iftar di rumah saya hari ini agak ramai. kami terima kunjungan abang ipar dengan anak-anaknya. pertama kali dalam bulan ramadhan ini kami makan di dining room dengan meja panjang 8 kerusi. kebiasaannya kami hanya makan di dapur sahaja, maklumlah bukannya ramai pun. seronok makan ramai-ramai begini, lebih meriah. daripada tak berselera jadi bertambah selera, apatah lagi bila yang datang tu bawa buah tangan.
saya masak gulai lemak pisang muda dengan ikan pari kering. gulai ini memang favourite saya sejak remaja lagi. dulu-dulu abah selalu beli aja di kedai. pisang ada banyak kat rumah. memang asalnya nak dibuat gulai. tapi hubby terbeli pisang yang dah hampir kekuningan. jadi saya peramkan saja biar dia masak sepenuhnya. the next day, hubby beli lagi sesisir pisang yang betul-betul muda. barulah boleh hendak saya gulaikan. itupun rasa gulai sedikit spoil sebab sesekali tergigit pisang yang sudah agak lembut dan manis rasanya. rupa-rupanya pada sesisir pisang yang baru dibeli juga ada beberapa biji yang dah hampir masak isinya. kalau nak buat gulai pisang muda selalunya saya guna pisang emas atau pisang lemak manis. tak pasti kalau ada jenis lain yang boleh digunapakai.
pisang yang dah masak tu saya guna untuk hasilkan kek pisang. saya buat 3 adunan petang tadi untuk dibawa ke surau.
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Sunday, 29 August 2010
19 Ramadhan 1431H - Mee Bandung
mee bandung ni cuma buat tayangan di bulan puasa sahaja. itupun saya buat pada hari khamis lepas cuma tak sempat nak upload gambar.kalau diluar bulan puasa memang susah nak tengok ianya terhidang atas meja. entah kenapa terasa enak sungguh makan mee bandung kali ini. mungkin sebab dah lama tak makan, kalau terlalu kerap jemu pula kan? masa tengah menumis perencahnya yang sudah semestinya saya buat sendiri, barulah saya terkial-kial mencari air rebusan daging yang dibekukan. saya memang rajin simpan air rebusan untuk kegunaan bila buat sos bolognese atau kuah mee rebus. malangnya tak ada. barulah saya teringat, bulan lepas saya minta kakak bersihkan freezer, maka stok daging itu dah pun dibuang. terpaksalah saya gantikan dengan kuib daging aja. saya kurang minat guna perisa tiruan dalam masakan sebab kebanyakannya ada MSG. lagipun adakalanya saya rasa seperti menipu diri sendiri bila guna perisa tambahan! sungguh tak ori.
yang ini pula kuih serimuka pelangi. resipi asal oleh chef masak terkenal kak hanieliza. tertarik dengan warna-warna pelangi, pasal itu saya buat. padahal bukannya nak makan sangat pun. owh, yaya rajin sungguh tolong saya menggaul adunan. macam tulah dia setiap hari bila saya di dapur dia pun sibuk sama. kalau tak diberi peluang dia merajuk sakan!
sebab buat banyak, maka saya bawa ke surau hari jumaat lepas.
yang ini pula kuih serimuka pelangi. resipi asal oleh chef masak terkenal kak hanieliza. tertarik dengan warna-warna pelangi, pasal itu saya buat. padahal bukannya nak makan sangat pun. owh, yaya rajin sungguh tolong saya menggaul adunan. macam tulah dia setiap hari bila saya di dapur dia pun sibuk sama. kalau tak diberi peluang dia merajuk sakan!
sebab buat banyak, maka saya bawa ke surau hari jumaat lepas.