Sunday 21 July 2013

12 Ramadhan 1434H - Pelangi 6 Warna



I made this cake for my niece's - Syed Syahmi Zidane, birthday yesterday.
And it was my first time ever makan rainbow cake. Ini adalah kali ketiga buat kek rainbow tapi sebelum ni tak pernah merasa atau cuba rasa. 







 Other baker/food blogger dah lama been buzzing with this cake - rainbow cake. Tapi saya barulah nak panas enjin. Buat kali pertama dan kedua both untuk customer. Bayangkan saya tak pernah buat kek untuk dijual tanpa merasa terlebih dahulu. Tapi punyalah nak tunjuk yang saya tak suka kek rainbow ni hatta merasa pun saya tak hingin. Dalam hati kata lantak ler udah mike berkehendakkan sangat, kami paksarela buat jelah. Dengan harapan janganlah dia minta buat lagi. Banyak customer yang minta saya buat kek rainbow sebenarnya tapi saya tolak. Sombong mak aihhh! Bukan apa, saya ada prinsip sendiri. Saya tak suka kek yang nampak cantik berwarna-warni tapi rasa hampehhhh! Terus terang cakap, kek rainbow takde rasa apa melainkan rasa manis semata pada kek. Kalau kek butter at least rasa buttery lemak-lemak gitu dan lembut macam pipi ai yang gebooo hahahah muntah darah baca, kek choc moist kaya dengan rasa chocolatey ummm cair di mulut tapi kek rainbow ni made of egg whites semata walau diletak vanila esen sekalipun still takde apa keistimewaannya dari segi rasa. Itu pendapat jujur saya secara peribadi. I used to curse sapalah yang mencipta kek rainbow ni yang indah khabar dari rupa buat menyusahkan saya je sebab baki kuning telur tu kadang bazir begitu saja. Tolonglah cipta benda yang tak melibatkan pembaziran. Sebab itu saya tak suka buat kek rainbow. Kalaulah tak kerana customer yang desak juga mau kek rainbow memang saya tekad sejak awal lagi yang saya takkan buat kek ini.




Dan punyalah nak tunjuk tak suka dengan kek ni, tak pernah tergerak hati nak makan sendiri. Sehinggalah adik ipar saya minta buatkan kek untuk anaknya tapi mau kek rainbow. Dalam hati sudah rasa spoil mood nak buat kek. Ye betul, kalau kita buat benda yang kita tak suka memang rasa berat sangat. Untuk naikkan rasa pada kek saya lapisi dengan cream cheese frosting. Bosan dengan cream cheese semata, all my rainbow cakes mesti ada perisa tambahan. Saya letak filing lemon senipis mungkin di atas lapisan cream cheese. Rasa manis pada kek dan ada rasa masam manis dari filing lemon untuk seimbangkan keseluruhan rasa kek ini.




And you know what? I changed my mind. Rainbow cake punya taste not so bad lah selepas dimekapkan dengan lemon filing tu. In fact, I had 2 helpings!!!!!

Hah... tulahhh kata menyampah sangat kan. Orang tua-tua kata benda yang kita bendi itulah yang kita suka nanti. Hihihi ;-)

Oh ya by the way, kenapa 6 warna? Pelangi kan 7 warna. Saya tak tahu, cikgu saya ajar 6 warna je. Saya anggap warna ketujuh adalah dari lapisan krim di atas kek... hehehe pandai-pandai je. By the way (again), resipi adalah courtesy Puan Martha Stewart. Sila google. Ini resipi fool proof. Saya pernah cuba resipi lain yang mana putih telur dipukul berasingan tapi tak menjadi, kek bantat. Itu satu risiko buat kek yang mana egg whites nya dipukul berasingan. So kalau nak cuba elok guna resipi martha stewart je.