Thursday 20 October 2011

Kek Span Pandan Lapis Kastad

Tajuk panjang takpe, biar senang orang faham, baca tajuk je dah tau apa bendanya hehe.
Ni konsep yang kami protege-protege bos dah dilatih untuk pakai bila buat surat-surat rasmi
Sebenarnya konsep bos lah kan, sebab kita belajar buat surat kat sekolah tajuk mesti ringkas, padat dan tepat
Tapi bila keje kat sini sapa yang work closely with him dan biasa ditugaskan buat surat to minister or PM umpamanya macam 'disekolahkan' semula
Tajuk surat kalau tak sampai 4 baris memang bukan suratlah namanya
Kau cubalah buat surat style kau sendiri, jawapannya memang kena "TAK SEKOLAH" or "NO SCHOOL" sebiji
lepas tu tadah telinga lah dengar lecture dia:
- nak tulis surat kat PM tajuk mesti panjang umpamanya macam ringkasan surat kau lah.
- kalau tajuk pendek orang yang baca lambat faham, tajuk panjang orang baca tajuk pun dah tau kau nak apa
- kau ingat PM ada masa nak baca surat kau sampai habis? pasal tu tajuk kena panjang macam ringakas!

Haaa samalah dengan tajuk entry ni kan. Jadi bila orang baca dah boleh agak macam mana rupa kek span pandan lapis kastad tu
tak payah hit around the bushes with fancy names macam kek madu kemenyan... eh tu bukan setakat fancy tapi pelik. Sebut kemenyan dah orang terbayangkan jenazah terbujur pulak, terus jadi ngeri orang nak makan
padahal kek madu kemenyan tu sedap!
Dah, dah back to the story.


Alah kek biasa je, dah banyak orang buat dan dah lama pun orang dok buat
saya memang tak teruja sangat sebab nama pun kek span macam mana nak teruja
kek span ni rasa dia ... kosong je pasal tu boring nak buat
tapi kalau dilapis dengan krim, buah-buahan atau filing fruits puree barulah sedap
asyik dok tengok gambar kek span pandan lapis kastad ni lama-lama datanglah teringin mencuba
ni pun gara-gara pms juga last week tu yang jadi buat, kalau tak kerana pms memang tak heran hehe
saya guna resipi sofinar kat myresipi, memang sedap lembut dan gebu
ada orang bagi review kata kek kering tak cukup lembut
ni saya nak bagitau, kek span memang kering, kadangkala keras on the edges bila baru masak
tapi selepas 1 hari kek span akan jadi lembut, fluffy dan sedap
pendek kata kek span yang sedap adalah kek span yang 1 day old
masa tu the flavours semua dah sebati, if you cut them lepas bake memang dia keras and the crumbs will comes out, kenalah bersabar biar kek rest 1 day, you will be able to appreciate them better
tak percaya? eh cubalah sendiri ;-)



one more thing, I hate spongecake recipe yang guna ovallette or ada sesetengah manufacturer yang label it as spongecake stabiliser or spongecake emulsifier
sebabnya kek span yang pakai ovalette tends to produce kek span yang lebih dry compared to the ones without ovalette
I made my spongecake from scratch, I never use the pre-mixed one
bagi orang yang jual homemade cakes macam saya ni kalau ada sapa-sapa pakai pre-mix for the cakes that they sell, it defeats the meaning of 'HOMEMADE CAKES'
takde maknanya jual homemade cakes tapi pakai pre-mix
Dulu saya buat spongecake letak ovalette, sebab ovalette ni will helps to hold the shape, kalau tak your cake boleh jadi bantat, tak naik
Kemudian saya tukar kepada kek span yang tak letak ovalette langsung, so far it works for me
But this resipi by sweet4ever ni letak ovalette, mula-mula saya rasa cuak, but the next day after kek siap saya tengok keknya elok gebu dan lembap, tak kering langsung
Alhamdulillah, I guess the pandan juice yang dicampurkan dalam adunan provides moisture to the cake
otherwise it will be little bit dry like the rest
So this recipe is definitely a keeper ;-)
nak cuba? check out the recipe here