Menu berbuka hari ini - roti naan, chicken tandoori with vegetable dhalca
memetik kata-kata madam lemongrass, sepatutnya di awal2 puasa ni lah kita excited nak buat juadah berbuka... 100% agree saban tahun macam tulah aku. tapi this year lain skit, dari awal puasa takde mood nak buat juadah2 istimewa untuk berbuka apatah lagi bersahur! pada aku sahur setakat segelas air suam pun cukup. penat sebenarnya memerah idea nak masak apa, coz hubby awal2 dah sound lauk pauk yang biasa hidang untuk dinner dia tak nak dah sepanjang puasa ni... tukar selera. bukan bermaksud keberatan nak buat juadah berbuka tapi kekeringan idea. hubby jarang cakap dia nak makan apa (agak dia pun no idea kot?), dia jenis suka kita surprise & impressed dia. senang kalau bagitau je nak makan apa, akan diusahakan.
jadinya malam2 masa nak lelap mata tu berfikirlah aku mencari ilham. akhirnya dapatlah idea nak buat roti naan & tandoori ayam since dalam fridge pun ada stok ayam. maka merantau lah aku di alam maya mencari ilham resipi. kalau boleh nak resipi tandoori yang authentic tapi tak jumpa. before this pernah buat guna rempah segera maggi. nak mudah memang boleh aja aku pakai perencah maggi tapi since body kami totally reject MSG pasal tu prefer buat rencah sendiri. so, tukang masak diraja ala-ala Jewel In The Palace pun gunakanlah citarasa sendiri + ubahsuai resipi majalah sebagainya untuk menghasilkan ini...
ayam tandoori
6 keping ayam various parts
2 sudu besar bawang besar kisar + 2 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia ditumbuk halus
1 sudu besar cili boh
2 sudu besar yogurt asli
1 sudu kecil rempah kari ayam
1/2 sudu kecil serbuk pepper cayenne
1 sudu kecil serbuk paprika
sedikit serbuk lada sulah
gula
garam
Gaul semua bahan rempah dan salut pada ayam. Perap semalaman. (Malam tadi dah prepare masuk fridge, balik keje today terus masuk oven je)
Susun ayam dalam loyang yang dilenser minyak/mentega. Tabur sedikit mentega or minyak sapi atas ayam & bakar pada suhu 200 celcius selama 45minit. Hidangkan dengan potongan bawang dan limau nipis.
Roti Naan (untuk 5 keping naan)
1 1/2 cawan tepung gandum (tinggalkan sedikit untuk menguli & mencanai)
1 cawan tepung atta
1 peket yis mauripan
3/4 cawan air suam
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar yogurt asli
2 sudu besar minyak zaitun
Rendam yis dalam air dan gula, biar berbuih. Campur semua bahan dalam bowl, tuangkan campuran yis & uli sampai tak melekat. Let it rest sampai double the original size. Tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada doh kecil. Let it rise, canai ikut ketebalan yang disukai dan goreng tanpa minyak di atas frying pan.
memetik kata-kata madam lemongrass, sepatutnya di awal2 puasa ni lah kita excited nak buat juadah berbuka... 100% agree saban tahun macam tulah aku. tapi this year lain skit, dari awal puasa takde mood nak buat juadah2 istimewa untuk berbuka apatah lagi bersahur! pada aku sahur setakat segelas air suam pun cukup. penat sebenarnya memerah idea nak masak apa, coz hubby awal2 dah sound lauk pauk yang biasa hidang untuk dinner dia tak nak dah sepanjang puasa ni... tukar selera. bukan bermaksud keberatan nak buat juadah berbuka tapi kekeringan idea. hubby jarang cakap dia nak makan apa (agak dia pun no idea kot?), dia jenis suka kita surprise & impressed dia. senang kalau bagitau je nak makan apa, akan diusahakan.
jadinya malam2 masa nak lelap mata tu berfikirlah aku mencari ilham. akhirnya dapatlah idea nak buat roti naan & tandoori ayam since dalam fridge pun ada stok ayam. maka merantau lah aku di alam maya mencari ilham resipi. kalau boleh nak resipi tandoori yang authentic tapi tak jumpa. before this pernah buat guna rempah segera maggi. nak mudah memang boleh aja aku pakai perencah maggi tapi since body kami totally reject MSG pasal tu prefer buat rencah sendiri. so, tukang masak diraja ala-ala Jewel In The Palace pun gunakanlah citarasa sendiri + ubahsuai resipi majalah sebagainya untuk menghasilkan ini...
ayam tandoori
6 keping ayam various parts
2 sudu besar bawang besar kisar + 2 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia ditumbuk halus
1 sudu besar cili boh
2 sudu besar yogurt asli
1 sudu kecil rempah kari ayam
1/2 sudu kecil serbuk pepper cayenne
1 sudu kecil serbuk paprika
sedikit serbuk lada sulah
gula
garam
Gaul semua bahan rempah dan salut pada ayam. Perap semalaman. (Malam tadi dah prepare masuk fridge, balik keje today terus masuk oven je)
Susun ayam dalam loyang yang dilenser minyak/mentega. Tabur sedikit mentega or minyak sapi atas ayam & bakar pada suhu 200 celcius selama 45minit. Hidangkan dengan potongan bawang dan limau nipis.
Roti Naan (untuk 5 keping naan)
1 1/2 cawan tepung gandum (tinggalkan sedikit untuk menguli & mencanai)
1 cawan tepung atta
1 peket yis mauripan
3/4 cawan air suam
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar yogurt asli
2 sudu besar minyak zaitun
Rendam yis dalam air dan gula, biar berbuih. Campur semua bahan dalam bowl, tuangkan campuran yis & uli sampai tak melekat. Let it rest sampai double the original size. Tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada doh kecil. Let it rise, canai ikut ketebalan yang disukai dan goreng tanpa minyak di atas frying pan.
resipi ni is a must try! you won't regret and worth every drop of sweat.
lepas ni kena cari menu yang cepat & mudah lagi sebabnya bulan puasa ni jalan kat terminal 3 subang tu jam yang amat. semalam sempat lari dari terperangkap dalam jam, naik highway nkve turun bukit jelutong tapi hujan lebat semua kereta slow. it took me almost 45mins to reach home, kalau normal route in normal days 15 mins dah sampai. cobaan...
lepas ni kena cari menu yang cepat & mudah lagi sebabnya bulan puasa ni jalan kat terminal 3 subang tu jam yang amat. semalam sempat lari dari terperangkap dalam jam, naik highway nkve turun bukit jelutong tapi hujan lebat semua kereta slow. it took me almost 45mins to reach home, kalau normal route in normal days 15 mins dah sampai. cobaan...