Sunday, 18 September 2011

Nasi Biryani

Nasi biryani ni saya buat sebagai 'teman' makan dengan kurma kambing.
Bila kurma ayam chef wan that I tried the other day turns out marvelous, I decided to give his nasi biryani recipe a go.
Terpikat sungguh dengan cara dia masak nasi ni kat tv. He makes everything looks so simple.
Dan bila dah siap, dah makan, hats off to Chef Wan.
Dahlah nak membuatnya mudah, nasi biryani ni masak sekata dan lembut sampai ke malam.
Memang saya dah biasa masak nasi biryani tapi selalunya pakai rempah ready made.
Selalu masak dalam rice cooker je, tapi nasi mesti kering bila dah masuk petang, malam lagilah kering dan sedikit keras.
Nak masak atas dapur tak berani sebab selalunya mesti bahagian atas jelantah.
Dasar tak pandai masak!


Nak dapat nasi biryani yang cantik sebiji-sebiji butir nasinya tak mudah.
Jangan terlebih sukat air kalau tak nasi jadi mushy, melekat-lekatlah ia tak relai.
Ada orang cakap kalau nasi bahagian atas masih mentah, letak cawan berisi air di tengah nasi. Nanti masaklah nasi tu. Saya dah cuba tapi tak berapa berkesan.
Tu lah dia, masak ni mesti ada teknik juga.
Pada saya resipi nasi biryani chef wan ni lengkap dengan teknik memasak yang tersirat.
Mesti ada kesabaran.
Tak boleh nak cepat siap, tak boleh main cincai. Hasilnya cincai jugalah nanti.
Pasal tu kalau saya masuk dapur yang cuma 1 kali dalam seminggu, mesti hidangan saya istimewa sedikit.

Nasi biryani chef wan ni sangat ringan dari segi tekstur dan rasa.
Nasi biryani orang Melayu memang macam tu, tak banyak rempah ratusnya. Unlike nasi biryani Indian yang banyak guna rempah serbuk.
Incik hubby kata sedap sangat nasi biryani kali ni, warna pun cantik kata dia. Walaupun nampak plain tapi sebenarnya untuk nasi biryani melayu ni all the daun-daun i.e. pudina, pandan dan ketumbar jangan skip.
Nampak macam eleh daun ni kalau tak letak pun tak apa. Tapi sebenarnya all the dauns lah yang memberi rasa dan aroma kepada nasi biryani.

The nasi gets its rosy colour daripada buah tomato. I didin't have that many cuma a quarter leftover sahaja dan letak cuma 1 sudu besar tomato puree unlike 4 tablespoons as indicated dalam resipi asal.
Tapi sudah cukup to achieved the desired colour and flavour. Warna kuning tu saya tambah pewarna egg yellow kemudian ;-)

Nak cuba? Rujuk di sini ye. ;-) ;-)