Entah tang mana silap teknikal, blogspot ada sikit bengong telah mensabotaj entry saya yang satu ini. Sudah saya publish, sudah terbit juga snippetsnya di blog orang lain tapi page nya hilang! Terpaksalah saya taip semula!
Nak ikut sunnah Nabi saw, hari Jumaat sahaja kami makan daging merah. Itupun bukanlah bermakna jadi acara wajib pulak. Memang jarang sangat makan daging ni.
Sebab musim raya, maka keraplah jumpa daging bila berkunjung ke rumah jiran dan sahabat handai.
Saya laukkan juga daging kambing baki buat kebab di rumah mak saya masa raya minggu pertama.
Itupun sebab Jumaat cuti hari malaysia, incik hubby ada di rumah. Walaupun dia sibuk sepanjang minggu ni dengan projek khemahnya tapi tetap balik makan di rumah.
Kebetulan anak-anak kakak saya baru saya angkut lepak the whole weekend di sini.
A good enough reason untuk sediakan hidangan yang sedikit mewah dan istimewa daripada biasa.
Apa salahnya meraikan raya bersama dalam rumah sendiri.
Tak perlu tunggu tetamu datang ;-)
Saya masak kurma kambing berpandukan resipi chef antarabangsa, Chef Wan. Asalnya adalah resipi kurma ayam yang sudah saya cuba a couple of weeks ago.
Memang sedap, marvelous & 1st class resipi chef wan ni.
Saya terpikat dengan masakan dia masa menonton rancangan Best Wan! di astro afc.
Lepas tonton terus cari resipinya kat afc.com.
Uniknya kurma chef wan ni banyak menggunakan cili hijau, daun pudina dan daun parsley sebagai pes kurma.
Ditambah dengan badam serbuk dan perahan limau nipis, jadi lemak berkrim rasanya.
Sengaja saya gayakan kurma kambing ni dalam serving dish bentuk diamond saya ni. Apa salahnya berposing lebih sikit walau untuk makan sendiri.
Tak perlu tunggu tetamu datang baru nak keluar koleksi pinggan mangkuk.
Kalau hari-hari berposing begini sure terpikat selera yang tersayang ;-)
Belum makan pun dah tau sedap he he he.
Nak cuba resipi chef wan ni?
Chicken Korma
(Ayam Masak Korma)
Ingredients:
6 Tbsp / 1 ½ oz Ghee (Minyak Sapi)
2 Onions, peeled and finely sliced
10 Shallots (Red Onions), peeled and finely sliced
12 large Green Chilies, de-seeded and cut in halves (optional)
1 Limes (Limau Nipis) – halved
1 Lemongrass (Serai)– halved and bruised
10 Cherry Tomatoes - halved
4 cm / 2 inch Cinnamon Bark (Kulit Kayu Manis)
3 Star Anise
4 Cardamom Pods
5 Cloves
3 Tbsp of Kurma or Korma Powder
1 kg / 2 pounds / 3 oz Chicken
1 litre / 32 fl oz Coconut Milk (Santan Cair)
1 cup water
4 Potatoes, quartered
150 ml / 5 fl oz Natural Yoghurt
6 Tbsp / 1 ½ oz Almond, finely grounded
4 Tbsp / 1 fl oz Crisp-fried Shallots (Bawang Goreng)
Handful of Coriander (Cilantro, Chinese Parsley or Ketumbar) - finely sliced
Handful of Mint Leaves (Daun Pudina) - finely sliced
Salt, pepper and sugar to taste
Paste Ingredients A (to be finely grounded):
15 Shallot (Red Onion), peeled
3 Garlic cloves, peeled
2 cm / 1 inch of Ginger, peeled
1 Onion
Paste Ingredients B (to be finely grounded):
1 bunch Parsley
5 Coriander Roots – cleaned, save leaves for garnish
10 sprigs Mint Leaves (Daun Pudina) - save half for garnish
4 Green Chilies, seeds removed
1 cup of water
Method:
Melt Ghee in a pot and fry 1 Onion together with the fresh Shallots. Add in spices: Cinnamon, Star Anise, Cardamom, Cloves, and Lemongrass. Fry till fragrant and golden.
Add in Paste (A), Stir-fry for 5 minutes. Then, add in Korma powder and Paste (B). Stir well and fry for approximately 20 minutes over moderate heat till excess oil begins to appear on the surface.
Wait for a few minutes until most of the water has been evaporated. Add in Chicken pieces and continue cooking over moderate heat for 5 minutes.
Add in Coconut Milk, water, Potatoes, grounded Almonds and 4 Green Chilies. Also add in salt, pepper and sugar to taste. Stir well and simmer gently over a low fire till gravy thickens and Chicken becomes tender (approximately 35 minutes).
Just prior to serving, add in Yoghurt, a squeeze of fresh Lime Juice, Cherry Tomatoes, Mint and Coriander leaves, Fried Shallots and the remaining Green Chilies. Fold them together and simmer for another half a minute.
Note:
Beef and Mutton can be substituted for Chicken
Cuma bila masak kurma kambing haruslah dimasak lama nak kasi kambing empuk. Pertama kali saya buat guna ayam dulu, kuah kurma saya basi sebab saya makan agak lama selepas jus limau dimasukkan.
Jadi ikut arahan betul-betul, just before serving baru tambah jus limau ye.
But it works fine with my kambing sebab saya masak lama di dalam oven.
No comments:
Post a Comment