I made nasi kuning today, served with gulai ikan tongkol for the adults. The kids had roti canai with kuah dhall yang dibeli. Nasi kuning is basically plain rice yang dimasak dengan serbuk kunyit untuk memberi warna, hence the name. Saya tak pasti asal usul nasi kuning di Negara kita, but nasi kuning sangat terkenal sebagai hidangan tradisional Indonesia juga sinonim dengan hidangan nasi tumpeng dengan cara penyediaan yang berbeza. Kalau kat indon nasi kuning dibuat menggunakan lebih banyak rempah ratus seperti daun limau purut, jus limau nipis, halia, serai, parutan kunyit hidup. Ada versi yang menambah rempah ketumbar, jintan, daun salam (bay leaf) dan santan. Penggunaan sedikit jus limau nipis pada telahan saya bukan untuk menghasilkan rasa masam pada nasi tetapi lebih kepada nak memekatkan atau mengekalkan warna kunyit pada nasi. Jenis beras yang selalu digunakan adalah beras biasa atau ada juga yang guna beras wangi dicampur dengan beras pulut.
Jangan pula ada yang keliru antara nasi kuning dengan nasi kunyit ye. Kalau istilah nasi kunyit bagi orang kampung saya di Terengganu bermaksud pulut kuning.selain serbuk kunyit saya letak secubit saffron iran yang saya beli dari iranian dessert shop kat ikea few months ago. mahal sungguh harga sebungkus kecil saffron yang cuma beberapa gram aja beratnya. tapi kalau kita tau dari mana datangnya saffron ni, barulah kita boleh appreciate kenapa ia dijual begitu mahal.
Which Fighter Jet Prevails: UK 6th Generation or F-35?
-
The BAE Systems Tempest is a proposed sixth-generation fighter aircraft
that is under development in the United Kingdom for the Royal Air Force.
The pil...
10 months ago
2 comments:
gulai iakan tongkol mmg best but oh tidak pd nasi kuning tuh coz ari tuh gi indon tetiap pagi hotel provide ns kuning tuh....
slmt berpuasa kak Lia & Family..baguih btul Fahmi & yaya posa
haha watie dah jemu ye mkn nasi kuning. kitaorg plak dah jemu mkn dgn nasi putih, nak buat nasi dagang renyah skit nak mengukus, tau2 jelah posa2 ni byk alasan letih penat lesu etc.
Post a Comment