Darling hubby sudah balik. Yeayyy! Tapi saya pula yang sibuk dengan kerja – ada big event in few days’ time, so got to focus all my energy and mind on this one. I guess I’ll be staying back at the office or at the site until late for the next 1 week or so. But I don’t think he’ll mind, not until the world cup is over. Which is tonight lah kan. Alamak, harap-harap dia ok je. He should be okay after all dia dah 2 kali tinggalkan aku for a week long outstation trip. So this time around is my turn, he will have to pretend as though I’m on outstation trip… :-P. By the way, walaupun saya takkan berjaga malam untuk tonton final world cup tapi saya yakin dalam hati spain akan menang. owh i want so much for spain to win sejak zaman raul a.k.a kekasih gelap saya bermain lagi.
I actually want to share with you sejenis manisan pantai timur yang my uncle bought for me last me. Benda ni masih belum luak lagi dan tak tahu bila akan luak or if somebody will ever eat it. It is called agar-agar kering or famously known to us sebagai ‘beleda’. pinjam pic dari website bazarkelantan.com. I guess many kelantanese are familiar dengan manisan ni. What happened was, this uncle of mine yang suka tease I ‘gelap’ or ‘hitam’ sebab masa kecil memang saya gelap berkarat, suka beli beleda ni sebagai buah tangan setiap kali dia datang or kalau kebetulan kami sama-sama balik ke Terengganu tentu dia belikan. Sungguhpun dia suka ejek saya, dan ejekan dia memang tak bertapis pun, tapi dia cukup peka dan ingat makanan kegemaran saya. Malangnya, as I grow up, I sort of dah muak dengan beleda ni. You know that I like kuih muih yang manis2 kan? But bila dah makin dewasa ni I found this beleda way too sweet for me. Tapi kan, tak sampai hati nak cakap kat my uncle yang saya dah tak suka benda ni. Kesian kat dia, punyalah dia ingat kesukaan anak saudara dia ni sampai saya dah beranak pinak pun dia masih tak lupa. Jadi saya terima jelah dan simpan kat dalam cabinet dapur saya je. Baiknya saya! :-(
Ada lagi 2 benda yang pernah jadi favourite saya masa kecil. Both benda ni hanya saya dapat kalau balik ganu je. They are bepang pulut – bertih pulut yang disalut dengan caramelized sugar, dan tahi minyak. Heeeeeeee… pelik-pelik lah benda kegemaran saya ni, tahi minyak pun saya suka makan. Masa saya kecil dulu tiap kali balik ganu mesti ada 3 benda ni disediakan untuk saya; beleda, bepang pulut dan tahi minyak. Tahi minyak ni arwah nenek mesti buat siap2 simpan dalam bekas. Bila saya balik je ganu tiap2 hari melantak tahi minyak, kekadang siap bawa bekal balik seremban. Saya tak reti makan nasi okeh. Pastu bepang pulut ni pula saya akan dapat daripada another uncle of mine yang juga bapa kepada kakak saya. Tiap kali balik ganu saya akan teman my sister bermalam kat rumah parents dia, so sebagai upah saya akan dijamu dan dibekalkan dengan bepang pulut. Betapa bertuahnya saya kan?
Tapi sekarang saya dah tak endah kat beleda, bepang pulut dan tahi minyak. Kekadang saya rasa pelik macam mana saya boleh kemaruk sangat dengan 3 benda ni. Ada satu peket lagi bepang pulut dalam cabinet saya. Nampaknya dia akan terima nasib yang sama macam beleda. Lebih baik saya sedekah je kat kawan-kawan anak saya. Tapi ada ke orang yang sanggup nak makan beleda manis ‘leting’ (maknanya teramat sangat) tu?
ada satu lagi benda yang ko suka wa, masa study dulu ...tempe ngan kicap ... huhuhuhu ....
ReplyDeletekehkehkehhh hampeh ko!
ReplyDelete