Thursday, 25 July 2013

16 Ramadhan 1434H - Otak Otak Kukus


Selain daripada otak-otak panggang yang original di Terengganu, saya juga suka makan otak-otak kukus. Yang buat otak-otak kukus ni bangkit rasanya ialah penggunaan daun kaduk sebagai alas didasar otak-otak. Daun kaduk agak 'panas' dan berangin rasa dia. Rupanya seakan-akan daun sirih tetapi saiz lebih kecil, daunnya lebih nipis dan lembut serta berwarna hijau gelap berbanding daun sirih. Daun kaduk hidup melata di atas tanah sementara daun sirih umum sedia maklum ia hidup menjalar dan memanjat. Dan rasa daun kaduk walau berangin tidaklah sekuat rasa daun sirih. 



Entah kenapa saya gemar dengan aroma daun kaduk ni bila kita kunyah dan makan. Rasa fresh gitu. Sebab itu saya suka 2 hidangan yang ada daun kaduk iaitu sambal tempoyak daun kayu dan otak-otak ini.


Dulu masa saya remaja my mum suka buat otak-otak kukus ni. Resipi my mum belajar dari kelas memasak anjuran Kemas kalau tak silap. Cuma cara penyediaan otak-otak kukus saya sedikit berbeza daripada resipi my mu. Nanti kemudian saya update resipi ye. Got to go!

No comments:

Post a Comment