Monday, 23 September 2013

Cherry Tarte Genoise




Cherry Tarte Genoise = Tart Span Buah Ceri???


Whatever. 
Resipi asal dari buku Tart & Pie oleh chef tersohor, Chef Wan terbitan Marshall & Cavendish, Singapura.
Ada banyak resipi tart atau sweet pie di dalamnya, majority menggunakan buah-buahan segar barat. 
Saya baru mencuba resipi yang satu ini. Itupun saya cuba memahami apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan tarte genoise ini. Kerana tiada penerangan diberikan untuk setiap variasi tart, hanya resipi semata-mata. Barangkali berpadananlah dengan harga buku bersaiz nota, RM9.90 ini.
Ia adalah kompilasi resipi semata-mata. Yang terbaik tentunya daripada chef tersohor. 





Saya buat sedikit research tentang tarte genoise. Tetapi tidak mendapat maklumat yang memuaskan. 
Tarte genoise adalah gabungan bahasa Perancis, tarte. Dan bahasa German, genoise = dari sudut masakan ia merujuk kepada sejenis kek span. Munasabah juga telahan saya (jika silap harap diperbetulkan), kerana tekstur filing tart ini lembut serta gebu seperti kek span hasil daripada proses memukul putih telur secara berasingan daripada kuningnya sehingga teksturnya seperti meringue. 
Cuma bezanya kek span ini kaya dengan 'nutty flavour' hasil penggunaan serbuk badam sebagai ganti kepada tepung gandum.


Lega sedikit kerana resipi ini calls for dark pitted cherries in can. Kalau tidak letih juga nak membayar harga buah ceri segar dari ladang Australia (lagipun ceri segar tengah off season sekarang). Tart ini tak begitu manis. Sesuai untuk tekak Melayu asli. (*_*).


I'll update recipe later. 


No comments:

Post a Comment