Tuesday, 23 July 2013

14 Ramadhan 1434H - Mee Bandung


 Hidangan yang terkenal di negara kita tetapi tiada di Bandung, Indonesia (*_^).
Dah lama tak buat mee bandung sebab saya malas nak jelajah pasar sekitar Shah Alam mencari mee kuning keluaran Muslim. Sekarang bolehlah buat sebab stok mee kuning Mariam yang my mum bawa masih ada. Ini antara hidangan ringkas yang saya gemar buat untuk iftar. Tak payah nak masak 2-3 jenis lauk pauk sebab selera tekak masing-masing lain. Kuah mee bandung ni pun saya buat tak pedas sebab nak bagi anak-anak makan. Pasal tu letak cili potong untuk orang dewasa.




Resipi mudah saja.

Bahan-bahan Pes & Kuah
2 sudu besar udang kering direndam
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering direbus (boleh tambah jika suka pedas)
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
4 cawan air rebusan daging
200gm daging dihiris nipis & direbus
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air
garam & gula secukup rasa


Bahan kering:
1 cekak sawi
1 batang lobak merah dipotong panjang
2 keping tauhu digoreng
4 biji telur


Kisar bahan pes no.1-4. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kemudian masukkan daging bersama air rebusan daging. Kalau takde air rebusan daging boleh ganti dengan kiub tapi kena kurangkan garam. Biarkan merenih kemudian masukkan lobak merah.  Bila kuah agak pekat tambahkan garam dan gula secukup rasa. Bila dah mesra masukkan sawi, biar agak layu baru pecahkan telur. Akhir sekali tuangkan bancuhan tepung jagung bertujuan untuk pekatkan kuah. Boleh hidang dengan tauhu, daun bawang dan bawang goreng ikut selera masing-masing.




Fahmi tak suka makan mee goreng tapi kalau buat mee berkuah macam mee bandung ni dia cukup suka. Iftar dan sahur dua-dua dia bantai mee bandung. Ini pun dia dok sebut-sebut lagi. Kuah memang ada berbaki saya bekukan. Nanti bila-bila nak makan boleh panaskan je.


No comments:

Post a Comment