Monday, 10 March 2008

Chicken Pie













this is the chicken pie that i made on saturday (sorry photo update was delayed coz i was overwhelmed by the wind of change).
tak susah rupanya nak buat the pie crust. selama ni ingatkan susah yang amat, that's why i never got around to try it, walaupun sebenarnya suka sangat makan pie, apa pie sekalipun, be it chicken pie or fruit pie semua suka. i copy the pie crust recipe from allrecipe.com. bahan2 crustnya sangat simple & senang sangat nak buat. and the taste... wallah! tengok pic pie yang dah masak kat atas tu nampak macam garing & kering kan? maklumlah amatuer punya keje, rupa tak cun tapi sebenarnya it taste sedang elok jer, just the way a pie should taste...flaky.

next time gonna use the same pie crust recipe untuk buat pie strawberry or blueberry pulak. yumm...yumm.
********************************************************************************

for those asking for the pie crust recipe please go to http://allrecipes.com/Recipe/Basic-Flaky-Pie-Crust/Detail.aspx
i double the recipe untuk hasilkan chicken pie kat atas.

as for the filling i use this recipe (more or less dengan sedikit perubahan). sorry lupa dapat kat mana recipe ni so copy & paste jelah.

INGREDIENTS:

6 tablespoons butter
6 tablespoons flour
1/2 teaspoon salt
1/8 teaspoon pepper
1 3/4 cups chicken broth
2/3 cup half-and-half (i substitute with milk or can also use cream)
3 cups chopped, cooked chicken (i grilled the chicken breast coated with pepper & olive oil, siap masak shredded)
PREPARATION:
Melt butter in a medium saucepan; add flour and seasonings and stir until smooth and bubbly.

Add liquids and cook slowly until thickened; add chicken. Pour into pastry-lined pan. Roll out remaining pastry; cover chicken mixture; pinch edges together. Bake at 425° for 35 minutes, or until pastry is nicely browned. Chicken pie serves 6.

4 comments:

s2m3r said...

lia...
yummy..yummyyy
rajinnya lia masak...
ila ntah bila nak gunakan oven tuhhhh

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak lia kita copy link recipe kak tu yer .. nk survey2 recipe yg simple2... teror kak buat apple pie ... diana tak der oven .. so kena tgu ada oven leh try nieh

lemongrass said...

lia, sedapnya the chicken pie...tergoda tengok!

Liasari said...

diana, bila diana dah buat pie tu nnti sure diana nyesal kata kak lia terror! senang jer.

ila,
bila lg nak rasmikan oven tuh? bawak mai sinilah kita tukar suka sama suka...hihihi

LG,
sesekali kita pulak menggoda org kat sana. buruk jer rupa pie tu... janji boleh makan kan?