Saturday, 1 January 2011

Kek Kukus Prune



I first tasted this cake last week at a wedding reception in our neighbourhood. Each of us dapat door gift where inside it ada satu kotak empatsegi bersaiz kecil yang biasa digunakan untuk letak telur. Bila dibuka rupa-rupanya inside it was a slice of steamed prune cake. Saya nyaris tak dapat merasa kek tu sebab berebut dengan Yaya. Sudahlah kek prune kakak pun dia sapu, saya punya pun dia nak sapu juga. Sebelum ni memang ada come across resipi kek ni di internet tapi saya tak ambil peduli sangat sebab tak pernah rasa jadi saya kurang yakin kek daripada buah prune will appeal to my taste bud. Tapi sejak saya buat sendiri kek lapis prune berempah, saya dah tak rasa ragu nak rasa kek ni. Bila dah merasa kek kukus prune ni barulah saya tahu, sedap rupanya.

Since minggu ini saya agak lapang (mulalah gatal tangan!), I get my hands on this recipe I got from the internet called Kek Kukus Prune Leen. Thank you leen untuk kek yang sangat sedap ni. Kalau nak cuba sila lawati fotopages rinnchan ye. Ataupun kalau anda google banyak lagi website lain yang post resipi yang sama cuma ada satu version tu yang guna ovallete. Resipi leen yang saya cuba ni tak letak ovalette pun tapi tetap gebu dan ringan.



Nasihat saya, jangan ubah sedikit pun sukatan resipi ini sebab ianya dah cukup perfect! Kalau terlebih gula atau susu pekat nanti kek turns out terlebih manis it undermines rasa prune yang manis-masam-bit bitter. Cuma masa mengukus tu sebaik-baiknya dibiarkan melewati 2 jam baru sedang elok masak sekata dan mesti guna api besar. Apapun anda adjustlah ikut dapur masing-masing ye.

Make Your Own Self Raising Flour

Masa saya buat kek ini malam tadi I was not in the possession of self raising flour. Jadi saya kena buat self raising flour sendiri. Caranya mudah, untuk setiap 1 cawan tepung gandum tambah 1 ½ sudu teh serbuk penaik (baking powder) dan secubit garam (sikit je). Kemudian ayak macam biasa. Pada mulanya saya tak yakin kaedah ni berkesan, tapi after 2 hours kek dikukus saya tengok kek tu naik cantik je dan teksturnya pun sangat gebu dan ringan. Ada banyak kaedah lain nak buat your own self raising flour, ada yang tambah soda bicarbonate. Google je nanti jumpalah macam-macam kaedah, you just pick one yang anda suka. Kaedah yang saya pilih ni adalah yang paling mudah.