Kesian. Tewas juga cik Yaya pada hari ke-6 umat Islam berpuasa. Dia termuntah tengahari tadi, sikit je pun bukannya banyak. Disusuli dengan sakit perut yang memulas. Nak kata perut kosong, dia bangun sahur dan bersahur nasi beriyani. Berbuka semalam pun dia makan nasi. Tapi tak tau lah apa yang tak kena dengan perut dia, sebab orang lain ok je.
Of all many places yang ada, dia 'memilih' untuk muntah dalam kereta saya! Memang lekat benarlah gelaran 'kereta muntah'. Pagi tadi dia ikut saya pergi shopping di JJ S2. Niat bukan nak bershopping pun, saya cuma nak beli mince chicken dan lasagna sheet untuk buat lasagna hidangan berbuka budak-budak. Since dia beriya-iya nak ikut saya pun ambil kesempatan beli beberapa helai baju untuk pakai raya. Tak banyak setakat 3 helai seorang untuk Yaya dan Fahmi, jeans diaorang baru beli 2 bulan lepas. Lepas ke JJ kami terus ke kuarters klia, nilai fetch anak-anak buah saya Farah dan Mina yang nak berbuka di rumah my mum. Masa dah dekat benar nak sampai rumah my mum tulah tiba-tiba saya dengar bunyi "buwekkk". Saya tanya Yaya nak muntah ke? Dia diam je. Tak sampai few seconds Farah menjerit "Yaya muntah, ambik tisu...ambik tisu". Lorr tak sempat den nak berhenti tepi. Masa Farah cakap "...dah batal puasa adik. Balik ni boleh makan" saya tengok muka Yaya masam je.
Sungguhpun dah muntah dan perut memulas sakit, cik Yaya berkeras tak mau makan. Puas pujuk, saya sapu minyak yuyi. Bukan tak mau bawa ke klinik tapi dia sendiri enggan makan apatah lagi nak makan ubat. Kalau ada pisang alangkah bagus. Pisang bagus untuk melegakan sakit perut. Saya rasa Yaya ni sayang nak tinggalkan puasa agaknya. Lama lepas tu bila tak tahan memulas perut sampai menangis dan berpeluh dah barulah dia akur, makan biskut sikit dan minum air. Merengek menahan sakit sampai tertidur kat couch luar rumah. Petangnya, dia dah ok... ceria berbuka dengan all her cousins!
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Saturday, 6 August 2011
6 Ramadhan 1432H - Dalca Capsicum
Semalam pula kami berbuka dengan nasi beriyani dan kawan baiknya iaitu ayam masak merah dan dalca. Mula-mula saya suruh kakak je masak nasi dan ayam merah. Dalca saya dah prepare semalam. Simpan semalaman lagi sedap! Sebenarnya saya menjangkakan hari ni lambat balik kerja, jadi tak mau take the risk nanti kesian orang kat rumah makan tak cukup sifat, pasal tu saya kerjakan juga dalca malam tadi. Tapi nasib saya baik semalam dapat balik awal. Jadi ayam merah pun saya juga masak.
Incik hubby cakap lain rasanya. Memanglah lain, dah orang lain yang masak kekeke. Itulah sebab ada istilah 'air tangan'. Resipi sama, bahan sama tapi lain tangan yang membuatnya lainlah rasanya dia ;-)
Kalau selalu buat dalca pakai kacang dhal australia yang besar-besar butirnya dan keras. Dah rendam semalaman dan rebus pun masih tak empuk. Jadi sejak few months ago saya dah mula guna mysore dhall atau nama marhain nya red lentil yang nipis, berwarna kemerahan dan lebih lembut. Bila dah nak siap masak tu saya rasa dalca tak cukup pedas. Nak letak cili boh banyak takut anak-anak tak tahan, yelah dengan berempahnya dan pedas cili lagi. Tapi kalau kurang pedas bapak budak makan tak kick pulak. Makanya saya letak cili capsicum yang dipotong dadu. Uihhh sedap pula rasa manis-manis pedas capsicum. Capsicum ni memang saya cukup suka tambah dalam kuah bolognese sebab dia tak over spicy tapi sedap. Tak reti nak describe rasa dia macam mana ;-). Pastu tambah sos tomato aminah hassan, ummmm lagilah best! Ikut suka suki aku nak letak apa! hahaha.
Incik hubby cakap lain rasanya. Memanglah lain, dah orang lain yang masak kekeke. Itulah sebab ada istilah 'air tangan'. Resipi sama, bahan sama tapi lain tangan yang membuatnya lainlah rasanya dia ;-)
Kalau selalu buat dalca pakai kacang dhal australia yang besar-besar butirnya dan keras. Dah rendam semalaman dan rebus pun masih tak empuk. Jadi sejak few months ago saya dah mula guna mysore dhall atau nama marhain nya red lentil yang nipis, berwarna kemerahan dan lebih lembut. Bila dah nak siap masak tu saya rasa dalca tak cukup pedas. Nak letak cili boh banyak takut anak-anak tak tahan, yelah dengan berempahnya dan pedas cili lagi. Tapi kalau kurang pedas bapak budak makan tak kick pulak. Makanya saya letak cili capsicum yang dipotong dadu. Uihhh sedap pula rasa manis-manis pedas capsicum. Capsicum ni memang saya cukup suka tambah dalam kuah bolognese sebab dia tak over spicy tapi sedap. Tak reti nak describe rasa dia macam mana ;-). Pastu tambah sos tomato aminah hassan, ummmm lagilah best! Ikut suka suki aku nak letak apa! hahaha.