Thursday 22 September 2011

Burger Sengih

I like to call my food with funny names
Bukannya nak mempersendakan makanan
Tapi kadangkala the names called lebih menggambarkan rasa atau rupa sebenar makanan tersebut
Like this one...

Orang panggil burger malaysia tapi saya rasa Burger Sengih lebih bertepatan
sebab rotinya dibelah one side dan disumbat inti bila duduk macam ni dah macam mulut orang tersengih kan?

Saya buat doh rotinya berasaskan resipi donut suria kak hanieliza tapi separuh adunan cuma. Dapatlah 9 biji.
Bagusnya roti tu gebu dan kekal lembut sepanjang hari
Sambal ikan bilis tu baki makan dengan nasi lemak tempohari, memang sengaja tak buang boleh je buat cicah roti or jadi inti burger sengih ni
Saya buat pun dah tengahari, budak-budak bangun lewat sarapan kuey teow goreng, nugget dan crab sticks pukul 10am kat depan rumah sambil merasa tiupan angin 'buatan' kipas berlampu baru saya ni Kami anak beranak selalu breakfast di laman rumah hampir setiap hujung minggu.
Sebab itu saya beli kipas berlampu ni.
Bila malam boleh on kan lampu. Bila sesekali lepak di laman kalau cuaca panas boleh on kan kipas.
Kalau buat makan-makan di luar rumah pun dah tak payah heret standing fan.
Convenient, harga pun murah je ;-)

Burger sengih tu sebenarnya budak-budak tak jamah pun masa breakfast tapi sengaja saya banyakkan hidangan sebab in between bermain tu bila-bila lapar diaorang masuk dapur sure cari snacks.
Incik hubby yang sesekali balik in between his job pun boleh grab one and ngap.
Convenient dan mengenyangkan ;-)