Saturday, 22 December 2012

Sambal Berlado Minang

Saya takut cili. Sangat takut makan pedas. Tambahan sejak awal remaja saya sudah mula mendapat gastrik. Setakat makan sos cili yang manis-manis sikit tu bolehlah. Tapi kalau tengok lauk merah menyilau tu memang maaf saya tak sentuh.

Saya cuma mula makan pedas pada usia pertengahan remaja. Kadangkala bila Ma sibuk dengan tempahan menjahit yang bertimbun-timbun, Abah akan beli lauk diluar. Selalunya lauk-pauk dari kedai minang. Kat Seremban memang banyak gerai-gerai kecil menjual lauk minang. Kalau dibesarkan di N9 harus pandai makan masakan minang.  Lauk yang biasa dibeli ialah kari ayam minang, gulai perut lembu sumbat tepung, masak lemak otak lembu (ummm yummmmssss!) dan my favourite adalah ayam goreng dicurah sambal berlado. Dalam pada tak makan pedas tu, bila bertemu sambal berlado ni alahaiiiii tak boleh tolak you! Pedasnya tidak mengetik, tapi sedap sangat. Minat saya makan sambal berlado ni terbawa-bawa sampai saya berhijrah ke Port Klang (masih bujang dan bekerja). Ada satu restoran minang berhampiran ofis. Setiap hari sanggup berjalan kaki seorang diri ke sana. Nasi putih separuh, telur ikan masak lemak dan wajib dijirus sambal berlado banjir!!! Tak perlu banyak lauk janji sambal berlado ada sudah cukup menyelerakan. Harga pun tak mahal. Untuk saya RM1.80 cuma!!! Tak percaya? Hehehe...memang cukup jimat, maklumlah saya baru mula kerja, nak bayar sewa bilik, tambang bas, hutang pinjaman JPA lagi dan mana nak simpan duit nak kahwin. Zaman saya kahwin keluar duit sendiri, kenduri semua tanggung sendiri. Duduk jauh dari keluarga, harus pandai urus duit ringgit. Takkanlah nak minta CPR lagi.

Sampai laa ni masih terbawa-bawa kesukaan makan sambal berlado. Hampir setiap minggu mesti sekurang-kurangnya 1 kali buat sambal berlado. Ada beberapa versi yang saya suka buat. Versi pedas original atau versi sedikit manis.



Cili merah atau cili hijau menjadi bahan utama. Pernah makan sambal berlado yang over the top pedas bila tokey kedai terpaksa guna cili api hijau kerana stok cili besar habis. Humangggg aiii... podeh berapi! Ada seorang kawan pernah kata kalau ada penyakit buasir memang tak boleh makan sambal berlado ni. 






Versi Pedas:
Bahan-bahannya tak banyak. Beberapa tangkai cili merah dikisar kasar, tambah cili api pun boleh. Tumis bawang besar dihiris, kemudian masukkan cili kisar. Letak sekeping asam gelugur. Biar pecah minyak. Masukkan garam ikut selera.


Versi Tak Berapa Pedas Lawa Tiada Manis Ada:
Cili merah, bawang merah hiris, bawang putih 2 ulas digoreng sebentar bagi layu sikit. Tujuan cili digoreng untuk kurangkan pedas. Sejukkan kemudian blend. Dalam kuali panaskan minyak, tumis hirisan bawang merah dengan beberapa potong buah tomato sampai layu, kemudian baru masukkan cili blend kasar tadi.  Biar sampai pecah minyak. Rasakan garam dan gula.

Hidang dengan apa saja yang anda suka. Tempe dan ubi kentang, ayam goreng, ikan keli goreng atau gaul begitu saja dengan nasi panas pun sodap!




My favourite semestinya tempe! N9 meets Jawa. Superb! ;-)
Sejak kecil suka makan tempe goreng. Ma kalau nak suruh saya makan nasi (sebab saya sangat tak suka makan nasi kadang 2 minggu sekali baru jumpa nasi) mesti masak tempe goreng. Rupa-rupanya bila dah besar bertemu jodoh orang Jawa. Mmmpphhh memang berjodoh sangat! (*_^)