Tuesday 31 January 2012

Baking Marathon Part 1 - Completed!

Alhamdulillah, first leg of my baking marathon successfully completed last Saturday
I haven't been doing wedding cakes for exactly 1 year! And I did it this time around pun sebab this old friend of mine yang beriya-iya minta buatkan for adik lelakinya dan untuk pengantin perempuan juga.
She booked me since September last year, dan since masa tu saya anticipated by January saya akan 'bebas' dari kerja, how could I resist it?
Saya memang suka buat wedding cakes, walaupun stressful tapi suka sangat.
Masalahnya last year komitmen kerja terlalu tinggi ditambah dengan banyak masa terbuang travel to and fro work saya jadi cuak nak ambil banyak baking project.
Kena pulak bila customer pesen suka book last minit. Maaf cakap bukan sombong tapi banyak wedding and hantaran job yang saya turn down semata-mata sebab short notice
Tak berani saya ambil risiko, setakat buat kek saja senang tapi nak mendeko bagai perlukan kreativiti dan kreativiti tidak boleh dipaksa dalam tempoh yang singkat
Kalau saya takde komitmen lain boleh lah tapi itupun rasanya saya tak kuasa nak gamble
I wouldn't trade satisfaction for money, not yet belum masanya for me to stoop that low

So the first leg of my baking marathon saya kena siapkan 1 biji kek hantaran, 6 biji miniature cakes hantaran juga dan 3-tier kek kahwin. Semuanya nak dipakai pada tarikh yang sama!
Adehhh memang pecah kepala mengatur jadual kerja
dan memang sengal badan bekerja non-stop okeh!
Kali terakhir saya bermarathon menyipakan kek-kek kahwin was 1 1/2 years ago bila mana saya siapkan 7 biji kek dalam masa 4 hari!
siap job muscle pain for almost 3 months!
Kerja buat kek bukan senang, apatah lagi nak mengadun fondant seberat 6kg!
Tengok nasib juga kekadang adunan fondant tak nak beri kerjasama, jadi berjam-jam lah menguli dan membaikpulih adunan
jadi last weekend memang saya skip jogging dan bersenam terus
nak buat apa jogging dan bersenam lagi dah
dok menguli fondant aja pun boleh buat saya develop muscle kat lengan!
tapi bukan muscle yang saya develop... tapi muscle tear rasanya - sakit je bahu
this is the price that bakers have to pay for playing with fondant
so jangan terbuntang biji mata kalau harga kek fondant mahal


Design asal yang diberi kakak pengantin agak polos, saya improvise dengan menambah corak drop strings keliling kek. Teknik ni saya baru je saya belajar, tengok si Cake Boss Buddy Valastro buat last week kat channel 705 TLC.
Terus cuba dan menjadi!

Simple tapi dah customer nak macam ni who am I to say no?
Kalau ikut saya, saya lebih suka buat design lain yang more value for money ;-)
tapi masalahnya customer selalu datang dengan sample-sample design sendiri yang kadang-kadang saya sendiri tak rasa teruja nak membuatnya
saya lebih suka customer bagi konsep, nak traditional ke, modern look ke, english ke - lebih mudah saya propose idea dan zahirkan deko yang bersesuaian

First time buat miniature cake. Dulu saya selalu mengelak sebab rasa renyah mendeko kek-kek kecil ni tapi bila dah buat rasa seronok pulak! ;-)

Penat balik kerja terus sambung baking marathon sampai jam 2 pagi setiap hari rasa terubat bila incik hubby setia menemani saya selama 3 malam berturut-turut!
sampai tertidur depan tv dan dengan dia sekali terbabit tidur lewat
dia balik dari pasang khemah tengah malam pun sambung temankan saya
phewww! nampak kecil tapi lift up the burden atas bahu saya
dialah pillar saya dalam baking project yang saya undertake sejak 4 tahun lepas
dia yang banyak bagi sokongan, kadangkala bila saya stuck with ideas saya turn to him
especially on technical issues... yeah sapa kata buat kek adalah kerja kreatif semata-mata?
dia banyak bagi idea masa saya mula-mula belajar nak stacked wedding cakes
maklumlah saya tak belajar secara formal jadi banyak benda saya kena trial and error
he's my fan and my critic... dia 1st yang akan komen kalau ok ke tak ok
i'm blessed... :-)

So, 2nd leg of my baking marathon will begin tonite
kek nak pakai hari sabtu tapi kenapa Selasa dah mula kerja?
dah tentulah kena mula awal sebab nak siapkan gumpaste flowers untuk hiasan atas kek lagi dan serba mak nenek nya yang perlu dikeringkan beberapa hari
kalau time tu nak pakai baru nak buat alamat lingkup!
sekian.