Monday, 8 February 2010

Homemade Icecream

Dah lama nak buat icecream sendiri, tapi tak berkesempatan. Owh ini bukan aiskrim Malaysia yang dalam plastic panjang2 tu ye. Ini icecream yang creamy tu ye. Bahan2nya tak banyak dan kaedahnya pun tak rumit. Apa alasan untuk tak mencubanya? Lebih2 lagi bila nak makan icecream yang dijual kat luar bukannya boleh sembarangan – status halal mestilah diutamakan. Kalau dah meragukan baik tak payah makan kan? My children memang dah lama tak makan icecream, disebabkan diaorang ni mudah berhingus dan batuk bila pekena icecream maka lebih mudah juga untuk aku say NO to them bila diaorang minta icecream. Owhh sangat rigid undang2 di rumah ‘mak som’ kan anak-anak? Kalah undang2 tuan sadiq sigaraga…hehe. Btw, nak tau apa siapa itu ‘mak som’? silalah tonton hikayat putera shazlan di astro channel 613 rasanya... err ke 611?

Berbalik kepada cerita icecream. Proses penyediaannya agak panjang with gaps in between. I started working on the main ingredient petang sabtu lepas. I didn’t tell anybody at home what i planned to do sebab tak nak masing2 tertunggu2. Nanti aku juga yang tak larat dihambat soalan anak2 bila nak siap. Dah tentu diaorang excited kalau tau mama buat icecream. I made strawberry icecream using the recipe I found on taste.com.au tapi kaedah dan bahan2 ada yang aku ubah ikut kesesuaian sendiri (ada pernah aku ikut resipi bulat2 hehe). resipi asal adalah untuk buat passionfruit (buah markisa)icecream.

2 cups thickened cream (not sure if fresh cream works for this recipe)
1 ½ cups fresh milk
1 cup caster sugar
4 egg yolk
2/3 cup passionfruit pulp – I substitute with 2/3 cup strawberry puree

First, I puree the strawberry, strain untuk asingkan jusnya. Do not throw away the juice as you can use them untuk buat strawberry syrup – drizzle atas icecream nanti.
Combine cream and milk in a saucepan. Panaskan atas api perlahan for about 10mins or until it simmer.
In a separate bowl combine egg yolk and sugar, using electric mixer whisk the egg combination until thick and pale.
Bila cream mixture dah panas, tuangkan ke dalam egg mixture, gaul sebati. Transfer the mixture ke dalam saucepan dan panaskan atas api perlahan for about 15mins sambil kacau sesekali until a thick custard forms at the back of your spoon. You have to use wooden spoon or spatula to get this. Since aku guna stainless steel spoon I didn’t get the custard forming at the back of my spoon. What I did was leave the mixture on the stove for about 5 mins longer lepas tu padam kan api.

Biarkan sejuk for 10mins (masa ni i add a few drops of strawberry emulco) sebelum dituangkan ke dalam baking tin yang nipis dan lebar. Tujuannya supaya mixture aiskrim tu sejuk lebih sekata. Kalau guna bekas yang tinggi nanti kat tengah2 tu tak mengeras sekata. Tutup dengan aluminium foil dan letak kat tempat beku (freezer) for 3 hours.

Sementara tunggu sejuk buatlah kerja lain or prepare the strawberry syrup. Senang je letak dalam small saucepan, campur 1 sudu besar gula. Let it simmer on low heat for about 10mins and that’s it.

After 3 hours passed, keluarkan aiskrim dari freezer, keruk dengan garfu, transfer ke bowl lain. Aku guna handheld chopper, kalau takde bolehlah guna mixer untuk haluskan tekstur aiskrim. Masukkan balik dalam tin tadi dah bekukan for another 3 hours (It works fine kalau tak sampai 3 hours pun but you have to repeat proses haluskan tekstur aiskrim tu lebih kerap lah). After 3 hours keruk semula icecream dan hancurkan lagi sekali dalam mixer or chopper or even food processor. Lepas tu masukkan dalam bekas biasa berpenutup gaulkan dengan strawberry puree, bekukan dan after that bleh dah makan.

Masa aku buat tu aku tersilap letak strawberry puree sebelum proses menghaluskan aiskrim. Jadi semua strawberry aku hancur dikerjakan chopper tu sampai halus. Huhu… silap teknik. Rupa dia... tarra...

Rasa dia? Emmm sedap, macam icecream kat kedai. Next time bleh buat perisa lain pulak. Fahmi minta perisa oren… haha tak pernah aku jumpa! I think kalau dapat mango ranum tentu sedap.

Kalau nak beli thickened cream cari brand Paulson yang certified halal. Ada dijual kat cold storage, nak murah skit cari kat bagus. Kalau takde susu boleh ganti dengan santan sederhana pekat.

I used Korean strawberries for the icrecream… lebih manis compared to driscoll’s. lagipun kami elak guna product US, so Korean strawberry is the best alternative.

2 comments:

Nina Rizwina said...

kak lia ni kalau bab memasak..perghhh..mmg menyelerakan laa...terliur ....heehe...

Liasari said...

rajin2 lah dtg umah bleh makan2... tak yah formal. biar ayuni main kat sini puas2 hehe