Friday, 18 October 2013

Quiche Lorraine


I promised Fahmi I'll make him another cherry pie like the one that I made few weeks ago. He is obsessed with fruit pie be it cherry (i've made them twice already), strawberry or anything as long as they are sweet!
But I have my own cravings to satisfy and end up making a savoury pie instead *lol*. Sabar jelah, anak have to make way for mak dulu ye. 

I made Quiche Lorraine - a French open savoury pie/tart with egg custard filings. The filings is quite versatile you can put in anything you like from left over chicken from yesterday's dinner to beef bacon or even cooked fish meat. You can add veges to the custard too. Throw in sliced mushroom, capsicum, asparagus or tomatoes. I like mine with baby spinach.




Jangan terkejut dengan rupa quiche yang rentung di permukaan tu. Saya bakar dalam oven kecil lama milik saya sejak 5 tahun lepas jenama Cornell. Oven tu jenis fan-forced, kalau ON kan fan function dia pun dah sedia panas. Itu biasa, sebab kepanasan dalam ruang kecil akan menyebabkan makanan cepat masak dan hasilnya agak dry. Saya guna oven tu yang memang dikhaskan untuk masak lauk-pauk. Kalau nak masak kek or biskut saya guna oven lain. Kecil juga tapi tak terlalu panas. Mungkin sebab dah biasa guna jadi saya lebih 'kenal' oven kek saya berbanding oven lauk-pauk ni. 








Quiche yang saya pernah buat dulu memang lebih comel rupa dia. Itu sebab saya bakar dalam oven besar Fargo yang satu set dengan peralatan dapur. Tapi oven tu dah rosak, belum berkesempatan pergi hantar repair lagi huhu.Kalau guna oven besar tu memang cun seh hasilnya sebab kepanasan beredar dalam ruang yang besar lebih sekata.





Kalau nak resipi boleh rujuk pada entry saya yang lepas di sini. Cuma kali ini saya buat quiche bersaiz lebih besar. Untuk kulit pie tu saya guna sukatan 2 1/2 cawan tepung. Sukatan untuk inti tak berubah. Cubalah. You can always make the crust in advance and refrigerate until they are ready to use. 
Selamat mencuba! (*_^)