my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Saturday, 1 January 2011
Kek Kukus Prune
I first tasted this cake last week at a wedding reception in our neighbourhood. Each of us dapat door gift where inside it ada satu kotak empatsegi bersaiz kecil yang biasa digunakan untuk letak telur. Bila dibuka rupa-rupanya inside it was a slice of steamed prune cake. Saya nyaris tak dapat merasa kek tu sebab berebut dengan Yaya. Sudahlah kek prune kakak pun dia sapu, saya punya pun dia nak sapu juga. Sebelum ni memang ada come across resipi kek ni di internet tapi saya tak ambil peduli sangat sebab tak pernah rasa jadi saya kurang yakin kek daripada buah prune will appeal to my taste bud. Tapi sejak saya buat sendiri kek lapis prune berempah, saya dah tak rasa ragu nak rasa kek ni. Bila dah merasa kek kukus prune ni barulah saya tahu, sedap rupanya.
Since minggu ini saya agak lapang (mulalah gatal tangan!), I get my hands on this recipe I got from the internet called Kek Kukus Prune Leen. Thank you leen untuk kek yang sangat sedap ni. Kalau nak cuba sila lawati fotopages rinnchan ye. Ataupun kalau anda google banyak lagi website lain yang post resipi yang sama cuma ada satu version tu yang guna ovallete. Resipi leen yang saya cuba ni tak letak ovalette pun tapi tetap gebu dan ringan.
Nasihat saya, jangan ubah sedikit pun sukatan resipi ini sebab ianya dah cukup perfect! Kalau terlebih gula atau susu pekat nanti kek turns out terlebih manis it undermines rasa prune yang manis-masam-bit bitter. Cuma masa mengukus tu sebaik-baiknya dibiarkan melewati 2 jam baru sedang elok masak sekata dan mesti guna api besar. Apapun anda adjustlah ikut dapur masing-masing ye.
Make Your Own Self Raising Flour
Masa saya buat kek ini malam tadi I was not in the possession of self raising flour. Jadi saya kena buat self raising flour sendiri. Caranya mudah, untuk setiap 1 cawan tepung gandum tambah 1 ½ sudu teh serbuk penaik (baking powder) dan secubit garam (sikit je). Kemudian ayak macam biasa. Pada mulanya saya tak yakin kaedah ni berkesan, tapi after 2 hours kek dikukus saya tengok kek tu naik cantik je dan teksturnya pun sangat gebu dan ringan. Ada banyak kaedah lain nak buat your own self raising flour, ada yang tambah soda bicarbonate. Google je nanti jumpalah macam-macam kaedah, you just pick one yang anda suka. Kaedah yang saya pilih ni adalah yang paling mudah.
Salam dear Mommy,
ReplyDeleteI'm honored to invite you to join our giveaway in conjunction with the launch of our online baby shop. You could stand a chance to win a cute slogan tee for your beloved lil one. Do drop by our blog. Many thanks ya.
mykedaibaby.blogspot.com
sedapnye tgk kek prune..menggoda!
ReplyDeleteakak..nak tumpang tanya, dulu akak ada buat choc oatmeal cookies, akak ckp dln resepi, grated cadbury chocolate.. adakah pakai cadbury choc yg biasa tu or cooking choc? if choc biasa yg kita blh mkn tu,nnti dia tak cepat cair ke?
Ok, dapat ilmu buat self-raising flour harini. Thank you!! ; )
ReplyDeletehi dasheila,
ReplyDeletesorry late reply. yup choc milk cadbury yg kita makan gitu saja tu. mmg dia cepat cair but what i did simpan dlm fridge dulu sbl parut. masukkan last sekali. tp sbnrnya mmg takkan nampak pun parutan choc tu sekeping2 sbb choc milk teksturnya lebih halus compare to cooking choc. actually nak letak atau tak pun boleh, x menjejaskan rasa pun :-). selamat mencuba!
hi ayu,
thank mr google. me too dpt ilmu baru bila kehabisan stock tepung naik sdri hari tu.
terima kasih kakak..nnti saya try..
ReplyDeletesaya pun baru berjinak2 berniaga..saya byk buat tartlets..cakes pulak cake biasa2 utk makan2 ni..eh, semua cake pun utk mkn kan..maksud saya, saya buat cake yg bukan deco cantik2 guna fondant, icing, etc..saya lebih kepada cheesecake, choc cake, brownies..saya ni tgn tak berseni..kena byk belajar lg bab2 deco ni..saya tgk cake akak cantik2 belaka..geramm je tgk deco akak..halus..cantik.. :-)
dashiela,
ReplyDeletelahhh mana link blog nya? bleh blogwalking & exchange link ;-).
oh wow pandai buat cheesecake, akak x pandai sgt... mmg respect org yg rajin buat cheesecake ni esp klu jenis baked. renyah & nak kena betul method klu x merekah, kan.
hahaha..blog ada..tp maluuu..blom siap sepenuhnye..still under construction..dah la bab2 IT ni saya pandaiiii lah sgt kan..nnti dah siap blog saya bg link nye ya..
ReplyDeletea'ah,cheesecake ni kalau tak kena gaya, mmg mudah merekah..dia manja sket..perlu perhatian lebih..so far alhamdulillah,yg jual punya tak merekah..kalau ada yg merekah, masuk mulut sendiri la jawabnya...takpun tutup dgn bunga mcm chef wan ajar.. :-)