mee bandung ni cuma buat tayangan di bulan puasa sahaja. itupun saya buat pada hari khamis lepas cuma tak sempat nak upload gambar.kalau diluar bulan puasa memang susah nak tengok ianya terhidang atas meja. entah kenapa terasa enak sungguh makan mee bandung kali ini. mungkin sebab dah lama tak makan, kalau terlalu kerap jemu pula kan? masa tengah menumis perencahnya yang sudah semestinya saya buat sendiri, barulah saya terkial-kial mencari air rebusan daging yang dibekukan. saya memang rajin simpan air rebusan untuk kegunaan bila buat sos bolognese atau kuah mee rebus. malangnya tak ada. barulah saya teringat, bulan lepas saya minta kakak bersihkan freezer, maka stok daging itu dah pun dibuang. terpaksalah saya gantikan dengan kuib daging aja. saya kurang minat guna perisa tiruan dalam masakan sebab kebanyakannya ada MSG. lagipun adakalanya saya rasa seperti menipu diri sendiri bila guna perisa tambahan! sungguh tak ori.
yang ini pula kuih serimuka pelangi. resipi asal oleh chef masak terkenal kak hanieliza. tertarik dengan warna-warna pelangi, pasal itu saya buat. padahal bukannya nak makan sangat pun. owh, yaya rajin sungguh tolong saya menggaul adunan. macam tulah dia setiap hari bila saya di dapur dia pun sibuk sama. kalau tak diberi peluang dia merajuk sakan!
sebab buat banyak, maka saya bawa ke surau hari jumaat lepas.
No comments:
Post a Comment