Friday 22 April 2011

Tarte Tatin Recipe

So here's the recipe I use to make tarte tatin. You can actually use pears or peaches aside from apples. Kalau guna apples I strongly recommend you to use Granny Smith apples... apple hijau tu yang masam (tart) bila blend dengan caramelised sugar memang umph rasa dia. Lagipun it is less watery. Kalau guna red apples masak cook apple tu banyak sangat juices yang keluar.



Whay You Need:
4-5 eating size Granny Smith's apples (epal hijau), peeled, deseeded and quatered - well in my case i cut them by 6 memang cukup 4 biji pakai habis
125gm sugar - if you use red apples than you may use only 100gm of sugar
25gm butter
1 teaspoon vanila flavour
1 recipe sourdough pastry or sweet shortcrust pastry (which ever you like) - in my case 1 make sweetcrust pastry sebab nak buat sourdough pastry tu kena guna sour cream.

Melt butter dalam pan, masukkan gula dan biar gula melt. Api biar sederhana dan kacau sesekali. Bila gula dah caramelised masukkan vanila flavour.
In the mean time, panaskan oven to 200degrees.
Transfer caramel ke baking pan or if you have deep pan yang bertangkai besi boleh guna terus masuk oven nanti so tak perlu ganti dengan baking pan. Letak baking pan atas stove dengan api perlahan. Susun epal satu persatu sampai penuh, biar betul-betul padat. Kalau tak muat tunggu sampai epal mengecut boleh tambah lagi. Let it cook for 10mins, lepas tu alih dari api dan roll your pastry lebihkan lebar 1inci daripada saiz pan tapi jangan terlalu nipis. Tutup atas caramelised apples, tucked in lebihan pastry di celah-celah pan. Now letak dalam oven and let it cook for 20-25min depending kepada oven anda. Saya punya saya biarkan je 25mins and it cooked to perfection!

Apple pie lovers should try this. I consider tarte tatin as upside down apple pie. If you have a sudden crave for apple pie but want to skip the chaos of preparing the filing, the crust and what not, maybe you should opt for tarte tatin to satisfy your sudden crave. It is easy to make and cut half of the time and amount of ingredient used to make an apple pie. And it taste so good you may not want to make another apple pie. The only difference is the taste of the pie filing. While apple pie filing is enhanced with cinnamon flavor, which I have to admit that cinnamon works wonder to tease your taste bud, well tarte tatin’s filing is missing the spicy flavor. Instead of cinnamon, the flavor is replaced by vanilla. But I like it anyway. You can always put a pinch or two cinnamon powder if you like.
Before I turn the tart upside down

And I have to say that I like it… in fact I loveee it.

Desert & Dessert

Mata kiri saya gatal. Dah beberapa hari asyik menggenyeh mata terutama di penjuru sebelah dalam dan luar mata. Dua tiga hari lepas rasa macam bengkak tapi fizikalnya tidak kelihatan bengkak. Nak kata berjangkit teman sekerja yang kena conjuncvitis rasanya tidak, sebab kalau betul berjangkit dah tentu menjadi betul bengkak dan merahnya. Ni bengkak pun tidak, merah pun tidak tapi gatalnya annoys me. Alahan barangkali. Alah dengan habuk dan debu pasir kat ofis ni. Yelah last week kan sibuk pindah ofis, jadi memang keraplah saya duk kat luar ofis yang berpasir dan berdebu ni. Pulak tu saya park kereta jauh sikit dari ofis, hari-hari kena jalan so terlebih exposed kepada debu agaknya ndak pulak bila time nak cross from this building to carpark tetiba angin bertiup kan, makan debu lah jawabnya, tu yang gatal mata. Kalau ikut saranan colleague yang sorang ni dia suruh belit muka dengan shawl setiap kali keluar ofis. Ugh kalau ikut gaya dia dah rupa orang sesat kat desert pulak. Tapi agak effective juga sebab selain daripada tambah gaya, it works sebagai pelindung muka dari habuk dan panas. Kira 2 dalam 1 lah. Alah macam tali pinggang calendar si nabil (raja lawak) tu. Pakai tali pinggang bila nak terkucil tepi jalan boleh tarik buat cover tut** tut**.

Tapi tak dapat saya nak ikut gaya dia, (bukan gaya nabil, gaya kawan saya tu) sebab tak reti sangkut shawl atas bahu macam orang lain kat ofis ni. Saya tak suka banyak sangat aksesori atas badan, rimas dan lemas. Tengok orang balut shawl nampak comel je and feminine… saya ni tak cukup feminine, macam pokok kelapa je tegak sebatang gitu.

Tempohari bila saya pakai gelang antik berbatu warna warni saja nak bagi berseri sikit sebab pakai blouse putih, terus jadi perhatian. Nampak sangat saya tak biasa berhias berlebihan. Tapi hakikatnya memang macam tulah saya, suka simple je tak suka yang sarat barat, barang kemas pun tak reti nak pakai. Kalau gi shopping tak suka bawa handbag, bawa handbag gi keje pun sebab nak sumbat barang essential. Sememangnya saya jenis simple orangnya dan praktikal (alah sebenarnya ko tu tak fashionable ngaku jelah! :-P). Kot nak bergaya lebih sikit pun bila time raya or pergi majlis orang kahwin. Lain pada tu ala pokok kelapa jelah tegak sebatang. Sesuailah dengan karekter saya.

Samalah macam dessert yang saya buat 2 hari lepas ni. Memang macam gitu je rupa dia tak payah nak berhias bagai pun sedap. It look simple dan nak membuatnya pun mudah. Tarte tatin nama dia. It is a French word jadi sebutannya harus ada sedikit diskaun di situ. Lidah pendek ke apa orang perancis ni – sila sebut tart tate.


Tarte tatin ni pada saya umpama upside down apple pie lah kiranya.

Umm yummm...