Friday, 3 August 2012

14 Ramadan 1433H - Laksam Terengganu

A simple dimple menu for our iftar yesterday.
Dalam 1 bowl ada semuanya - protein, veges... lemak pun ada hehe

Pertama kali buat mee laksa nya sendiri
selalu saya gantikan dengan mee kuning yang dicelur saja
sebab my mum dulu biasa buat begitu
maklumlah orang merantau mana nak dapat mee laksa yang sebenar melainkan buat sendiri
tak kuasa lah kan
tak susah juga nak buat bancuhan tepung berasnya
mengukus pun tak sampai 2 minit for each piece
cuma renyah dan berkecah sikit dapur






Kali ini laksam saya does not taste seperti biasa
sebab saya ikut style Kelantan pulak dengan kuahnya dimasak atas dapur
kaedah biasa kami tak masak pun, cuma kelapa diramas dengan air panas
sebelum digaul dengan bahan-bahan lain
mr hubby suka lah kuah dimasak sebab dia dah terbiasa makan laksam kelantan ;-)

No comments:

Post a Comment