarnya I have a packet of cubed mutton pieces and 2 slices of lamb leg leftover from last weeks’ supply. I wanted to clear my freezer for new supplies, so I decided to combine both meat into mutton & lamb curry. Tamak kan? Dua2 meat pun nak makan sekali, berlagalah sepupu dalam periuk.
Mula2 plan nak masak kari kambing hari sabtu tapi hubby awal-awal dah hints dia nak makan mee rebus tulang made from tulang rusuk lembu yang dia baru beli. Jadi malam tadi lepas isyak saya pun masuk dapur siap2kan bahan nak masak kari kambing. To be honest saya tak pernah masak kari kambing before dan saya memang tak pandai masak kari yang sedap kecuali gulai ikan tongkol! Haha masuk lif tekan sendiri. Maka saya pun surveylah resipi kari kambing yang best. Saya tak mau kari kambing style melayu, saya nak resipi yang Indian style very spicy without santan barulah yummy.
Hampir semua resipi kari kambing Indian style mempunyai method dan bahan yang hampir sama. Contohnya, kalau kita orang melayu masak kari mesti blend bawang merah, bawang putih halia etc together. Tapi resipi yang saya jumpa semuanya memerlukan bawang merah/bawang putih di sautéed kemudian ditumbuk atau blend menjadi pes together with halia. And the amount of halia yang digunakan is a lot okay. No wonder lah mamat bangla kat ofis saya selalu masak kari guna halia berkilo2. Dan I found out Indian curry tak depend pada serbuk cili or cili kering semata-mata to get rasa pedas. They use black pepper in their curry to add spicyness to the curry.
The whole cooking process ambil masa agak lama dari preparing the onion, garlic and ginger paste kepada merenih daging dengan api perlahan. It took me a whole 1 hour for the meat untuk empuk separuh. It would be easier if I had a slow cooker, I can dumped everything inside a slow cooker then leave it sampailah the meat becomes tender. Sambil2 tu bolehlah buat kerja lain. To have a pressure cooker is even better because it can reduce the cooking time by half. But since my house sangatlah ketinggalan dari segi teknologi terkini, maka I have to make do with a gas cooker and an oven. After 1 hour I toss everything into a casserole dish, pour enough water to come halfway above the base, cover the dish with aluminium foil then leave it in the oven for another 20mins to until the meat tenderize.
Owh, I also add half a cup susu masam. Asalnya nak letak yogurt untuk pekatkan kuah and make it creamier tapi yogurt tak ada. So I replace with half cup milk yang dicampur perahan limau nipis. Leave them for 10mins for the milk to curdle. Lemon juice also works just fine. I would have use lemon tapi kedai runcit mamak depan tu manalah ada jual lemon.
So here it is kari kambing & bebiri @ kari 2 sepupu.
For recipe please refer below which is my version after improvise daripada beberapa resipi mengikut selera dan bahan yang sedia ada. The taste is wallahhh! You got to try it.
Bahan A – dikisar halus dengan 2 sudu air (saya tumbuk je pakai lesung batu)
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
**nota: bawang besar, merah & garlic di sauteed in a skillet pan dengan sedikit minyak until the edges turn slightly brown.
Bahan B – disangai@goreng tanpa minyak hingga wangi & kisar halus
½ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
¼ sudu teh ketumbar
Bahan C
500gm daging kambing/bebiri dipotong cube (bertulang atau tidak ikut suka)
2 biji ubi kentang potong 4
1 sudu besar cili blend
2 sudu besar rempah Raja Kari Faiza
2 sudu besar tomato pes/puri @ 1 biji tomato buah
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
2 sudu besar jus lemon/limau kasturi (I omit sebab dah guna susu masam)
½ cawan yogurt atau susu masam
1 cawan air
1 sudu teh rata garam atau sesedap rasa
Secubit gula pasir atau gula merah jika suka
1.Gaulkan daging kambing dengan bahan B dan perap 20minit.
2.Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan dengan daun kari hingga wangi. Masukkan bahan A (pes halia, bawang & bawang putih) dan cili blend. Tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan pes/buah tomato, diikuti dengan daging kambing. Gaul rata supaya bahan rempah meliputi daging. Biarkan daging agak kering air, baru masukkan rempah kari Raja Kari Faiza.
4.Gaul rata kemudian tuang 1 cawan air. Tutup periuk, perlahankan api, biar merenih selama 1 jam atau daging separuh empuk. Kacau sesekali untuk elakkan rempah hangus.
5.Masukkan ubi kentang, jus lemon atau yogurt@susu masam, garam dan gula. Kacau rata kemudian tutup semula periuk dan biarkan sehingga daging empuk sepenuhnya for another 30min to 40min. (Masa ini saya tambahkan dalam 1 cawan air dan transfer ke dalam oven for 20mins untuk percepatkan proses empuk daging)
Kurangkan penggunaan minyak untuk menumis sebab lemak dari kambing akan terbit hasil daripada slow cooking. Memasak dengan api perlahan is the best way to let the meat tenderize tapi memakan masa yang lama. Yang bestnya rempah betul2 meresap ke dalam daging serta you get gravy yang glisten sebab pecah minyak dengan sempurna.
Kari kambing tu saya hidangkan dengan nasi bukhari. Kalau nak makan dengan capati, roti canai or roti biasa pun sedap. ;-)
Sebenarnya I have a packet of cubed mutton pieces and 2 slices of lamb leg leftover from last weeks’ supply. I wanted to clear my freezer for new supplies, so I decided to combine both meat into mutton & lamb curry. Tamak kan? Dua2 meat pun nak makan sekali, berlagalah sepupu dalam periuk.
Mula2 plan nak masak kari kambing hari sabtu tapi hubby awal-awal dah hints dia nak makan mee rebus tulang made from tulang rusuk lembu yang dia baru beli. Jadi malam tadi lepas isyak saya pun masuk dapur siap2kan bahan nak masak kari kambing. To be honest saya tak pernah masak kari kambing before dan saya memang tak pandai masak kari yang sedap kecuali gulai ikan tongkol! Haha masuk lif tekan sendiri. Maka saya pun surveylah resipi kari kambing yang best. Saya tak mau kari kambing style melayu, saya nak resipi yang Indian style very spicy without santan barulah yummy.
Hampir semua resipi kari kambing Indian style mempunyai method dan bahan yang hampir sama. Contohnya, kalau kita orang melayu masak kari mesti blend bawang merah, bawang putih halia etc together. Tapi resipi yang saya jumpa semuanya memerlukan bawang merah/bawang putih di sautéed kemudian ditumbuk atau blend menjadi pes together with halia. And the amount of halia yang digunakan is a lot okay. No wonder lah mamat bangla kat ofis saya selalu masak kari guna halia berkilo2. Dan I found out Indian curry tak depend pada serbuk cili or cili kering semata-mata to get rasa pedas. They use black pepper in their curry to add spicyness to the curry.
The whole cooking process ambil masa agak lama dari preparing the onion, garlic and ginger paste kepada merenih daging dengan api perlahan. It took me a whole 1 hour for the meat untuk empuk separuh. It would be easier if I had a slow cooker, I can dumped everything inside a slow cooker then leave it sampailah the meat becomes tender. Sambil2 tu bolehlah buat kerja lain. To have a pressure cooker is even better because it can reduce the cooking time by half. But since my house sangatlah ketinggalan dari segi teknologi terkini, maka I have to make do with a gas cooker and an oven. After 1 hour I toss everything into a casserole dish, pour enough water to come halfway above the base, cover the dish with aluminium foil then leave it in the oven for another 20mins to until the meat tenderize.
Owh, I also add half a cup susu masam. Asalnya nak letak yogurt untuk pekatkan kuah and make it creamier tapi yogurt tak ada. So I replace with half cup milk yang dicampur perahan limau nipis. Leave them for 10mins for the milk to curdle. Lemon juice also works just fine. I would have use lemon tapi kedai runcit mamak depan tu manalah ada jual lemon.
So here it is kari kambing & bebiri @ kari 2 sepupu.
For recipe please refer below which is my version after improvise daripada beberapa resipi mengikut selera dan bahan yang sedia ada. The taste is wallahhh! You got to try it.
Bahan A – dikisar halus dengan 2 sudu air (saya tumbuk je pakai lesung batu)
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
**nota: bawang besar, merah & garlic di sauteed in a skillet pan dengan sedikit minyak until the edges turn slightly brown.
Bahan B – disangai@goreng tanpa minyak hingga wangi & kisar halus
½ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
¼ sudu teh ketumbar
Bahan C
500gm daging kambing/bebiri dipotong cube (bertulang atau tidak ikut suka)
2 biji ubi kentang potong 4
1 sudu besar cili blend
2 sudu besar rempah Raja Kari Faiza
2 sudu besar tomato pes/puri @ 1 biji tomato buah
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
2 sudu besar jus lemon/limau kasturi (I omit sebab dah guna susu masam)
½ cawan yogurt atau susu masam
1 cawan air
1 sudu teh rata garam atau sesedap rasa
Secubit gula pasir atau gula merah jika suka
1.Gaulkan daging kambing dengan bahan B dan perap 20minit.
2.Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan dengan daun kari hingga wangi. Masukkan bahan A (pes halia, bawang & bawang putih) dan cili blend. Tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan pes/buah tomato, diikuti dengan daging kambing. Gaul rata supaya bahan rempah meliputi daging. Biarkan daging agak kering air, baru masukkan rempah kari Raja Kari Faiza.
4.Gaul rata kemudian tuang 1 cawan air. Tutup periuk, perlahankan api, biar merenih selama 1 jam atau daging separuh empuk. Kacau sesekali untuk elakkan rempah hangus.
5.Masukkan ubi kentang, jus lemon atau yogurt@susu masam, garam dan gula. Kacau rata kemudian tutup semula periuk dan biarkan sehingga daging empuk sepenuhnya for another 30min to 40min. (Masa ini saya tambahkan dalam 1 cawan air dan transfer ke dalam oven for 20mins untuk percepatkan proses empuk daging)
Kurangkan penggunaan minyak untuk menumis sebab lemak dari kambing akan terbit hasil daripada slow cooking. Memasak dengan api perlahan is the best way to let the meat tenderize tapi memakan masa yang lama. Yang bestnya rempah betul2 meresap ke dalam daging serta you get gravy yang glisten sebab pecah minyak dengan sempurna.
Kari kambing tu saya hidangkan dengan nasi bukhari. Kalau nak makan dengan capati, roti canai or roti biasa pun sedap. ;-)