Saturday, 6 August 2011

6 Ramadhan 1432H - Dalca Capsicum

Semalam pula kami berbuka dengan nasi beriyani dan kawan baiknya iaitu ayam masak merah dan dalca. Mula-mula saya suruh kakak je masak nasi dan ayam merah. Dalca saya dah prepare semalam. Simpan semalaman lagi sedap! Sebenarnya saya menjangkakan hari ni lambat balik kerja, jadi tak mau take the risk nanti kesian orang kat rumah makan tak cukup sifat, pasal tu saya kerjakan juga dalca malam tadi. Tapi nasib saya baik semalam dapat balik awal. Jadi ayam merah pun saya juga masak.
Incik hubby cakap lain rasanya. Memanglah lain, dah orang lain yang masak kekeke. Itulah sebab ada istilah 'air tangan'. Resipi sama, bahan sama tapi lain tangan yang membuatnya lainlah rasanya dia ;-)


Kalau selalu buat dalca pakai kacang dhal australia yang besar-besar butirnya dan keras. Dah rendam semalaman dan rebus pun masih tak empuk. Jadi sejak few months ago saya dah mula guna mysore dhall atau nama marhain nya red lentil yang nipis, berwarna kemerahan dan lebih lembut. Bila dah nak siap masak tu saya rasa dalca tak cukup pedas. Nak letak cili boh banyak takut anak-anak tak tahan, yelah dengan berempahnya dan pedas cili lagi. Tapi kalau kurang pedas bapak budak makan tak kick pulak. Makanya saya letak cili capsicum yang dipotong dadu. Uihhh sedap pula rasa manis-manis pedas capsicum. Capsicum ni memang saya cukup suka tambah dalam kuah bolognese sebab dia tak over spicy tapi sedap. Tak reti nak describe rasa dia macam mana ;-). Pastu tambah sos tomato aminah hassan, ummmm lagilah best! Ikut suka suki aku nak letak apa! hahaha.

No comments:

Post a Comment