Friday, 5 August 2011

5 Ramadhan 1432H - Putu Mayam Berkuah idaman hati, tapi...

Roti jala dengan serawa yang jadi! Iftar semalam saya tak masak. I let kakak do all the cooking sebab lauk pauk mudah je pun - masak lemak ciliapi udang, sambal tempe, ulam & sambal belacan perahan lemon (ini kes limau kasturi pokok sendiri belum cukup matang!). Tapi sedap sambal belacan pakai jus lemon. Saya cuma buat kuih je for iftar.


Roti jala dengan serawa. Niat sebenar nak buat putu mayam berkuah Terengganu. Tapi saya takde acuan nak buat putu mayam. Kalau pergi pasar Batu 6 atau pasar payang kadang orang ganti putu mayam dengan roti jala yang dilipat segitiga. Jadi saya pun buat roti jala jelah. Kuahnya pun sebenarnya adalah kuah putu mayam. Lebih kurang sama dengan serawa tetapi ditambah sedikit tepung beras dan telur dikacau dalam kuah. Kuah saya terlebih kacau telur jadi berbintil-bintil. Takpelah janji lepas rindu