Hello December!
Sekejap je masa berlalu dah masuk penghujung tahun.
Ingat tak teaser tempohari?
Yang gambar teaser hari itu obviously bukan ini penyudahnya... he he
Lain bebenor lah rupa kan yang itu hari duk dalam periuk, dah tentulah tak serupa menu ni.
Tapi inilah menu istimewa yang saya buat for the kids. Swedish Meatballs.
Kalau sebut swedish meatballs ni pasti masing-masing terbayangkan meatballs kat IKEA tu kan? Restoran di IKEA tu memang famous dengan hidangan ini. To be honest saya tak pernah lagi makan swedish meatballs di IKEA. In fact kami tak pernah makan pun di IKEA food court tu. Apatah lagi setelah 2 kali restoran tersebut kantoi menghidangkan makanan yang bercampur bahan tidak halal.
My first swedish meatballs I had them at our favourite restaurant - the now defunct Rooibos Cafe at Ara Damansara. Rasanya boleh lah ... walaupun sebenarnya hidangan terbaik cafe tersebut adalah nasi goreng ikan masinnya. My second meatballs dish was at MiSiCafe di Bukit Jelutong. The taste was really good that prompted me to make my own.
Biasa buat meatballs untuk Kofta Curry. Versi yang ini kaya dengan aroma rempah ala timur tengah.
I browse the internet for a true swedish taste. And I found one at Simply Recipes. The website/blog run by Elise, a Californian based foodblogger. Ada banyak resipi menarik di sana. Dan saya cuba replicate the swedish meatballs sebaik mungkin. Except, a few improvisation here and there. Well, you know me (*_^).
Oh well, I definetly had to make some changes sebab takkanlah nak guna bahan-bahan yang tak halal. As you are aware, mat salleh ni are very fond of mixing their mince meat with mince pork. They normally halve both portion. So, mine are 100% beef mince.
So here is my way of making swedish meatballs taking inspiration from Elise's. Coz I made half portion of what Elise made, jadi saya cut half bahan-bahan yang diperlukan.
Swedish Meatballs
(makes about 50pcs of meatballs)
500gm beef mince (cuba dapatkan yang freshly packed at any grocer nearby you elakkan guna daging kisar pre packed berjenama tu sebab kasar dan terlalu banyak lemak)
1 biji bawang besar dicincang halus
2 keping roti - dicarik dan rendam dalam susu kemudian dikisar halus
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu teh garam
3 sudu teh serbuk mixed spices
2 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara:
1. Tumis bawang besar cincang dengan 2 sudu besar minyak zaitun hingga layu dan kekuningan. Sejukkan.
2. Di dalam mangkuk satukan kesemua bahan-bahan lain bersama bawang dan gaul sebati.
3. Rehatkan sebentar. Ambil 1 sudu besar daging cincang dan bulatkan.
4. Susun atas loyang yang digris dengan sedikit minyak. Simpan dalam peti sejuk sebentar sebelum digoreng.
Boleh juga bekukan untuk kegunaan akan datang.
Sos Meatballs
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub pati lembu Knorr
1 1/2 cawan air
1/2 cawan krim masam
garam secukup rasa
1. Minyak baki menggoreng meatballs jangan dibuang. Panaskan semula pan dan tambah mentega.
2. Masukkan tepung dan kacau sentiasa selama 2 minit, jangan sampai berketul.
3. Masukkan air dan kiub pati lembu.
4. Bila mendidih masukkan krim masam dan garam. Biar pekat sedikit dan boleh hidang dengan meatballs.
Kalau tak ada krim masam boleh hasilkan sendiri menggunakan krim masakan atau cooking cream. Boleh juga guna dairy whipping cream. Saya sendiri biasa guna thickened cream jenama Paul's yang mudah didapati di kedai-kedai baking atau Jaya Grocer dan Cold Storage. Giant pun ada jual. Caranya mudah. Ambil 1 cawan krim masakan dan perahkan 2 sudu besar lemon. Gaul dan anda akan dapati ia semakin pekat (curdle). Siap. Mudahkan?
Almaklum kadang nak beli krim masam tu rasa membazir sebab pakainya cuma sedikit. Baki nak buat apa?
Lain kalu terus guna untuk quiche lorraine ke kan.
At least macam thickened cream tu saya boleh guna dalam banyak masakan termasuk nak buat chocolate ganache. Very versatile. Sebab tu sentiasa ada dalam fridge saya.
So selamat mencuba resipi Swedish Meatballs ni. ;-)
No comments:
Post a Comment