Monday, 8 December 2008

Aidiladha Eve

this entry should come yesterday but i was so tired and i've exhaust all my energies towards preparing aidiladha dishes to do this entry.

i woke up sunday morning to finish the decoration for yaya's doll cake. walaupun masih banyak flaw but with the hours spent nak menyiapkan cake ni, i think it is worth the effort. i'm not happy with the ruffles... malas nak buka balik nota study kat internet aku hentam jelah. ni dah kes penat coz asalnya nak cover the doll's body with fondant tapi fondant asyik koyak je, i've waste so much time working with fondant tu yang bila part ruffles tu aku dah penat asal boleh je.


i brought the cake to mum's house today; all the children (my nieces & nephews) menjerit2 kesukaan dan berebut2 nak potong kek tak kurang juga yang berebut nak doll tu.

siap decorate the cake dah dekat jam 1 petang. cabarannya dengan cake ni ialah nak membentuk base cakenya. aku masih kurang kelengkapan, nak beli mould khas dia kat ICCA punyalah mahal nak pengsan aku. so what i did was i made the base guna bundt cake mould size kecil and bake another round cake yang dipotong dan stacke kat atas bundt cake tu, trim sana sini so that dia jadi kecil kat atas & melebar ke bawah. bahagian atas nak sampai ke waist line doll tu aku buat cosmetic skit tepek dengan icing so that doll nanti fit in cantik je. lebih kurang macam arkitek juga kena buat kek ni. lepas solat zohor aku berehat kejap sebelum sambung bekerja di dapur siapkan juadah raya. penat weh kerja sambung menyambung ni.

sambil merebus ketupat sambil siapkan bahan2 untuk buat kuah kacang, rendang ayam dan pulut kuning. bab merebus ketupat ni aku layan je hajat hubby yang tengah ter'over' mood raya dia kali ni. nak jadi cerita, hubby was entertaining fahmi's Qs pasal ketupat while aku jerang rendang atas dapur. hubby let fahmi masukkan ketupat dalam periuk yang penuh dengan air panas mendidih. belum sempat diberi arahan tiba2 fahmi terus je campak ketupat seketul dalam periuk. apa lagi, mereciklah air pansa ke badan dia. menggelitik sakit tapi dia tahan coz kena marah dengan hubby. aku pulak hot dengan hubby for allowing fahmi merebus ketupat without proper guidance. well begitulah bila jadi parents ni kekadang boleh bertikam lidah pasal anak ;-)


hot & bubbling


sebab periuk merebus kecil terpaksa buat 2 kali... 20biji ketupat siap jam 8.30malam fuhh!


rendang ayam atas dapur


kuah kacang siap paling awal


kubogelkan fahmi and put him under shower nak kurangkan perit dan nak elakkan lecur. takdelah teruk mana pun, setakat merah2 sikit je kat dada dia kena percikan air. nasib baik dia berdiri jauh. boleh senyum lagi tu...

2 comments:

iswatie "colours of life" said...

kak lia comei itew cake...kira OK for first timer..

Liasari said...

watie,
"yaya kata besarnya skirt dia, macam mana dia nak jalan?"
hahaha.....

watie... comel ka? kalau tgk dekat bercapuk2!!!