Tempohari saya buat kek lapis cadbury lagi untuk makan sendiri. Dalam masa 5 hari je sempat duduk dapat fridge, hari ke 5 dah licin. Saya, Yaya dan kakak tukang perabis. Incik hubby sibuk dengan projek kanopi nya jadi dia tak sempat makan. Saya fikir dia tak suka, sebab selalunya saya buat dia tak endah dan pernah juga dia mengomel manis lah, menggemukkan lah. Bila dah dekat 2minggu habis baru dia mencari. Itulah kat mulut asyik mengutuk tapi masuk perut sedap juga kan? Kan dah tercari-cari.
Tapi nak harap saya buat lagi memang lambat sikitlah. Bukan tak kesian tapi bahan-bahannya banyak. Nak kena pergi borong coklat cadbury banyak-banyak. Dah beberapa kedai saya intai, tapi takde stok. Maaf lah ye... takde rezeki :-).
Tapi nasib dia baik juga, minggu lepas datang angin gila baking saya. Tahan juga saya berhibernasi di dapur dalam cuaca panas berjam-jam melapis kek lapis prune. Yang ini bahan tak banyak dan tak perlu cari jauh. Cuma tunggu mood je terus 'on'. Ini kira kali kedua buat kek lapis prune. Alhamdulillah elok menjadi. Yang first time dulu dah sampai 2 lapisan akhir tetiba kantoi. Well we learn from our experience kan.
Abaikanlah burnt marks kat atas kek tu, tak menjejaskan rasa pun. Bukan hangus pun sebenarnya tapi sebab pewarna saya guna agak deep sikit warnanya tu yang cepat gelap.
Malas nak press atas kek kuat-kuat, tu yang lapisannya tebal sikit.
Tinggal 1/4 je lagi dalam fridge. Cepat... jangan ada yang kutip habuk nanti hihi
my journey as a young mother; juggling between raising my two little terror, feeding my hubby with love and good food and climbing up the corporate ladder, the latter out of my own will
Tuesday, 31 May 2011
Monday, 30 May 2011
Happy Holiday... Not! & Cerita Ngeri Jumaat Malam
The instance school break starts both the children were down with fever. Dua-dua kena grounded tak boleh keluar rumah until they are fit and healthy. Well actually bukanlah demam sampai terlantar tak boleh bangun, badan panas tapi masih lincah boleh bermain dan bergaduh berdua. Kerana demam mereka disebabkan tonsil (jangkitan kuman) saya tak maulah expose mereka kepada udara kat luar, takut lambat baik pulak. Paling teruk kena tonsil infection is Fahmi. Kedua-dua tonsilnya bengkak teruk sampai dah bertemu dan duduk atas pangkal lidah. That makes swallowing food and drinks extremely difficult apatah lagi nak telan air liur. You can actually see bengkak kelenjar tonsil tu terjojol kat bawah tulang rahang dia. And he has been complaining rasa panas dan sejuk yang berselang seli. Pity him.
Despite the difficulty nak telan solid food, semalam berselera juga dia makan nasi kabsah yang saya masak. I made chicken kabsah, the rice was so tasty with all the herbs infused dan lembut (actually terlebih lembut hehe) sampai he couldn't resist bertambah. Tambahan pulak mama dia yang suap makan, tu diaaaa bukan senang nak dapat mama suapkan makan. Yaya pun sama makan bertambah. Yang cik kak sorang ni kononnya demam teruk sangatlah, makan sambil baring. Lepas makan pun dua-dua sambung baring. Mama dia bising, samalah macam mak kita dulu kan kalau lepas makan terus baring di katanya serupa buaya.
Since bengkak tonsil Fahmi tu teruk sangat, dan stok ubat demam pun dah habis, kenalah pergi klinik. Daddy dia tak sanggup nak biarkan the tonsils heal sendiri jadi kenalah minta antibiotik. Saya bukan tak suka pergi klinik, tapi dah terlalu kerap ambil antibiotik lama-lama immune, I would rather guna alternatif method. Malam tadi lepas makan, saya bawa Fahmi & Yaya pergi klinik. Masuk je kereta ada ke patut Fahmi tanya saya " Kita nak pergi tempat jambatan tu ke?" "Jambatan apa?" tanya saya terkesima kejap, rasa-rasanya saya dah cakap kita nak pergi klinik. "Ala jambatan yang mama jumpa ular tu, yang gelap tu". Ooohhh ..kenapalah kau minta pergi jambatan gelap yang mengerikan tu walhal pergi klinik lagi penting. Tak faham sungguh. Tak tahu ke kau wahai anakku, mama mu ini kecut perut lalu kat situ tempohari, lagi kau suka-suka nak ajak ke sana. Sudahlah tiap hari balik kerja mama kena lalu situ, nasib baik siang. Yang saya peliknya bersungguh-sungguh si Fahmi ni ajak ke sana, saya kata tak mau pun disuruhnya juga pergi ke situ. Apa kau ingat itu rumah hantu funfair ke boleh buat main-main.
'Jambatan' tu adalah sememangnya jambatan kecil sebesar sebiji kereta saja yang merupakan laluan saya setiap hari nak ke tempat kerja. Terletaknya merentasi parit di simpang 3 bersebelah kandang lembu yang telah di abandon. Tempatnya sunyi tak ada rumah orang, dikelilingi pokok-pokok tua yang tinggi, tidak diterangi lampu jalan pada waktu malam dan ditepi pagar kandang berbaris pokok nangka yang sedang berbuah lebat. Lumrah orang balut nangka dengan sarung guni beras. Apa tujuannya saya cerita in detail? Ada kaitannya dengan kejadian Jumaat malam Sabtu lepas bila mana saya terpaksa balik lewat. Nasib saya agak baik sebab seorang teman sekerja sudi temankan, maka berasinglah kami dua biji kereta meninggalkan ofis jam 8.10malam, saya di depan dia di belakang. Kalaulah saya seorang memang saya meraung nak balik kerja dalam gelap gelita tu. Saya mengaku saya penakut. Sambil bawa kereta entah kenapa saya rasa alangkah bagus kalau lamput spotlight belah kanan masih terbakar (belum diganti bulb). Sebab pernah sekali saya balik seorang lepas maghrib hari dah gelap sikit, bila lepas jambatan sampai kat kandang lembu bila lampu kereta menyuluh ke pokok-pokok nangka tu saya tersentap seorang diri. Karung-karung nangka berwarna putih bergayutan itu, bolehkah anda imagine serupa apa?
Aghh sudah... sudahlah menakutkan diri sendiri. Berbalik cerita Jumaat malam tu, sampai kat simpang jambatan kawan saya tadi ni tiba-tiba berhenti. Saya lihat dia bagi signal ke kana. Aghhh sudah dia nak tukar direction lah pulak... budak ni jangan buat pasal kalau dia change direction tunggu jelah hari Isnin nanti, siap dia aku kerjakan, kata saya dalam hati. Mana mungkin saya boleh berundur balik dari jambatan yang sempit tu. Mujur dia batalkan niat nak belok ke kanan. Elok je saya meluncur laju ke depan tiba-tiba saya nampak benda berkilau-kilau melintang tengah jalan. Ular! Ular sawa warna silver yang sangat cantik. Cantik-cantik pun saya lanyak juga, beralun-alunlah kereta dek tayar kereta memanjat badan ular. Huwaaa, ye rasa mau nangis kali kedua tapi sebab ada konvoi di belakang boleh kontrol lagi emosi saya. Itulah kali kedua saya panjat atas badan ular sejak kerja di ceruk kampung Pulau Indah ni. Huhu. So, itulah cerita 'menarik' yang buat Fahmi teruja sangat nak pergi ke jambatan laluan tempat kerja saya. Adakah saya telah membuatkan bulu roma anda berdiri tegak? ;-)
Sudah sudah lah tu jom check out rambut baru Yaya. She gets what she wished for... short hair!Comel tak gaya rambut baru saya ni?
Amoi kedai gunting tu kata ini style 'bob' hair. Tapi saya rasa macam ter kontot sedikit di situ.
Heeee tapi i loike! Hah engkau dua batang gigi sekali tercabut dalam masa 2 minggu. Ngeri ko bila dia sengih. Sekarang dah bertambah koleksi gigi susu anak-anak yang dah tanggal. :-P
Despite the difficulty nak telan solid food, semalam berselera juga dia makan nasi kabsah yang saya masak. I made chicken kabsah, the rice was so tasty with all the herbs infused dan lembut (actually terlebih lembut hehe) sampai he couldn't resist bertambah. Tambahan pulak mama dia yang suap makan, tu diaaaa bukan senang nak dapat mama suapkan makan. Yaya pun sama makan bertambah. Yang cik kak sorang ni kononnya demam teruk sangatlah, makan sambil baring. Lepas makan pun dua-dua sambung baring. Mama dia bising, samalah macam mak kita dulu kan kalau lepas makan terus baring di katanya serupa buaya.
Since bengkak tonsil Fahmi tu teruk sangat, dan stok ubat demam pun dah habis, kenalah pergi klinik. Daddy dia tak sanggup nak biarkan the tonsils heal sendiri jadi kenalah minta antibiotik. Saya bukan tak suka pergi klinik, tapi dah terlalu kerap ambil antibiotik lama-lama immune, I would rather guna alternatif method. Malam tadi lepas makan, saya bawa Fahmi & Yaya pergi klinik. Masuk je kereta ada ke patut Fahmi tanya saya " Kita nak pergi tempat jambatan tu ke?" "Jambatan apa?" tanya saya terkesima kejap, rasa-rasanya saya dah cakap kita nak pergi klinik. "Ala jambatan yang mama jumpa ular tu, yang gelap tu". Ooohhh ..kenapalah kau minta pergi jambatan gelap yang mengerikan tu walhal pergi klinik lagi penting. Tak faham sungguh. Tak tahu ke kau wahai anakku, mama mu ini kecut perut lalu kat situ tempohari, lagi kau suka-suka nak ajak ke sana. Sudahlah tiap hari balik kerja mama kena lalu situ, nasib baik siang. Yang saya peliknya bersungguh-sungguh si Fahmi ni ajak ke sana, saya kata tak mau pun disuruhnya juga pergi ke situ. Apa kau ingat itu rumah hantu funfair ke boleh buat main-main.
'Jambatan' tu adalah sememangnya jambatan kecil sebesar sebiji kereta saja yang merupakan laluan saya setiap hari nak ke tempat kerja. Terletaknya merentasi parit di simpang 3 bersebelah kandang lembu yang telah di abandon. Tempatnya sunyi tak ada rumah orang, dikelilingi pokok-pokok tua yang tinggi, tidak diterangi lampu jalan pada waktu malam dan ditepi pagar kandang berbaris pokok nangka yang sedang berbuah lebat. Lumrah orang balut nangka dengan sarung guni beras. Apa tujuannya saya cerita in detail? Ada kaitannya dengan kejadian Jumaat malam Sabtu lepas bila mana saya terpaksa balik lewat. Nasib saya agak baik sebab seorang teman sekerja sudi temankan, maka berasinglah kami dua biji kereta meninggalkan ofis jam 8.10malam, saya di depan dia di belakang. Kalaulah saya seorang memang saya meraung nak balik kerja dalam gelap gelita tu. Saya mengaku saya penakut. Sambil bawa kereta entah kenapa saya rasa alangkah bagus kalau lamput spotlight belah kanan masih terbakar (belum diganti bulb). Sebab pernah sekali saya balik seorang lepas maghrib hari dah gelap sikit, bila lepas jambatan sampai kat kandang lembu bila lampu kereta menyuluh ke pokok-pokok nangka tu saya tersentap seorang diri. Karung-karung nangka berwarna putih bergayutan itu, bolehkah anda imagine serupa apa?
Aghh sudah... sudahlah menakutkan diri sendiri. Berbalik cerita Jumaat malam tu, sampai kat simpang jambatan kawan saya tadi ni tiba-tiba berhenti. Saya lihat dia bagi signal ke kana. Aghhh sudah dia nak tukar direction lah pulak... budak ni jangan buat pasal kalau dia change direction tunggu jelah hari Isnin nanti, siap dia aku kerjakan, kata saya dalam hati. Mana mungkin saya boleh berundur balik dari jambatan yang sempit tu. Mujur dia batalkan niat nak belok ke kanan. Elok je saya meluncur laju ke depan tiba-tiba saya nampak benda berkilau-kilau melintang tengah jalan. Ular! Ular sawa warna silver yang sangat cantik. Cantik-cantik pun saya lanyak juga, beralun-alunlah kereta dek tayar kereta memanjat badan ular. Huwaaa, ye rasa mau nangis kali kedua tapi sebab ada konvoi di belakang boleh kontrol lagi emosi saya. Itulah kali kedua saya panjat atas badan ular sejak kerja di ceruk kampung Pulau Indah ni. Huhu. So, itulah cerita 'menarik' yang buat Fahmi teruja sangat nak pergi ke jambatan laluan tempat kerja saya. Adakah saya telah membuatkan bulu roma anda berdiri tegak? ;-)
Sudah sudah lah tu jom check out rambut baru Yaya. She gets what she wished for... short hair!Comel tak gaya rambut baru saya ni?
Amoi kedai gunting tu kata ini style 'bob' hair. Tapi saya rasa macam ter kontot sedikit di situ.
Heeee tapi i loike! Hah engkau dua batang gigi sekali tercabut dalam masa 2 minggu. Ngeri ko bila dia sengih. Sekarang dah bertambah koleksi gigi susu anak-anak yang dah tanggal. :-P
Saturday, 28 May 2011
Lucu Tapi Benar!
Saya suka baca news, articles and snippets at yahoo. You know the column with TODAY heading and today's date tu. Kadang nak baca suratkhabar takde masa just baca snippets kat situ jelah, cepat, entertaining and at times enlightening dan tak kurang juga amusing.
Macam article pasal pasta ni. Lucu dan tergelak sorang bila baca para no.4 'Don't dump the pasta water'. Macam mana tak lucu, artikel ni sangat related dengan kisah adik ipar (masa tu bakal) masa dia menyewa bilik kat rumah saya dulu. Dia ni rajin juga sesekali turun dapur tolong saya masak or paling tidak tolong makan hehe. Ada sekali tu saya tengah masak sos bolognese sambil rebus spaghetti and she was helping me to keep an eye at the 2 things yang sedang boiling while 1 attended to baby Yaya. Bila saya kembali ke dapur she commented something pasal kuah bolognese saya yang pekat. Dia kata dulu masa kelas ekonomi rumahtangga dia pernah kena masak spaghetti. Untuk pekatkan kuah bolognese tu dia campurkan air rebusan spaghetti, jadi pekatlah kuah dia. Cikgu dan kawan-kawan pun pujilah kuah dia sedap dan pekat tak macam orang lain punya cair je. Si dia ni punyalah kembang kempis hidung kena puji terus tersasul kongsi rahsia kepekatan sos yang dicampur air rebusan spaghetti. Terus tersentak si cikgu ni nak marah dah terlanjur makan, kembang tekak lah dia pun. Saya dan hubby ketawa sampai senak perut lucu membayangkan muka cikgu dan kawan-kawan dia yang tertipu.
Saya pun pada masa tu found her tactics agak menggelikan. Tapi bila baca article ni, rasa macam ehhh... biar benar. Tapi memang benar. Hahaha I guess her innocent experiment is not baseless because eventually the experts pun admits doing the same.
Incik hubby pun mesti ketawa bila baca article ni.
By Oliver Strand, Bon Appétit
The BA Pasta Manifesto
1. Forget the pot. Use a pan. Ever notice that the pasta you get at top-flight restaurants is different from what you make at home? It's glossy and luxurious, each strand of pasta coated with sauce. The key to pasta this transcendent is a sauté pan. That's what the pros use to cook almost-done pasta and sauce together—until there's pomodoro clinging to every bite of bucatini, until each raviolo is lacquered with sage-flecked brown butter. It's a unified, flavor-packed dish, not a bowl of noodles with a bunch of sauce dumped on top. To make your own restaurant-worthy pasta, grab a sauté pan (use one that's either 10" or 12" in diameter) and get started.
2. Build the Foundation. At its most basic, a pasta sauce requires just a handful of ingredients and 20 minutes of cooking time. To make a classic pan sauce, heat olive oil, sauté garlic, add a vegetable or two and then—here's the important part—a generous amount of pasta water. The starchy water and oil simmer together, forming the foundation of a sauce. We love a long-simmered ragu, but this is the technique we return to again and again.
Related: Bon Appetit's Favorite Pasta Recipes
3. You're not using nearly enough salt. Add a small handful of kosher salt to a pot of boiling water, then drop in the pasta. The noodles absorb water as they cook, so you're actually seasoning the interior of an otherwise bland starch. Mark Ladner, executive chef at Del Posto in New York City, says the water should taste "almost as salty as seawater." For Ladner, that's about 1 Tbsp. salt for every quart of water, but you don't have to be so particular—just throw it in there.
4. Don't dump the pasta water. Starchy, salty pasta water is the secret ingredient in most sauces. Scoop out some of the cloudy water (it's supposed to look like that) with a coffee mug or measuring cup, and pour a few splashes into the sauce. Save the rest; you might need more than you'd expect. Then simmer until the water and oil emulsify and begin to form a slightly creamy sauce. It's a little like deglazing a pan with stock or wine, a simple step that gives a dish body and flavor.
Sila baca artikel penuh di sini.
Macam article pasal pasta ni. Lucu dan tergelak sorang bila baca para no.4 'Don't dump the pasta water'. Macam mana tak lucu, artikel ni sangat related dengan kisah adik ipar (masa tu bakal) masa dia menyewa bilik kat rumah saya dulu. Dia ni rajin juga sesekali turun dapur tolong saya masak or paling tidak tolong makan hehe. Ada sekali tu saya tengah masak sos bolognese sambil rebus spaghetti and she was helping me to keep an eye at the 2 things yang sedang boiling while 1 attended to baby Yaya. Bila saya kembali ke dapur she commented something pasal kuah bolognese saya yang pekat. Dia kata dulu masa kelas ekonomi rumahtangga dia pernah kena masak spaghetti. Untuk pekatkan kuah bolognese tu dia campurkan air rebusan spaghetti, jadi pekatlah kuah dia. Cikgu dan kawan-kawan pun pujilah kuah dia sedap dan pekat tak macam orang lain punya cair je. Si dia ni punyalah kembang kempis hidung kena puji terus tersasul kongsi rahsia kepekatan sos yang dicampur air rebusan spaghetti. Terus tersentak si cikgu ni nak marah dah terlanjur makan, kembang tekak lah dia pun. Saya dan hubby ketawa sampai senak perut lucu membayangkan muka cikgu dan kawan-kawan dia yang tertipu.
Saya pun pada masa tu found her tactics agak menggelikan. Tapi bila baca article ni, rasa macam ehhh... biar benar. Tapi memang benar. Hahaha I guess her innocent experiment is not baseless because eventually the experts pun admits doing the same.
Incik hubby pun mesti ketawa bila baca article ni.
By Oliver Strand, Bon Appétit
The BA Pasta Manifesto
1. Forget the pot. Use a pan. Ever notice that the pasta you get at top-flight restaurants is different from what you make at home? It's glossy and luxurious, each strand of pasta coated with sauce. The key to pasta this transcendent is a sauté pan. That's what the pros use to cook almost-done pasta and sauce together—until there's pomodoro clinging to every bite of bucatini, until each raviolo is lacquered with sage-flecked brown butter. It's a unified, flavor-packed dish, not a bowl of noodles with a bunch of sauce dumped on top. To make your own restaurant-worthy pasta, grab a sauté pan (use one that's either 10" or 12" in diameter) and get started.
2. Build the Foundation. At its most basic, a pasta sauce requires just a handful of ingredients and 20 minutes of cooking time. To make a classic pan sauce, heat olive oil, sauté garlic, add a vegetable or two and then—here's the important part—a generous amount of pasta water. The starchy water and oil simmer together, forming the foundation of a sauce. We love a long-simmered ragu, but this is the technique we return to again and again.
Related: Bon Appetit's Favorite Pasta Recipes
3. You're not using nearly enough salt. Add a small handful of kosher salt to a pot of boiling water, then drop in the pasta. The noodles absorb water as they cook, so you're actually seasoning the interior of an otherwise bland starch. Mark Ladner, executive chef at Del Posto in New York City, says the water should taste "almost as salty as seawater." For Ladner, that's about 1 Tbsp. salt for every quart of water, but you don't have to be so particular—just throw it in there.
4. Don't dump the pasta water. Starchy, salty pasta water is the secret ingredient in most sauces. Scoop out some of the cloudy water (it's supposed to look like that) with a coffee mug or measuring cup, and pour a few splashes into the sauce. Save the rest; you might need more than you'd expect. Then simmer until the water and oil emulsify and begin to form a slightly creamy sauce. It's a little like deglazing a pan with stock or wine, a simple step that gives a dish body and flavor.
Sila baca artikel penuh di sini.
Wednesday, 25 May 2011
Pagi ni layan celoteh Dr Fadzilah Kamsah lagi kali ni pasal keibubapaan kat sinar.fm. Dapat tips dan petua baru untuk anak-anak yang suka bergaduh. Kalau tak silap pendengaran saya, maklumlah sambil dengar sambil drive nak hantar Yaya ke tadika masa tu, mulut je terkumat kamit menghafal aloud dengan harapan cik Yaya boleh tolong repeat kalau-kalau saya terlupa - baca surah Al Fatihah, Ayatul Kursi, Alam Nashrah dan surah Toha ayat 1-5. Dibacakan depan anak-anak secara kuat. Barangkali ramai yang dah tahu dan dah pun amalkan, Alhamdulillah. untuk saya yang cetek ilmu keibubapaan ni sangat bersyukur dapat dengar pesanan dan nasihat dr fadzilah atau sesiapa sahaja yang boleh kita ceduk ilmunya menerusi radio. Maklum je hari bekerja tak sempat nak belek buku membaca. Lama dah tak membaca, buku-buku yang dibeli ada bertimbun tapi tak berusik.
Memang hajat dihati nak start balik membaca buku, saya suka biar anak-anak pun sama minat membaca. Masa kecik dulu saya memang jenis yang suka membaca, hatta keratan surat khabar alas makanan pun jadi bahan bacaan saya. I love to read sebab bila membaca saya rasa seakan-akan di bawa travel ke dunia lain. Reading brought me to places I never went to, places I could never reach. Ada masa-masanya when I'm upset reading serves as an escapism from real life, a therapy. Saya nak anak-anak juga merasa nikmat membaca sebagaimana yang pernah saya rasakan. Tak kisah lah kalau later they discover other means yang lebih menyeronokkan but I want them to try... bermula dari umur sekarang. Kot esok dah besar sikit payah pulak nak biasakan dia membaca. Tapi... tulah kalau dah mama dia pun sekarang kurang membaca, (kalau dapat pun setakat majalah or surat khabar je) macam mana lah anak-anak nak rajin reading. Tapi 2 malam lepas saya ternampak Fahmi membelek picture dictionary dia depan tv. Khusyuk sungguh nampak. Bagus... bagus... Tapi kalau saya bawa pergi mph mula lah dia nak beli buku-buku sticker mengarut je! :-)
Oh berbalik kepada pesan dr fadzilah tadi saya tertarik satu lagi kata-kata dr fadzilah pasal dilema mertua yang punya expectation tinggi pada menantu perempuan supaya boleh jaga makan minum dan uruskan anak lelakinya sebagaimana si ibu menjaga si anak dulu. Kena pulak kalau dapat menantu yang tak pandai masak, tak pandai urus rumahtangga cuma tahu bersolek je - to which dr fadzilah kata lebih kurang begini, sebelum kahwin selidik latarbelakang, kalau dah tau menantu/isteri tak pernah masak tak pernah basuh baju sendiri sebab dia biasa hidup mewah ada pembantu ada 2 cara nak tangani masalah ni. Pertama, mentua/suami kena carikan pembantu sebab sememangnya garis panduan ini memang ada dalam Islam. Haaa yang ini para suami jangan marah ye, sebab ini perkara benar. Saya masih ingat ustaz dalam kelas masa kursus kahwin pun cakap benda yang sama. Kalaulah dulu masa baru kahwin suami carikan pembantu untuk saya sebab saya pun tak pandai masak/urus rumahtangga... owh alangkah berangan nya aku! Pirraaahhhh banyak cantik muka. Kedua, carikan guru untuk dia belajar atau ajar dia memasak/menguruskan rumahtangga - saya kira ini alternatif kalau dah tak mampu nak sediakan pembantu. Dan pesan dia lagi, mak mertua pun kena terima kelemahan menantu. Tapi janganlah menantu pun buat keras 'kheng' kata orang terengganu (keras kepala maknanya), tak reti-reti nak belajar? Bagi suami segelas air kosong pun dapat pahala, banyak sungguh ruang untuk collect pahala sebenarnya.
Dan yang membuatkan saya tersenyum sorang dalam kereta bila dr fadzilah cerita kisah seorang isteri yang demam setiap kali mertua nak datang rumah semata-mata sebab dia tak pandai masak! Demam takut lah tu kang nak bagi mertua makan apa. Hahaha. Teringat kat diri sendiri masa baru kahwin dulu. Bila mertua datang tidur kat rumah 1 malam je saya dah naik risau dan gelisah sorang diri, mujur tak demam. Risau dok fikir apa aku nak bagi makan kat mertua ni... ya rabbi nervousnya Allah swt saja yang tahu. Tumis sayur pun tak reti inikan pulak nak masak lauk pauk kampung. Sudahlah saya jenis yang tak reti makan nasi bagai before kahwin. Manalah saya ambil pusing pasal lauk pauk ni. Masak spaghetti saya confidentlah! Maunya kena 'cerlong' (kata orang terengganu, jegil biji mata kata orang luar) dengan mak mertua. Tapi sekarang bila dah pandai masak takde pulak mertua nak datang selalu ye? Hihihi... Agaknya macam mana pula dilema saya bila tiba giliran bermenantu esok?
Dulu kalau saya hidangkan salad macam ni, maunya mertua tak jadi tidur kat rumah.
Ughh kalau setakat salad ni semua orang boleh buat. Cuma sos dressing tu saya buat sendiri. Nampak serupa sos thousand island kan? Memang pun sos thousand island tapi homemade punya. Masa nak makan salad ni baru tersedar takde readymade dressing kat rumah. French dressing yang saya beli dah ditong-sampahkan sebab expired. Saya godek-godek cik google dapatlah resipi dressing thousand island ni. Mujur juga bahan-bahan memang readily available so menjadi sangat lah dia.
Dressing Thousand Island
1/3 cup mayonaise (saya guna sour cream)
1 tbsp tomato sauce
2 tbsp chopped parsley
1 tsp paprika powder (saya omit)
1 tbsp sweet pickle relish ( saya omit)
1/2 onion - chopped
1 tbsp red chilli - chopped
1 tbsp lemon juice
salt & sugar to taste
Letak semua dalam food processor dan blend. Sebab saya guna sour cream maka sugar tu saya lebih kan sedikit, itupun agak-agak sendiri lah kan. Senang kan. Oklah cik bedah, cik jenab semua banyak dah saya menceceh, jom buat kek ada order minggu ni.
Memang hajat dihati nak start balik membaca buku, saya suka biar anak-anak pun sama minat membaca. Masa kecik dulu saya memang jenis yang suka membaca, hatta keratan surat khabar alas makanan pun jadi bahan bacaan saya. I love to read sebab bila membaca saya rasa seakan-akan di bawa travel ke dunia lain. Reading brought me to places I never went to, places I could never reach. Ada masa-masanya when I'm upset reading serves as an escapism from real life, a therapy. Saya nak anak-anak juga merasa nikmat membaca sebagaimana yang pernah saya rasakan. Tak kisah lah kalau later they discover other means yang lebih menyeronokkan but I want them to try... bermula dari umur sekarang. Kot esok dah besar sikit payah pulak nak biasakan dia membaca. Tapi... tulah kalau dah mama dia pun sekarang kurang membaca, (kalau dapat pun setakat majalah or surat khabar je) macam mana lah anak-anak nak rajin reading. Tapi 2 malam lepas saya ternampak Fahmi membelek picture dictionary dia depan tv. Khusyuk sungguh nampak. Bagus... bagus... Tapi kalau saya bawa pergi mph mula lah dia nak beli buku-buku sticker mengarut je! :-)
Oh berbalik kepada pesan dr fadzilah tadi saya tertarik satu lagi kata-kata dr fadzilah pasal dilema mertua yang punya expectation tinggi pada menantu perempuan supaya boleh jaga makan minum dan uruskan anak lelakinya sebagaimana si ibu menjaga si anak dulu. Kena pulak kalau dapat menantu yang tak pandai masak, tak pandai urus rumahtangga cuma tahu bersolek je - to which dr fadzilah kata lebih kurang begini, sebelum kahwin selidik latarbelakang, kalau dah tau menantu/isteri tak pernah masak tak pernah basuh baju sendiri sebab dia biasa hidup mewah ada pembantu ada 2 cara nak tangani masalah ni. Pertama, mentua/suami kena carikan pembantu sebab sememangnya garis panduan ini memang ada dalam Islam. Haaa yang ini para suami jangan marah ye, sebab ini perkara benar. Saya masih ingat ustaz dalam kelas masa kursus kahwin pun cakap benda yang sama. Kalaulah dulu masa baru kahwin suami carikan pembantu untuk saya sebab saya pun tak pandai masak/urus rumahtangga... owh alangkah berangan nya aku! Pirraaahhhh banyak cantik muka. Kedua, carikan guru untuk dia belajar atau ajar dia memasak/menguruskan rumahtangga - saya kira ini alternatif kalau dah tak mampu nak sediakan pembantu. Dan pesan dia lagi, mak mertua pun kena terima kelemahan menantu. Tapi janganlah menantu pun buat keras 'kheng' kata orang terengganu (keras kepala maknanya), tak reti-reti nak belajar? Bagi suami segelas air kosong pun dapat pahala, banyak sungguh ruang untuk collect pahala sebenarnya.
Dan yang membuatkan saya tersenyum sorang dalam kereta bila dr fadzilah cerita kisah seorang isteri yang demam setiap kali mertua nak datang rumah semata-mata sebab dia tak pandai masak! Demam takut lah tu kang nak bagi mertua makan apa. Hahaha. Teringat kat diri sendiri masa baru kahwin dulu. Bila mertua datang tidur kat rumah 1 malam je saya dah naik risau dan gelisah sorang diri, mujur tak demam. Risau dok fikir apa aku nak bagi makan kat mertua ni... ya rabbi nervousnya Allah swt saja yang tahu. Tumis sayur pun tak reti inikan pulak nak masak lauk pauk kampung. Sudahlah saya jenis yang tak reti makan nasi bagai before kahwin. Manalah saya ambil pusing pasal lauk pauk ni. Masak spaghetti saya confidentlah! Maunya kena 'cerlong' (kata orang terengganu, jegil biji mata kata orang luar) dengan mak mertua. Tapi sekarang bila dah pandai masak takde pulak mertua nak datang selalu ye? Hihihi... Agaknya macam mana pula dilema saya bila tiba giliran bermenantu esok?
Dulu kalau saya hidangkan salad macam ni, maunya mertua tak jadi tidur kat rumah.
Ughh kalau setakat salad ni semua orang boleh buat. Cuma sos dressing tu saya buat sendiri. Nampak serupa sos thousand island kan? Memang pun sos thousand island tapi homemade punya. Masa nak makan salad ni baru tersedar takde readymade dressing kat rumah. French dressing yang saya beli dah ditong-sampahkan sebab expired. Saya godek-godek cik google dapatlah resipi dressing thousand island ni. Mujur juga bahan-bahan memang readily available so menjadi sangat lah dia.
Dressing Thousand Island
1/3 cup mayonaise (saya guna sour cream)
1 tbsp tomato sauce
2 tbsp chopped parsley
1 tsp paprika powder (saya omit)
1 tbsp sweet pickle relish ( saya omit)
1/2 onion - chopped
1 tbsp red chilli - chopped
1 tbsp lemon juice
salt & sugar to taste
Letak semua dalam food processor dan blend. Sebab saya guna sour cream maka sugar tu saya lebih kan sedikit, itupun agak-agak sendiri lah kan. Senang kan. Oklah cik bedah, cik jenab semua banyak dah saya menceceh, jom buat kek ada order minggu ni.
Tuesday, 24 May 2011
Mulut Laser
Bila si pendiam tiba-tiba bersuara memang laser sekali bunyinya. And this only happens bila si mulut becok tiada dalam scene, si pendiam pula yang become so animated. We were on the way back home selepas having dinner di arabian restaurant Al Diafah malam minggu lepas. Bila perut kenyang semua orang happy jadi masing-masing pun seronok berborak dan usik mengusik while the usual mulut becok sudah terlena di seat belakang. When we pass by Endah Parade saya beritahu Fahmi dulu-dulu masa zaman mama & daddy bercinta, daddy pernah bawa mama jalan-jalan kat sini. Incik hubby bermati-matian menafikan yang dia pernah bawa saya ke sini, siap kata kononnya saya tersilap bukan dengan dia tapi dengan lelaki lain. Amboi-amboi bukan main lagi dia nak tuduh saya playgirl lah tu. Eh tak boleh jadi... saya rasa dia yang lupa kot sebab zaman bujang dulu dia lebih ligat lagi keluar dating (sebelum jumpa saya) sampai pernah dating 1 hari dengan 2-3 orang girl. Pagi dengan girl lain, tengahari jumpa girl lain, malam dengan girl lain. Sedang kami duk bertekak manja tu tiba-tiba kami terdiam bila Fahmi selamba bersuara, " Tak pernah saya jumpa lelaki gatal macam ni" ??? Gasp! Hah ambik sebijik, senak perut tahan ketawa.
Anyway, we really enjoy the food and each others company over dinner malam tu. Memang dah lama saya ajak hubby makan kat Al-Diafah, saya ni nama je keturunan Arab tapi sebutir makanan arab pun saya tak pernah jamah. Tapi entah kenapa memang hati melonjak-lonjak betul nak reacquaintance with my origin tak dapat sepenuhnya dapat kenal makanan pun jadilah. Bertahun ajak hubby ke Al-Diafah akhirnya malam minggu lepas kami sefamily pun pergi. I love the decorations, dengan hiasan yang bergemerlapan memang posh sungguh restoran tu. Nak ambil gambar rasa segan pulak. Harga food pun macam hotel ;-, individual set nasi with lauk around RM30 per plate. Tapi berbaloilah sebab the food memang sedap, i like kabsah rice the most. Sambil makan sambil dengar lagu-lagu arab. Saya usik Fahmi, kalau ikut orang arab lepas makan kena menari selagi tak menari tak boleh balik. Marah dia bila saya usik macam tu, tapi makin lama makin melenggok pulak tangan dia.
Cik mulut becok ni tak banyak cakap malam tu sebab demam. Tengok muka pun dah tau kan?
Lepas makan dia terus baring atas settee, larat angkat tangan tanda peace je, lepas tu terus bantai tidur sakan sementara tunggu kami habis makan.
Anyway, we really enjoy the food and each others company over dinner malam tu. Memang dah lama saya ajak hubby makan kat Al-Diafah, saya ni nama je keturunan Arab tapi sebutir makanan arab pun saya tak pernah jamah. Tapi entah kenapa memang hati melonjak-lonjak betul nak reacquaintance with my origin tak dapat sepenuhnya dapat kenal makanan pun jadilah. Bertahun ajak hubby ke Al-Diafah akhirnya malam minggu lepas kami sefamily pun pergi. I love the decorations, dengan hiasan yang bergemerlapan memang posh sungguh restoran tu. Nak ambil gambar rasa segan pulak. Harga food pun macam hotel ;-, individual set nasi with lauk around RM30 per plate. Tapi berbaloilah sebab the food memang sedap, i like kabsah rice the most. Sambil makan sambil dengar lagu-lagu arab. Saya usik Fahmi, kalau ikut orang arab lepas makan kena menari selagi tak menari tak boleh balik. Marah dia bila saya usik macam tu, tapi makin lama makin melenggok pulak tangan dia.
Cik mulut becok ni tak banyak cakap malam tu sebab demam. Tengok muka pun dah tau kan?
Lepas makan dia terus baring atas settee, larat angkat tangan tanda peace je, lepas tu terus bantai tidur sakan sementara tunggu kami habis makan.
Wednesday, 18 May 2011
Scrubs
Hubby had just started his part time business end of last april and already we missed him in many weekends thereafter because all his jobs were on weekends. He had 1 free Sunday last week, well bukanlah 100% free because later in the afternoon he went back to get his job done, so we made the most of the free time together… doing a little bit of rough activity.....
we both agreed 'doing' it out of bed more fun and thrill (*_^).....
so, the man of the house took off his shirt.....
the lady of the house rolled up her track bottom....???
and then they both get down on their knees.....
when the first splash of water came down streaming on them.....
they started scrubbing..... and gropping.....
and more scrubbing.....
the FLOOR! what were you guys thinking?
The kids tengok we all menyental lantai laman rumah, they all pun bukak baju rolled up their pyjama pants join sama scrubbing floors. Dah nak sangat main air, saya pun bagi berus satu sorang kat Fahmi & Yaya. Okay juga boleh ringankan kerja saya nak sental lantai laman yang luas tu. More than half an hour jugak kami menyental nak kasi laman luar berkilat macam jiran belakang rumah punya. Tapi tak dapatlah nak berkilat macam dia punya sebab dia tiap-tiap minggu cuci laman, kami ni setahun sekali! Macam lah takde aktiviti lain nak buat dengan family for that quality time kan? Semua ni gara-gara lalu tepi rumah jiran lepas balik jogging pagi tu lah. Sakit mata tengok lantai dia bersih. Balik je rumah saya membebel kat maid sebab dia dah lama tak cuci lantai sampai berkerak jadinya. Asalnya saya nak suruh dia cuci time tu jugak, tapi saya geram tengok habuk dan debu, saya pun startlah menyapu dulu sementara tunggu dia slow sangat buat kerja. Eh, tengah saya sapu lantai tiba-tiba hubby pulak nak join siap bawa water jet dia keluar. Sudahnya jadilah aktiviti keluarga. The kids lah untung dapat main air. Diaorang kata macam waterpark. Saya dapat sakit until today - sakit pinggang, sakit bahu sebab menyental.
Upah menyental lantai adalah hidangan lunch yang enak. Tukang sental juga yang masak. Habis tu upah sapa ni sebenarnya? Upah tuan punya water jet sebab memudahkan dan mempercepatkan kerja. Dan upah kanak-kanak riang yang penat bermain kat 'waterpark'. I made Thai Marinated Roast Chicken. Resipi pakai resipi Ellie from Almost Bourdain. She has great recipes (mana yang boleh dimakan sajalah, yang haram tu tak payahlah) and love her photos yang cantik-cantik. Tapi seperti biasa kalau tak alter resipi tu ikut tekak memang tak sah.
Saya butterflied sendiri ayam tu pasal tu tak berapa perfect flat nya sebab kurang tekan bahagian dada ayam. Bukan susah pun nak butterflied the chicken. Cuma perlu remove tulang belakang ayam tu dengan cara potong all the way bahagian belakang dengan bentuk V. Kemudian kepakkan ayam tu dan tekan bahagian dada hingga ke bawah sampai betul-betul flat. Here's the recipe kalau nak cuba.
Thai-Marinated Roast Chicken Recipe
Serves 4-6
Ingredients
1 large (1.8 kg) chicken, butterflied
4 garlic cloves, finely chopped
4 lemongrass stems, outside leaves discarded, centres finely chopped
4 cm piece ginger, peeled, chopped
2 red chillies, deseeded, finely chopped
3 coriander roots (or stems), chopped - saya takde daun ketumbar, saya ganti dengan daun limau purut
1 tbsp honey - saya guna 2 sudu besar
1 tbsp fish sauce - saya tak ada, tak letak pun takpe
Juice of 1 lemon
Dan saya tambah lebih kurang 1/2 sudu kecil garam ditumbuk sekali dengan semua bahan di atas. I use a little bit more salt to rub the chicken before it goes into the oven. Dan saya juga drizzle olive oil atas ayan before masuk oven.
Method
Using a pestle and mortar, grind garlic, lemongrass, ginger and chilli together with 1 tbs salt to make a rough paste. Add chopped coriander and 1 tbsp pepper. Continue to pound to a semi-smooth paste. Stir in honey, fish sauce and lime.
Place chicken on a roasting pan. Rub chicken well with paste. Marinate in the fridge for at least 3 hours.
Heat the oven to 180C and roast for 45-55 minutes or until it's golden brown and cooked.
Saya perap ayam semalaman. Lepas tu saya masak ayam dengan suhu 200C and let it stay a little bit longer dalam oven because saya suka ayam saya ada burn marks kononnya macam masak atas bbq lah. Lagi satu saya memang sengaja biar suhu tinggi dan cook longer supaya senang the chicken parts fall off sendiri nanti tak payah nak potong dengan pisau. Hahah dasar! But the chicken taste so good.
Sos pencicah ni pulak saya tambah sendiri. Takde dalam recipe pun. Bahan dia sama je macam bahan perap ayam cuma tambah cili supaya lebih pedas in contrast kepada rasa ayam yang manis masam. Tumis je sampai pecah minyak dan perasakan dengan garam dan gula.
Makan dengan nasi mentega @ nasi gemuk. Semua orang happy sebab mama yang masak that day. ;-)
we both agreed 'doing' it out of bed more fun and thrill (*_^).....
so, the man of the house took off his shirt.....
the lady of the house rolled up her track bottom....???
and then they both get down on their knees.....
when the first splash of water came down streaming on them.....
they started scrubbing..... and gropping.....
and more scrubbing.....
the FLOOR! what were you guys thinking?
The kids tengok we all menyental lantai laman rumah, they all pun bukak baju rolled up their pyjama pants join sama scrubbing floors. Dah nak sangat main air, saya pun bagi berus satu sorang kat Fahmi & Yaya. Okay juga boleh ringankan kerja saya nak sental lantai laman yang luas tu. More than half an hour jugak kami menyental nak kasi laman luar berkilat macam jiran belakang rumah punya. Tapi tak dapatlah nak berkilat macam dia punya sebab dia tiap-tiap minggu cuci laman, kami ni setahun sekali! Macam lah takde aktiviti lain nak buat dengan family for that quality time kan? Semua ni gara-gara lalu tepi rumah jiran lepas balik jogging pagi tu lah. Sakit mata tengok lantai dia bersih. Balik je rumah saya membebel kat maid sebab dia dah lama tak cuci lantai sampai berkerak jadinya. Asalnya saya nak suruh dia cuci time tu jugak, tapi saya geram tengok habuk dan debu, saya pun startlah menyapu dulu sementara tunggu dia slow sangat buat kerja. Eh, tengah saya sapu lantai tiba-tiba hubby pulak nak join siap bawa water jet dia keluar. Sudahnya jadilah aktiviti keluarga. The kids lah untung dapat main air. Diaorang kata macam waterpark. Saya dapat sakit until today - sakit pinggang, sakit bahu sebab menyental.
Upah menyental lantai adalah hidangan lunch yang enak. Tukang sental juga yang masak. Habis tu upah sapa ni sebenarnya? Upah tuan punya water jet sebab memudahkan dan mempercepatkan kerja. Dan upah kanak-kanak riang yang penat bermain kat 'waterpark'. I made Thai Marinated Roast Chicken. Resipi pakai resipi Ellie from Almost Bourdain. She has great recipes (mana yang boleh dimakan sajalah, yang haram tu tak payahlah) and love her photos yang cantik-cantik. Tapi seperti biasa kalau tak alter resipi tu ikut tekak memang tak sah.
Saya butterflied sendiri ayam tu pasal tu tak berapa perfect flat nya sebab kurang tekan bahagian dada ayam. Bukan susah pun nak butterflied the chicken. Cuma perlu remove tulang belakang ayam tu dengan cara potong all the way bahagian belakang dengan bentuk V. Kemudian kepakkan ayam tu dan tekan bahagian dada hingga ke bawah sampai betul-betul flat. Here's the recipe kalau nak cuba.
Thai-Marinated Roast Chicken Recipe
Serves 4-6
Ingredients
1 large (1.8 kg) chicken, butterflied
4 garlic cloves, finely chopped
4 lemongrass stems, outside leaves discarded, centres finely chopped
4 cm piece ginger, peeled, chopped
2 red chillies, deseeded, finely chopped
3 coriander roots (or stems), chopped - saya takde daun ketumbar, saya ganti dengan daun limau purut
1 tbsp honey - saya guna 2 sudu besar
1 tbsp fish sauce - saya tak ada, tak letak pun takpe
Juice of 1 lemon
Dan saya tambah lebih kurang 1/2 sudu kecil garam ditumbuk sekali dengan semua bahan di atas. I use a little bit more salt to rub the chicken before it goes into the oven. Dan saya juga drizzle olive oil atas ayan before masuk oven.
Method
Using a pestle and mortar, grind garlic, lemongrass, ginger and chilli together with 1 tbs salt to make a rough paste. Add chopped coriander and 1 tbsp pepper. Continue to pound to a semi-smooth paste. Stir in honey, fish sauce and lime.
Place chicken on a roasting pan. Rub chicken well with paste. Marinate in the fridge for at least 3 hours.
Heat the oven to 180C and roast for 45-55 minutes or until it's golden brown and cooked.
Saya perap ayam semalaman. Lepas tu saya masak ayam dengan suhu 200C and let it stay a little bit longer dalam oven because saya suka ayam saya ada burn marks kononnya macam masak atas bbq lah. Lagi satu saya memang sengaja biar suhu tinggi dan cook longer supaya senang the chicken parts fall off sendiri nanti tak payah nak potong dengan pisau. Hahah dasar! But the chicken taste so good.
Sos pencicah ni pulak saya tambah sendiri. Takde dalam recipe pun. Bahan dia sama je macam bahan perap ayam cuma tambah cili supaya lebih pedas in contrast kepada rasa ayam yang manis masam. Tumis je sampai pecah minyak dan perasakan dengan garam dan gula.
Makan dengan nasi mentega @ nasi gemuk. Semua orang happy sebab mama yang masak that day. ;-)
Thursday, 12 May 2011
Kucing Kopi @ Copycat
Masih dalam mood mother's day ni kan saya tertarik dengan kata-kata Datuk Dr Fadzilah Kamsah di sinar.fm pagi tadi.
"Anak yang wajahnya mirip ibu sangat disayangi ibu tetapi si ibu cepat terasa hati dengannya. Anak kalau wajah mirip ayah, akan rapat dengan ayah tetapi mudah selisih faham" Wallahua'lam.
Orang kata anak dara saya sebiji rupa saya. Walau dulu saya selalu nafikan mungkin sebab I saw her everyday jadi saya kurang nampak persamaan wajah kami. But as she grow bigger, I noticed that apart from her big bright gorgeous eyes (my... I'm biased) everything else are copycats of me. She has my nose, my eyebrows, my small lips, my invisible cheeckbones, even her teeth are of same structure as mine! But she has more that I envy of... she has long lush eyelashes and distinctive chin! Memang kami kuat bergaduh. I easily get heated up with her than I am with Fahmi. Selalu bergaduh dengan dia tapi malam bila time tidur bau dia yang saya cium berkali-kali sebelum tidur. Takkkk saya bukannya pilih kasih. Fahmi pun saya cium juga setiap malam, incik hubby pun semestinya saya cium dia before saya tidur. Saya suka cium mereka dekat pelipis mata and above their cheeks dekat dengan sideburn. They all have different smells tapi Yaya's smell yang appeal so much to me.
With Fahmi I have a more stable relationship. We talk more and less catfighting. I spend more time talking to him in the car masa hantar dia ke sekolah than I with Yaya. I just love talking to him partly because I like the way he amaze me with his thoughts. He's the quite one, so less provocation to start up a fight hahaha!
Apapun, pesanan Fadzilah Kamsah tadi betul-betul send me goosebumps. Pesan dia jangan kedekut dengan mak. Kalau kita boleh put aside duit gaji untuk bayar hutang kereta, rumah etc... kita kena juga put aside duit untuk bayar hutang mak. Hutang apa? Hutang air susu mak yang tak ternilai harganya. Sampai akhir hayat pun tak habis bayar.
Saya akhiri dengan kad mother's day pemberian Fahmi. Hubby complaint kenapa saya post kad Yaya je, mentang-mentanglah Yaya punya cantik. Oh tidak, bukan itu sebabnya. Fahmi's card was given to me much earlier tapi saya simpan di letterbox downstairs. Masa saya buat entry mother's day, Yaya's card was readily available, within my reach.
Jangan cakap pasal pilih kasih, hati kita tak siapa yang tahu. Dan tidak ada manusia yang terlepas dari perasaan pilih kasih hatta seorang ibu sekalipun mesti ada yang terlebih sikit, terkurang insyaAllah tidak. Setaip anak ada kelebihan mereka tersendiri, jangan kerana yang seorang dipuji bermakna yang lain tidak dikasihi. Kerana setiap seorang anak karekter dan telatah mereka berbeza-beza, cara mendidik serta menyayangi mereka juga tentu tak sama.
"Anak yang wajahnya mirip ibu sangat disayangi ibu tetapi si ibu cepat terasa hati dengannya. Anak kalau wajah mirip ayah, akan rapat dengan ayah tetapi mudah selisih faham" Wallahua'lam.
Orang kata anak dara saya sebiji rupa saya. Walau dulu saya selalu nafikan mungkin sebab I saw her everyday jadi saya kurang nampak persamaan wajah kami. But as she grow bigger, I noticed that apart from her big bright gorgeous eyes (my... I'm biased) everything else are copycats of me. She has my nose, my eyebrows, my small lips, my invisible cheeckbones, even her teeth are of same structure as mine! But she has more that I envy of... she has long lush eyelashes and distinctive chin! Memang kami kuat bergaduh. I easily get heated up with her than I am with Fahmi. Selalu bergaduh dengan dia tapi malam bila time tidur bau dia yang saya cium berkali-kali sebelum tidur. Takkkk saya bukannya pilih kasih. Fahmi pun saya cium juga setiap malam, incik hubby pun semestinya saya cium dia before saya tidur. Saya suka cium mereka dekat pelipis mata and above their cheeks dekat dengan sideburn. They all have different smells tapi Yaya's smell yang appeal so much to me.
With Fahmi I have a more stable relationship. We talk more and less catfighting. I spend more time talking to him in the car masa hantar dia ke sekolah than I with Yaya. I just love talking to him partly because I like the way he amaze me with his thoughts. He's the quite one, so less provocation to start up a fight hahaha!
Apapun, pesanan Fadzilah Kamsah tadi betul-betul send me goosebumps. Pesan dia jangan kedekut dengan mak. Kalau kita boleh put aside duit gaji untuk bayar hutang kereta, rumah etc... kita kena juga put aside duit untuk bayar hutang mak. Hutang apa? Hutang air susu mak yang tak ternilai harganya. Sampai akhir hayat pun tak habis bayar.
Saya akhiri dengan kad mother's day pemberian Fahmi. Hubby complaint kenapa saya post kad Yaya je, mentang-mentanglah Yaya punya cantik. Oh tidak, bukan itu sebabnya. Fahmi's card was given to me much earlier tapi saya simpan di letterbox downstairs. Masa saya buat entry mother's day, Yaya's card was readily available, within my reach.
Jangan cakap pasal pilih kasih, hati kita tak siapa yang tahu. Dan tidak ada manusia yang terlepas dari perasaan pilih kasih hatta seorang ibu sekalipun mesti ada yang terlebih sikit, terkurang insyaAllah tidak. Setaip anak ada kelebihan mereka tersendiri, jangan kerana yang seorang dipuji bermakna yang lain tidak dikasihi. Kerana setiap seorang anak karekter dan telatah mereka berbeza-beza, cara mendidik serta menyayangi mereka juga tentu tak sama.
Wednesday, 11 May 2011
We got a sauna at home!
The weather has been so hot and dry since the past few days. Fahmi dah berhenti mandi air panas setiap pagi nak pergi sekolah. Pagi Isnin dia menjerit beritahu saya campuran air panas dan air paip dalam baldi mandian dia panas sangat. Selalunya kan air panas yang di masak seperiuk kecil je tu bila campur dengan air paip jadilah suam-suam kuku. Tapi pagi tu airnya tetap juga panas, sudahlah pagi tu hawa pun memang dah sedia panas, dah macam sauna pulak dalam bilik air dia. Oh ya, rumah kami takde water heater so kena masak air panas atas dapur macam zaman dulu juga.
Sebab cuaca yang panas terik dan kering ni juga lah saya batalkan hasrat nak bermarathon baking di dapur hujung minggu lepas. Hajat di hati nak bake beberapa biji tea cake, saja simpan buat makan sendiri atau kalau ada guest come over ada juga something nak hidang. Kek lapis cadbury dalam fridge dah habis dibedal saya dan anak-anak. Bekalan snek kat rumah memang dah kering, bila kawan hubby dok berulang datang rumah last week takde apa yang dapat dihidang to accompany teh O secawan. Segan ya rabbi buat tebal muka jelah.
Dua tiga kali saya usung butter dan cream cheese keluar peti ais - nak defrost konon. Dua tiga kali juga usung balik masuk peti ais, bila tak tertahan nak berkubang di dapur dengan hawa panas. Sudahnya balik kerja malam tadi saya kerjakan juga 2 biji kek yang simple. Satu biji was a major flop! See even baker pun ada mishap di dapur - nobody's perfect. Ada sesuatu yang tak kena dengan resipi tu, I should have known better and altered sukatan bahan but this time around saya terasa nak percaya 100% resipi. Tak apalah first time memang tak selalunya terus menjadi. The second one was an orange cake yang saya bawa a few slices for my snacking kat ofis today.
Dalam berpeluh baking tu sempat juga malam tadi saya buat serawa (kuah) durian dengan baki sebiji durian udang merah yang saya beli Jumaat lepas di pulau indah. Itu pun nasib baik sempat disorokkan dari Yaya, kalau tidak memang sadakallah jelah jawabnya. Yang beriya-iya sangat nak makan serawa durian ni ialah Fahmi. Dia cukup suka cicah roti dengan serawa durian. Masa saya bawa balik 3 biji durian tempohari, awal-awal lagi dia dah cakap 2 biji untuk dimakan 1 biji untuk buat 'bubur' (kuah lah maksud dia). Hah dia ni memang pandai sangat order makanan ikut selera dia. Semalam dia tunjuk hadiah pencil box yang dia dapat kat sekolah sebab menang no 1 pertandingan teka silang kata in English. Wow wieee boleh tahan anak mama ni ye. Alhamdulillah senang juga hati saya sebab English dia masih ok walaupun bahasa pengantar kat primary is in Malay. Masa tadika dulu semua subject diajar dalam bahasa Inggeris except for Malay jelah. Sekarang the reverse.
Bulan lepas kami bawa dia pergi main air kat desa waterpark sebab tunaikan janji hubby pada dia. Kan hubby janji kalau Fahmi do well in his school exams dapatlah dia main air lagi kat waterpark. Since he did so well masa exam bulan March tempohari dia dapat 2 reward bukan 1. I bought him another gadget and we brought him to desa waterpark.
Walaupun watergames dia tak secanggih kat gambang or anywhere else di KL ni tapi oklah for the kids. Tambahan pulak parents diaorang tengah malas nak masuk pool, setakat duduk bawah payung je sampai balik. Takut hitam konon! Macamlah putih gebu sangat padahal masing-masing serupa kopi susu daa.
Sebab cuaca yang panas terik dan kering ni juga lah saya batalkan hasrat nak bermarathon baking di dapur hujung minggu lepas. Hajat di hati nak bake beberapa biji tea cake, saja simpan buat makan sendiri atau kalau ada guest come over ada juga something nak hidang. Kek lapis cadbury dalam fridge dah habis dibedal saya dan anak-anak. Bekalan snek kat rumah memang dah kering, bila kawan hubby dok berulang datang rumah last week takde apa yang dapat dihidang to accompany teh O secawan. Segan ya rabbi buat tebal muka jelah.
Dua tiga kali saya usung butter dan cream cheese keluar peti ais - nak defrost konon. Dua tiga kali juga usung balik masuk peti ais, bila tak tertahan nak berkubang di dapur dengan hawa panas. Sudahnya balik kerja malam tadi saya kerjakan juga 2 biji kek yang simple. Satu biji was a major flop! See even baker pun ada mishap di dapur - nobody's perfect. Ada sesuatu yang tak kena dengan resipi tu, I should have known better and altered sukatan bahan but this time around saya terasa nak percaya 100% resipi. Tak apalah first time memang tak selalunya terus menjadi. The second one was an orange cake yang saya bawa a few slices for my snacking kat ofis today.
Dalam berpeluh baking tu sempat juga malam tadi saya buat serawa (kuah) durian dengan baki sebiji durian udang merah yang saya beli Jumaat lepas di pulau indah. Itu pun nasib baik sempat disorokkan dari Yaya, kalau tidak memang sadakallah jelah jawabnya. Yang beriya-iya sangat nak makan serawa durian ni ialah Fahmi. Dia cukup suka cicah roti dengan serawa durian. Masa saya bawa balik 3 biji durian tempohari, awal-awal lagi dia dah cakap 2 biji untuk dimakan 1 biji untuk buat 'bubur' (kuah lah maksud dia). Hah dia ni memang pandai sangat order makanan ikut selera dia. Semalam dia tunjuk hadiah pencil box yang dia dapat kat sekolah sebab menang no 1 pertandingan teka silang kata in English. Wow wieee boleh tahan anak mama ni ye. Alhamdulillah senang juga hati saya sebab English dia masih ok walaupun bahasa pengantar kat primary is in Malay. Masa tadika dulu semua subject diajar dalam bahasa Inggeris except for Malay jelah. Sekarang the reverse.
Bulan lepas kami bawa dia pergi main air kat desa waterpark sebab tunaikan janji hubby pada dia. Kan hubby janji kalau Fahmi do well in his school exams dapatlah dia main air lagi kat waterpark. Since he did so well masa exam bulan March tempohari dia dapat 2 reward bukan 1. I bought him another gadget and we brought him to desa waterpark.
Walaupun watergames dia tak secanggih kat gambang or anywhere else di KL ni tapi oklah for the kids. Tambahan pulak parents diaorang tengah malas nak masuk pool, setakat duduk bawah payung je sampai balik. Takut hitam konon! Macamlah putih gebu sangat padahal masing-masing serupa kopi susu daa.
Tuesday, 10 May 2011
A Mother's Rambling
I warn you this is one long rambling. Let me begin with a conversation between myself and Fahmi dalam kereta malam Sabtu lepas while we were on our way to my mum's house.
Fahmi: Bila abang ada anak nanti, kalau anak abang minta mainan abang beli 1 je lepas tu abang tak nak beli dah.
Errkkk terkezut sedikit bila dia sebut part 'ada anak' tu. Hmm... menarik juga topik yang Fahmi tiba-tiba je brought up ni. Boleh saya ambil kesempatan untuk bring him to see my point of view about toys and why we (me & hubby) selalu tolak permintaan dia for more toys.Walaupun saya cuak sikit bila dia sebut "bila abang ada anak nanti" aduhai kecik lagi anak aku ni dah fikir pasal anak.
Saya: Kenapa pulak (pura-pura innocent)
Fahmi: Yelah, sebab abang tak nak habiskan duit beli mainan. Abang kasi dia 1 je cukup.
Haaa sudah sampai chance baik nak cucuk jarum ni.
Saya: Haaa pandai pun abang, pasal tu lah mama tak kasi kalau abang nak beli mainan sebab bukan mama tak suka ke tak sayang abang tapi mama tak nak habiskan duit untuk benda yang cepat rosak. Abang dah banyak mainan cukuplah, duit kena simpan untuk abang nak belajar nanti.
Fahmi dah terus terdiam. Tak taulah saya sama ada sebab dia agree dengan saya atau dia sebenarnya baru tersedar implikasi kata-kata dia tadi. But whatever it is Fahmi memang selalu beri saya kejutan dengan cara dia berfikir. "Bila abang ada anak nanti..." Amboi jauhnya dia fikir. Teringat saya kat diri sendiri. I was around his age bila satu hari tu saya minta my mum latih saya buat sommersault atas lantai... alah bukan sommersault apa yang berguling kepala atas lantai tu. I failed miserably to do that at school during PJ class when all my classmates berjaya buat sekelip mata je. Tu yang kena balik berlatih kat rumah. Bila dah distress saya menangis, my mum marah saya kenapa nak seksa diri, sambil menangis saya cakap "kalau dah buat ni pun orang(kata ganti diri yang saya) tak boleh, macam mana nak masuk universiti". My mum kata jawapan saya tu buat dia tergamam... kecik lagi dah cakap pasal universiti. Hahaha... saya tak taulah kalau karekter boleh diwarisi, tapi si Fahmi ni ada sikit karekter saya.
Enough lah panjang kisah terkenang semasa dulu. It is never too late to wish all mothers happy mother's day.
Bukan semalam atau hari ini saja mothers should be celebrated tetapi setiap hari. Kalau dekat bolehlah cium tangan ibu setiap hari, kalau jauh kenanglah mereka dalam doa kita. Itupun salah satu cara kita meraikan mereka, sama ada masih hidup atau sudah pergi. Biasakanlah anak-anak mendoakan ibubapa mereka, paling mudah ajak mereka bersolat bersama-sama sebab masa itulah kita boleh latih mereka mendoakan ibubapa. Tak kisahlah walaupun anak-anak tu masih kecil di bawah umur 7 tahun, tak salah mulakan dari awal, biarpun mereka belum faham tapi perlahan-lahan kita terangkan. InsyaAllah cepat juga mereka faham. Jangan sampai nanti bila anak-anak dah besar mereka tak tau mendoakan kita sebab kita tak pernah ajar. Itu silap kita, jangan menyesal kemudian hari.
Jangan pula kita kata "Eleh aku dulu pun mak ayah tak pernah ajar doa, tapi bila dah besar pandai sendiri juga". Kalau pandai sendiri tu Alhamdulillah baguslah sebab anda berjaya guna akal dengan baik, itupun barangkali berkat doa ibubapa juga iye tak? Barangkali ibubapa kita dulu bukan tak nak ajar tapi tak sempat nak ajar sebab sibuk cari duit untuk besarkan kita dan beri pendidikan. Jadi walaupun kita belajar cara solat atau berdoa dari ustzah dan bukan diajar direct oleh ibubapa kita harus ingat who makes it possible untuk kita belajar dari orang lain? Itu semua adalah hasil usaha ibubapa juga. Sebab kalau tak kerana usaha mereka cari duit siang malam untuk beri pendidikan secukupnya, kita pun tak dapat nak kutip ilmu dari cikgu or ustazah.
Tapi memang seronok kalau kita diraikan. Tak perlu buat keraian yang besar-besar, tak perlu makan di hotel, tak perlu keluar duit pun masih boleh meraikan ibu. Setakat kad buatan tangan yang comel macam ni pun cukup buat hati kita flutters kan?
Memang tak perfect macam kad kat kedai tu, tapi sebab anak kita buat sendiri pun kita dah rasa puas hati. Walaupun selepas bagi kad ini, dia yang ambil balik gelang tu pakai sendiri... hehe. Kita ibu-ibu ni kalau dengan anak memang cair dan bias kan?
I'm glad I didn't listen to Yaya's request nak beli kad mother's day kat memory lane 2 minggu lepas. Tapi ada ke patut dia nak beli kad dekat kedai je? Pulak tu saya yang membayar nye untuk diri saya sendiri, isyy mana best. Pulak tu dia suruh saya pergi jauh-jauh sebab tak nak kasi saya nampak kad mana dia pilih. As if I wouldn't find out masa nak bayar nanti haha Yaya oh Yaya.
Saya tak terfikir apa nak diberi pada ma for mother's day. Nak masak for her, ma saya ni pun cerewet makan macam saya. Nak ajak gi makan kat hotel, hmmm so typical. Saya rembatlah beg tangan sebiji untuk ma, sebab rasanya dah lama beg tangan ma tak berganti. Ehhh... untuk mak mentua tak beli apa-apa lagi. Hmm idea yang bagus juga belikan beg tangan untuk hadiah raya nanti ye. Selalu sangat bagi baju raya kan abang kan? ;-)
Fahmi: Bila abang ada anak nanti, kalau anak abang minta mainan abang beli 1 je lepas tu abang tak nak beli dah.
Errkkk terkezut sedikit bila dia sebut part 'ada anak' tu. Hmm... menarik juga topik yang Fahmi tiba-tiba je brought up ni. Boleh saya ambil kesempatan untuk bring him to see my point of view about toys and why we (me & hubby) selalu tolak permintaan dia for more toys.Walaupun saya cuak sikit bila dia sebut "bila abang ada anak nanti" aduhai kecik lagi anak aku ni dah fikir pasal anak.
Saya: Kenapa pulak (pura-pura innocent)
Fahmi: Yelah, sebab abang tak nak habiskan duit beli mainan. Abang kasi dia 1 je cukup.
Haaa sudah sampai chance baik nak cucuk jarum ni.
Saya: Haaa pandai pun abang, pasal tu lah mama tak kasi kalau abang nak beli mainan sebab bukan mama tak suka ke tak sayang abang tapi mama tak nak habiskan duit untuk benda yang cepat rosak. Abang dah banyak mainan cukuplah, duit kena simpan untuk abang nak belajar nanti.
Fahmi dah terus terdiam. Tak taulah saya sama ada sebab dia agree dengan saya atau dia sebenarnya baru tersedar implikasi kata-kata dia tadi. But whatever it is Fahmi memang selalu beri saya kejutan dengan cara dia berfikir. "Bila abang ada anak nanti..." Amboi jauhnya dia fikir. Teringat saya kat diri sendiri. I was around his age bila satu hari tu saya minta my mum latih saya buat sommersault atas lantai... alah bukan sommersault apa yang berguling kepala atas lantai tu. I failed miserably to do that at school during PJ class when all my classmates berjaya buat sekelip mata je. Tu yang kena balik berlatih kat rumah. Bila dah distress saya menangis, my mum marah saya kenapa nak seksa diri, sambil menangis saya cakap "kalau dah buat ni pun orang(kata ganti diri yang saya) tak boleh, macam mana nak masuk universiti". My mum kata jawapan saya tu buat dia tergamam... kecik lagi dah cakap pasal universiti. Hahaha... saya tak taulah kalau karekter boleh diwarisi, tapi si Fahmi ni ada sikit karekter saya.
Enough lah panjang kisah terkenang semasa dulu. It is never too late to wish all mothers happy mother's day.
Bukan semalam atau hari ini saja mothers should be celebrated tetapi setiap hari. Kalau dekat bolehlah cium tangan ibu setiap hari, kalau jauh kenanglah mereka dalam doa kita. Itupun salah satu cara kita meraikan mereka, sama ada masih hidup atau sudah pergi. Biasakanlah anak-anak mendoakan ibubapa mereka, paling mudah ajak mereka bersolat bersama-sama sebab masa itulah kita boleh latih mereka mendoakan ibubapa. Tak kisahlah walaupun anak-anak tu masih kecil di bawah umur 7 tahun, tak salah mulakan dari awal, biarpun mereka belum faham tapi perlahan-lahan kita terangkan. InsyaAllah cepat juga mereka faham. Jangan sampai nanti bila anak-anak dah besar mereka tak tau mendoakan kita sebab kita tak pernah ajar. Itu silap kita, jangan menyesal kemudian hari.
Jangan pula kita kata "Eleh aku dulu pun mak ayah tak pernah ajar doa, tapi bila dah besar pandai sendiri juga". Kalau pandai sendiri tu Alhamdulillah baguslah sebab anda berjaya guna akal dengan baik, itupun barangkali berkat doa ibubapa juga iye tak? Barangkali ibubapa kita dulu bukan tak nak ajar tapi tak sempat nak ajar sebab sibuk cari duit untuk besarkan kita dan beri pendidikan. Jadi walaupun kita belajar cara solat atau berdoa dari ustzah dan bukan diajar direct oleh ibubapa kita harus ingat who makes it possible untuk kita belajar dari orang lain? Itu semua adalah hasil usaha ibubapa juga. Sebab kalau tak kerana usaha mereka cari duit siang malam untuk beri pendidikan secukupnya, kita pun tak dapat nak kutip ilmu dari cikgu or ustazah.
Tapi memang seronok kalau kita diraikan. Tak perlu buat keraian yang besar-besar, tak perlu makan di hotel, tak perlu keluar duit pun masih boleh meraikan ibu. Setakat kad buatan tangan yang comel macam ni pun cukup buat hati kita flutters kan?
Memang tak perfect macam kad kat kedai tu, tapi sebab anak kita buat sendiri pun kita dah rasa puas hati. Walaupun selepas bagi kad ini, dia yang ambil balik gelang tu pakai sendiri... hehe. Kita ibu-ibu ni kalau dengan anak memang cair dan bias kan?
I'm glad I didn't listen to Yaya's request nak beli kad mother's day kat memory lane 2 minggu lepas. Tapi ada ke patut dia nak beli kad dekat kedai je? Pulak tu saya yang membayar nye untuk diri saya sendiri, isyy mana best. Pulak tu dia suruh saya pergi jauh-jauh sebab tak nak kasi saya nampak kad mana dia pilih. As if I wouldn't find out masa nak bayar nanti haha Yaya oh Yaya.
Saya tak terfikir apa nak diberi pada ma for mother's day. Nak masak for her, ma saya ni pun cerewet makan macam saya. Nak ajak gi makan kat hotel, hmmm so typical. Saya rembatlah beg tangan sebiji untuk ma, sebab rasanya dah lama beg tangan ma tak berganti. Ehhh... untuk mak mentua tak beli apa-apa lagi. Hmm idea yang bagus juga belikan beg tangan untuk hadiah raya nanti ye. Selalu sangat bagi baju raya kan abang kan? ;-)
Monday, 9 May 2011
Sleeping Beauty a.k.a Kaki Tidur
Siapa tak suka tidur angkat tangan. Ada ke? Kalau dah penat seharian bekerja bila malam badan tentu letih, tidurlah apa lagi. Tidur tu kan rehat untuk recharge energy. Kot kalau tak tidur tentu otak pun letih, bila otak letih signal yang disampaikan kepada badan pun samalah. Ada ke orang yang suka tahan tidur. Aduhai tak kuasa den, terseksa rasanya. Orang yang kena seksa kat penjara abu gharib dan guatanamo tak taulah mcm mana azabnya tak dibenarkan tidur.
Tapi saya kagum dengan budak seorang ni yang boleh tidur kat mana-mana saja.
Kalau nak tidur, tidurlah mata, jangan ditunggu makanan yang tak sampai-sampai lagi tu...
Penat tunggu food kat kedai makan, jadi kita tidur dulu!
Kalau tengah siapkan homework cepat je berat mata ye. Lebih-lebih lagi kalau kena tulis kata kerja "TIDUR, TIDUR, TIDUR" berulang kali. Nescaya terkena panahan 'sihir' tidur, macam dia.
Kejadian aneh tapi benar ini berlaku di rumah mil hujung minggu lepas. Anehnya, hari masih awal belum pun masuk tengahari dan sebelum kejadian cik Yaya sangatlah segar bugar dan tanpa dipaksa-paksa sukarela buat homework sorang-sorang dalam bilik. Bila saya masuk ke bilik pasang kipas dan lampu serta temankan dia sambil baca majalah, begini pulak jadinya. Aneh, salah kipas ke?
Nampak perkataan 'tidur' tu?
Adam, anak buah hubby masuk bilik jenguk kami. Ketawa dia lucu tengok Yaya. Saya rasa kena tulis perkataan "BANGUN, BANGUN, BANGUN" untuk break the spell. Tapi kata Adam kena cari lelaki untuk cium Yaya kejutkan dia dari tidur ala-ala sleeping beauty or snow white lah kiranya. Tapi Adam tak rela sebab dia tak nak awek... skema!
Tapi saya kagum dengan budak seorang ni yang boleh tidur kat mana-mana saja.
Kalau nak tidur, tidurlah mata, jangan ditunggu makanan yang tak sampai-sampai lagi tu...
Penat tunggu food kat kedai makan, jadi kita tidur dulu!
Kalau tengah siapkan homework cepat je berat mata ye. Lebih-lebih lagi kalau kena tulis kata kerja "TIDUR, TIDUR, TIDUR" berulang kali. Nescaya terkena panahan 'sihir' tidur, macam dia.
Kejadian aneh tapi benar ini berlaku di rumah mil hujung minggu lepas. Anehnya, hari masih awal belum pun masuk tengahari dan sebelum kejadian cik Yaya sangatlah segar bugar dan tanpa dipaksa-paksa sukarela buat homework sorang-sorang dalam bilik. Bila saya masuk ke bilik pasang kipas dan lampu serta temankan dia sambil baca majalah, begini pulak jadinya. Aneh, salah kipas ke?
Nampak perkataan 'tidur' tu?
Adam, anak buah hubby masuk bilik jenguk kami. Ketawa dia lucu tengok Yaya. Saya rasa kena tulis perkataan "BANGUN, BANGUN, BANGUN" untuk break the spell. Tapi kata Adam kena cari lelaki untuk cium Yaya kejutkan dia dari tidur ala-ala sleeping beauty or snow white lah kiranya. Tapi Adam tak rela sebab dia tak nak awek... skema!
Friday, 6 May 2011
Whenever I have free time I'd indulge in experimenting with new dishes/recipes. But sometimes tak sempat tunggu ada masa lapang, whenever the urge arises even at odd hours saya bantai juga cuba resipi baru, macam laksa johor ni.
Honestly when I made this saya masih lagi recuperating from bad dry cough, bau bahan tumisan terutama cili memang boleh trigger batuk yang tak henti-henti. Tambahan pulak kami baru je balik dari celebrate birthday my maid kat luar, malam pun dah lewat. Ikutkan penat dan tak sihat memang rasa nak tidur je, tapi tangan itchy sangat nak pegang sudip. Balik dari makan kat luar saya terus ke dapur siapkan bahan-bahan dan menumis. Kenapa lah sibuk sangat nak menumis malam-malam buta? Sebab laksa johor ni nak buat hidangan breakfast hari Sabtu. Ayyy tak boleh tunggu pagi ke baru menumis, what's the hurry? Sebab Sabtu tu saya kerja... malas nak bangun awal sangat menumis kang terlajak pulak nak gi kerja.
Saya buat separuh resipi aja tapi lebihkan santan sedikit. Barulah ummphh rasa dia.Kuah mesti masak dengan api perlahan dan mesti pekat betul baru lah ada kick. Mil mesti terkejut kalau dia tau saya masak laksa johor, sebab dia sendiri pun belum pernah saya lihat masak laksa ni.
Boleh katakan hampir kesemua negeri ada resipi laksanya tersendiri. Pantai timur terkenal dengan laksam, utara terkenal dengan laksa asam, belah selatan setahu saya cuma johor saja yang ada laksa johor yang dimakan dengan spaghetti while di sarawak ada laksa sarawak. Laksa johor pada saya adalah kombinasi laksam pantai timur dan laksa asam utara. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab kuahnya bersantan macam kuah laksam yang bahan utamanya adalah kuah ikan bersantan. Laksa johor juga ada ciri-ciri laksa asam utara sebab penggunaan asam keping untuk terbitkan rasa masam. End up kuah laksa johor ni rasa dia masam manis berlemak serta berempah. Since laksa johor ni dimakan dengan spaghetti saya terfikir maknanya menu ni agak baru juga tercipta sebab zaman tok nenek dulu kala manalah ada mee spaghetti. And I couldn't help but feel that mungkin juga asalnya orang johor tak ada hidangan laksa tetapi as time goes by hidangan ini dicipta hasil kombinasi laksam dan laksa asam. Pandangan peribadi saya je, belum buat kajian lagi.
Hmm weekend ni nak eksperimen apa ye?
Honestly when I made this saya masih lagi recuperating from bad dry cough, bau bahan tumisan terutama cili memang boleh trigger batuk yang tak henti-henti. Tambahan pulak kami baru je balik dari celebrate birthday my maid kat luar, malam pun dah lewat. Ikutkan penat dan tak sihat memang rasa nak tidur je, tapi tangan itchy sangat nak pegang sudip. Balik dari makan kat luar saya terus ke dapur siapkan bahan-bahan dan menumis. Kenapa lah sibuk sangat nak menumis malam-malam buta? Sebab laksa johor ni nak buat hidangan breakfast hari Sabtu. Ayyy tak boleh tunggu pagi ke baru menumis, what's the hurry? Sebab Sabtu tu saya kerja... malas nak bangun awal sangat menumis kang terlajak pulak nak gi kerja.
Saya buat separuh resipi aja tapi lebihkan santan sedikit. Barulah ummphh rasa dia.Kuah mesti masak dengan api perlahan dan mesti pekat betul baru lah ada kick. Mil mesti terkejut kalau dia tau saya masak laksa johor, sebab dia sendiri pun belum pernah saya lihat masak laksa ni.
Boleh katakan hampir kesemua negeri ada resipi laksanya tersendiri. Pantai timur terkenal dengan laksam, utara terkenal dengan laksa asam, belah selatan setahu saya cuma johor saja yang ada laksa johor yang dimakan dengan spaghetti while di sarawak ada laksa sarawak. Laksa johor pada saya adalah kombinasi laksam pantai timur dan laksa asam utara. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab kuahnya bersantan macam kuah laksam yang bahan utamanya adalah kuah ikan bersantan. Laksa johor juga ada ciri-ciri laksa asam utara sebab penggunaan asam keping untuk terbitkan rasa masam. End up kuah laksa johor ni rasa dia masam manis berlemak serta berempah. Since laksa johor ni dimakan dengan spaghetti saya terfikir maknanya menu ni agak baru juga tercipta sebab zaman tok nenek dulu kala manalah ada mee spaghetti. And I couldn't help but feel that mungkin juga asalnya orang johor tak ada hidangan laksa tetapi as time goes by hidangan ini dicipta hasil kombinasi laksam dan laksa asam. Pandangan peribadi saya je, belum buat kajian lagi.
Hmm weekend ni nak eksperimen apa ye?
Tuesday, 3 May 2011
How The Kids Spent Their Holiday
At nenek's (MIL's) house in batu anam, segamat with their cousin yang jumpa setahun sekali (mujur!). Playing games... semua cucu mil are into video games, gameboy, PS2, psp, or yang ciplak punya like my kids punya pvp.
Bangun pagi masing-masing pegang psp or pvp. Mainlah sampai lebam. Mandi pun liat!
So that's how our labour day long weekend goes. The adults just lepak'ing'... the kids playing.
Bangun pagi masing-masing pegang psp or pvp. Mainlah sampai lebam. Mandi pun liat!
So that's how our labour day long weekend goes. The adults just lepak'ing'... the kids playing.