Friday, 26 December 2014

Yang Wajib Singgah... Yang Tak Berapa Nak Wajib

Dari terengganu dalam perjalanan balik ke KL inilah lokasi-lokasi yang wajib kami singgah.Kalau nak merasa keropok lekor Terengganu yang super duper sedap, sila lah singgah di gerai Keropok Lekor 008 di Pantai Peranginan Kelulut, Daerah Marang. Terletak bersebalahan dengan stesen minyak caltex kalau tak silap saya. Kalau bukan caltex mungkin Shell. Tapi yang penting bangunan gerai ni senang nak cari sebab warna hijau. Besar tempat memproses keropok di sini keranan bagunannya 3 tingkat dengan 1 tingkat dibawah tanah (lembah). Tak susah mencarinya kerana ia terletak di laluan utama Marang-Kuantan... tak perlu nak masuk kampung cari sana sini. Tepi jalan utama je pun.


Jangan cerita pasal keropok Losong atau BTB (Bukit Tok Beng) lagi dah. Keropok Lekor 008 yang terbaik saya pernah makan kerana kandungan ikannya yang sangat tinggi. Sedap memang terasa ikannya. Bila digoreng ia kekal lembut dan tidak liat langsung. Kata adik lelaki nak potong dengan pisau tapi tak sempat potong dia patah sendiri. Itu bukti keropok lekornya padat isi ikan dan bukan padat dengan tepung sagu semata. Saya mula diperkenalkan dengan keropok lekor Kelulut ini semasa masih bekerja di syarikat lama. Anak buah saya yang beri sebagai hadiah. Terus saya terpaut dengan kelazatan dan keaslian rasanya. Makanya sejak 4 tahun yang lepas hanya keropok lekor 008 ini saja yang saya beli. Dan sejak 4 tahun lepas hingga kini, rasanya masih tidak berubah. Sangat berbeza dengan keropok lekor lain-lain tempat yang bila boom saja jadi popular terus dikurangkan kandungan ikan dan jadi makin liat.
Ingat lagi warung di Kemaman yang sering saya sebut-sebut sebagai tempat persinggahan kami mengalas perut? Ya, warung tu dah makin besar sekarang dan sudah ada banner nama kedai siap nombor telefon lagi. Menunya pun dah bertambah. Cuma bila makin besar kedai ni tempat parking jadi terhad pulak. Saya mula singgah di gerai ini sejak 5 tahun lepas rasanya. Dulu tak banyak pengunjung. Sekarang saya lihat pengunjungnya datang dari merata tempat. Pelancong tempatan dari Utara dan Selatan berdasarkan no. plat kenderaan masing-masing dan loghat yang digunakan. Alhamdulillah... kualiti hidangan tetap sedap seperti dulu. Dan harga tak pernah berubah. Sepinggan atau sebungkus bihun goreng yang tahap kenyang perut masih RM1.00 cuma. Mana nak cari?

Sampai di Geliga, Kemaman cari Masjid Geliga. Ada simpang 3 di masjid, masuk simpang tu. Simpang itu adalah untuk ke Teluk Mak Nik atau Monica Bay. Kalau dari arah Terengganu akan jumpa stesen bas sebelah kiri, kemudian simpang masuk. kalau dari arah Kuantan akan jumpa masjid dulu belah kanan kemudian simpang. Masuk simpang jalan terus tak sampai 500meter akan jumpa warung ni sebelah kiri anda. Hadapan warung ada 2 biji banglo mewah yang cantik. 1 banglo sedang dalam pembinaan ketika kami sampai tempohari. Saya kira sudah detail perincian saya bagi.


Yang dah boleh strike out dari senarai :


Nasi dagang kontroversi kepala ikan suatu ketika dulu. RM3.00 sehidang seorang makan. Harganya lebih 50sen daripada kebanyakan nasi dagang yang dijual di Pantai Timur. Dari KB ke Terengganu rata-rata dijual pada harga RM2.50. Mengikut selera saya sendiri sebenarnya banyak lagi nasi dagang lain yang lebih menepati citarasa saya. Nasi dagang yang saya kenal sejak kecil nasinya lembut mesti digaul dan diperisakan dengan bawang merah hiris halus, rempah halba, halia hiris halus dan di'larung' dengan santan. Sayang sekali nasi nya tidak menepati identiti dan rasa nasi dagang sebenar. Gulai ikannya juga sangat lain rasanya. Tapi tak kisahlah bab gulai tu ikut resipi masing-masing. Cuma menariknya di sini, ikan tongkol dihidangkan siap dibuang tulang. Mudah nak makan walaupun potensi nak tercekik tulang tu agak tipis kerana tulang ikan tongkol agak besar dengan sedikit tulang halus di tengah isi. Saya kurang gemar bila isi ikan dilerai begini kerana portion ikan yang diberi tidak sampai pun 1 potong. Terletak di Chendering. Kalau nak cuba juga cari je Masjid putih Chendering. Gerainya dihadapan rumah sebelum masjid putih tadi.