Wednesday, 23 July 2008

Please... Let's Go to Sleep

nak update skit pasal my children. fahmi tak lama lagi akan upgrade another level, teacher intan nak ajar dia reading pulak. harap2 cepatlah dia pandai membaca, bolehlah mama belikan dia banyak2 book for his reading.
yaya pulak walaupun tak masuk kelas lagi tapi adalah few english words yang dia dah pandai guna (to her advantage lah!)... ni few words yang boleh diclassified sebagai tahap bahaya kalau keluar dari mulut dia...

please - a highly persuasive word especially bila digunakan dengan lenggok suara yang manis memujuk merayu...
level danger - extremely dangerous! run if you hear this word
kalau fahmi & yaya guna word ni... hati mama & daddy boleh jadi melt mcm butter especially yaya dengan high pitch note dia tu... kalau kita kata 'no' lagilah laju 'please' dia tu

Yes - kalau fahmi sebut word ni umpamanya macam burung kakak tua... yes jelah manjang sebab dah tak faham english sangat...but lately ni nampak soalan yang ditanya dgn jawapan 'yes' tu matching ...

let's go to sleep - 1st time yaya sebut word ni last week terkejut kami. pertama terkejut sebut dia sebut full word, kedua terkejut sebab tak pernah2 dia surrender nak tidur selalunya mesti kena paksa tidur.
level of danger - sama mcm please extremely dangerous! sebab maknanya dia ajak main melompat2 & berkubang atas katil! bukannya ajar tidur. harap mama & daddy jangan tertipu ye? ;-)

here's another song yang yaya tengah belajar nyanyi, part counting tu betul dah cuma lain2 tu bunyinya macam hummingbird lah...

one, two, three, four, five
once i caught a fish alive
six, seven, eight, nine, ten
but then i let it go again
why did i let it go
coz it bite my finger so
which finger did it bite
this little finger on my right

dan semalam, buah tangan from mama untuk anak2... fresh from the oven 'lemon drizzled cake'

2 comments:

eiseai said...

itu favourite song saya tu. esp now that both amir and asyraf likes to count. asyraf of course doesnt say a word, tapi the jari jemari punya action yg over...

Liasari said...

oohh really?
we have this vcd kiddies song hubby beli kat mana ntah...there are about 10 songs, the kids will sing one after another but yaya's favourite is this one