Saya kalau dah takde idea (kekadang boleh dibaca sebagai 'malas') nak masak macam ini lah jadinya...
Combine kan je protein (daging) dan sayur dalam satu hidangan. Selalu masak protein satu hidangan dan sayur satu hidangan. Tapi bila dah combine haruslah kedua-duanya dalam portion yang sama besar - double major dah macam orang ambil pengkhususan kat uni je. Pasal itu the broccoli florets dipotong besar-besar dan penuh keliling pinggan. Hmm dah macam pokok renek pula merimbun brokoli tu.
Kat rumah ni sayur broccoli dah jadi pilihan tetap setiap minggu. Kalau ke pasar tak beli broccoli tak sah. Wahhh berlagak makan sayur mahal gitu kan? Broccoli ni famous kat rumah saya sebab dia versatile. Masak sayur style apa pun boleh. Kalau goreng sayur campur letak broccoli, masak sayur lodeh pun letak broccoli instead of bunga kobis, kalau buat hidangan western kita steam kan je broccoli letak sebelah. Lepas tu buat sup broccoli lemak berkrim pun sedap. Broccoli ni kaya dengan vitamin C dan ada banyak nutrien yang bersifat anti-kanser. Tapi mestilah dengan cara memasak yang betul supaya nutrient dia tak hilang.
"Boiling broccoli reduces the levels of suspected anti-carcinogenic compounds, such as sulforaphane, with losses of 20–30% after five minutes, 40–50% after ten minutes, and 77% after thirty minutes.[12] However, other preparation methods such as steaming,[15] microwaving, and stir frying had no significant effect on the compounds.[12]" source: wikipedia
Apa yang buat saya tetarik dengan sayur ini adalah warna dia yang hijau gelap dan tekstur bunga yang kasar - bila dipotong ia tidak mudah lerai seperti cauliflower. Kalau nak tau broccoli ni ada banyak jenis. Yang paling menarik adalah romanesco broccoli yang rupanya seperti gumpalan kon-kon kecil.
Macam batu karang pun iye. Ni kalau buat hiasan atas meja pun cantik ;-). Romanesco broccoli. Credit to google.
Ada juga broccoli yang berwarna purple tau!
Masak asing-asing lepas tu susun je sekali. Jimat ruang atas meja makan takde orang nak bergaduh berlaga siku sebab sempit ke kan? Ceh! Alasan! Hehehe
Like!! Nampak sedap je hidangan akak. :) Selalu jugak buat mcm ni bila malas nak masak banyak2 lauk & malas nak membasuh periuk pinggan segala. Brokoli pun tak pernah putus di rumah Ayu.. Suka rasa dia. Mcm jagung :P
ReplyDeletemakcikkkkk....rindu kat koooooo ...datang kuantan helo aku tauuu....ha ko balik ganu tuh singgah skit kat sini taww
ReplyDeleteAyu,
ReplyDeleteheheh trick sama, elakkan dari kerja2 basuh pinggan tuh... akak pun suka brokoli sbb sungguhpun ijau pekat tp rasa dia ada sweet2 skit. sayur ijau lain akak gerun skit hehe
Wehhh puan Nolie,
jenuh tunggu kabor berita darimu. jgn ko tukar no tepon sudah lah kang sesat barat kumencari mu. insyaAllah panjang umur mmg ada niat nk melawat kedai runcit mu itewww hehe. kubangga dgn ko babe!