Wednesday, 8 August 2012

19 Ramadan 1433H - Nasi Ayam Hainan

Ringkas saja iftar semalam
dapat menu sepinggan hidang - Nasi Ayam Hainan
tak payah basuh pinggan mangkuk banyak-banyak ;-)

Dalam banyak-banyak nasi ayam saya sememangnya lebih gemarkan nasi ayam hainan
sebab ayamnya hanya dikukus atau boil dan ditutup dengan ketulan ais batu supaya
proses memasak dapat dihentikan dengan serta merta menyebabkan all the moisture locked inside the chicken
dan ayamnya pun lembut sangat
pinjam ayat famous Chef Manu Fiedel "melt in my mouth"






Selepas di kukus ayamnya boleh digrill atau curah dengan minyak panas berulang-ulang kali untuk dapatkan kulit yang tanned sikit (amvoiii bukan orang je suka kulit tan) dan crispy (part crispy ni ikut nasiblah saya tak habis menunutut ilmu lagi)
teringat pulak iklan pensonic masterchef yang ada chef mat salleh ni cakap Melayu dah slang nogori "Ayam pulo... dikukus grill panggang kukus"
Fahmi kalau tengok iklan ni the most look forward part adalah part chef mat salleh cakap "kukus grill panggang kukus" lah... dia akan ketawa mengekek - his unique trademark yang very infectious
we would laugh with him not because chef tu lawak tapi kelakar dengar bunyi kekekkan Fahmi


Rasa nasi ayam hainan juga tak sama dengan nasi ayam biasa
saya rasa barangkali disebabkan penggunaan minyak bijan
semalam terpaksa pergi beli minyak bijan yang baru sebab the old one dah expired
sempat pakai 2 kali je itupun saya rasa dah lama sangat duk dalam pantry
saya mengaku memang jarang sangat buat nasi ayam
so next time kena kerap guna minyak bijan ni, kalau tidak rugi ler :-P


Hari ini sudah hari ke 19 kita berpuasa
dan malam ini adalah malam ke 20 berterawih
bermakna kita sudah tiba di 1/3 Ramadan yang terakhir
sob... sob... sob...
cepat sungguh masa berlalu
10 Ramadan teakhir adalah fasa pembebasan dari api neraka
jadi kena lipatgandakan lagi amal ibadat
hajat di hati mau berterawih hingga malam terakhir
kalau boleh mau di surau saya ini juga
sebab sayang nak dengar tazkirah
surau di kampung saya takde tazkirah
agak-agak tercapai ke hajat tu?
knowing that hujung-hujung puasa selalunya kita berlumba balik kampung
hmmm... well see

2 comments:

  1. Oh mcamtu ye cara masak ayam dia. Sebelum ni tak pernah tau pasal penglibatan air batu tu. Hehe.. Ilmu masakan hari ini. Tq! :)

    ReplyDelete
  2. Begitulah kira2nya Ayu...hehe ;-)

    ReplyDelete