Wednesday, 3 August 2011

3 Ramadhan 1432H - Mentega Golden Churn TIDAK HALAL!

Nak share info penting. Most yang dengar radio pagi ini tentu dah dapat berita terkini tentang status halal mentega pure butter terkenal Golden Churn. Jakim dah sahkan bahawa mentega golden churn TIDAK HALAL kerana mengandungi dna babi. MasyaAllah tersentap jantung sekejap. Tak tau nak cakap macam mana. Mengejutkan? Mendukacitakan? Yes, memang mendukacitakan.

Dukacita sangat-sangat sebab mentega ini saya pun pernah guna! Walaupun saya tak guna mentega ini untuk kek-kek yang saya jual tapi bohonglah kalau saya tak pernah guna untuk makan sendiri sebab memang pernah pakai pun suatu ketika dulu. Tapi sebab harganya mahal dah lama stop beli... tak kuasa. Ya Allah ampunkanlah dosa-dosa ku kerana telah termakan benda yang haram.

Kadang-kadang rasa susahnya nak mencari benda yang halal. Nama je duduk negara yang majoriti Islam, tapi tak menjamin apa-apa. Nak cari halal food pun susah. Ada JAKIM pun tak pro-aktif. Ni pengumuman JAKIM buat pun berdasarkan pendedahan awal oleh Jabatan Agama Islam Johor. Rujuk sini. Benda ni dah berbulan juga surface tapi sekejap Jakim kata halal sekarang baru sahkan finding awal oleh JAIJ memang benar.

Lagi satu yang buat saya rasa dukacita, kat label dan tin mentega golden churn tu sudah tertera pengesahan halal oleh badan Islam negara asal (mentega ni yang dalam tin keluaran NZ, yang bentuk ketul keluaran Australia). Maknanya tak boleh pakailah badan Islam tu. Atau pengilang simple tempek je. Entahlah tak tau nak kata. Memang Dajjal sungguh orang kafir ni macam-macam cara dia memperdayakan umat Islam.

Oleh itu, sahabat-sahabat semua kenalah berhati-hati. Kalau diperhatikan kebelakangan ini banyak peniaga-peniaga non-muslim yang berlumba-lumba hasilkan produk halal. Secara peribadi saya bimbang dengan perkembangan ini. Sejauh mana mereka memahami konsep halal dan sejauh mana mereka faham peri pentingnya kehalalan sesuatu produk. Halal bukan di atas kertas semata-mata. Sebab hari ini saya boleh submit produk yang betul-betul suci kat lab untuk dapat sijil, saya boleh tunjukkan kitchen yang bersih, saya boleh beri senarai bahan mentah yang disahkan halal semata-mata untuk dapat sijil. Tapi esok lepas dapat sijil saya tukar bahan tu siapa yang tahu? Jakim tau?

Tapi nak salahkan siapa? Umat Islam sendiri pun 'segan' (malas ikut slanga utara) nak involve hasilkan produk halal. Non-muslim nampak ada demand dan mereka tak lepaskan peluang ini. Yang rugi dan terus-terusan terpedaya adalah kita sendiri. Fikir-fikirkanlah.

3 comments:

Ayu said...

Kak Lia, kat rumah mak kita biasa pakai butter ni buat biskut Arab. Butter dia mmg sedap & mahal. Padahall.. Ada menda tambahan, patut le sedap. ;p

Kita kat M'sia selalu take for granted hal halal haram ni. Sebab M'sia ni kan negara Islam. Kita assume semua di pasaran tu halal, kecuali yang mmg obviously tak halal. Sebenarnya kene buat mcm kita di oversea jugak, baca satu2 kandungan di pek. Boleh rujuk http://www.muslimtents.com/aminahsworld/Ecodes.html untuk kod2 food additive yang halal/haram.

Ayu said...

Oh, site ni lagi terang rasanya: http://special.worldofislam.info/Food/numbers.html

Liasari said...

I agree wid u. Mmmg mencari yg halal tu tanggungjawab kita. Akak klu shopping mmg belek ingredients satu persatu pasal tu klu pi market lama! Orang lain tengok pelek kita duk berjam-jam belek tin/kotak bagai. Klu was-was mmg kuletak balik. Cth: klu jumpa ada bhn emulsifier tp x specified whether its of animal or vege origin mmg letak balik, x berani.

Tq for the links!