Friday 30 May 2008

Gulai Ikan Tongkol@Aye



nak berdiet serba tak menjadi kalau dah bersua gulai ikan tongkol. dalam paksa rela jamah juga nasi sesenduk penuh. gulai ikan tongkol ni is my all time favourite sejak kecil lagi, dulu2 makan dengan nasi dagang my mom. sekarang makan dengan nasi biasa pun sedap. now become hubby punya favourite juga. selalu kami pegi market, bab memilih ikan serah kat hubby; ikut dia lah nak pilih ikan apa & selalunya mesti ada ikan tongkol. so, dinner malam ni gulai ikan tongkol dengan sayur goreng.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Resipi khas utk azie

1 ekor ikan tongkol – rebus dgn asam keping & garam 2 sudu kecil (air rebusan simpan dlm 1/2 or 3/4 cawan)

Bahan2 Blend
Bawang merah 6 ulas atau bwg besar 1 ½ biji
Bawang putih 2 ulas
Halia ½ inci
Lengkuas ½ inci
Cili boh 2 sudu besar

Bahan Lain
1 ½ sudu besar rempah kari ikan - buat paste
Cili padi 5-6 tangkai
Kayu manis
Asam keping
Santan pekat 1 cawan (sy guna santan kotak 3/4 from 200ml)
Garam
Gula Melaka/gula pasir secukup rasa

Tumis kayu manis diikuti bahan A & tumis sekejap. Masukkan cili boh tumis sampai pecah minyak, kemudian masukkan rempah kari kacau rata. Bila bahan tumis dah mesra, masukkan air rebusan ikan dalam ¾ cawan & asam keping, gaul rata. Masukkan santan pekat & kalau tak nak kuah pekat sangat tambah sedikit air (agak2 sendiri ye). Biar mendidih sambil kacau2 dalam 3 minit gitu jangan sampai pecah santan. Letak garam, gula pasir or gula Melaka. Masukkan ikan & cili padi biar mendidih sambil kacau dalam 5 minit atau ikan & kuah mesra.

Note:
Jangan pengsan ye tengok sukatan garam untuk rebus ikan...hehe ikan ni isi dia tebal kang tawar pulak. Kalau saya main campak jer garam sesedap rasa. Untuk kuah gulai pulak saya prefer guna gula melaka, tapi gula pasir pun okay. Kalau nak letak belimbing buluh pun sedap juga. Btw, jangan sesekali letak daun kari, spoil flavour dia. Pastu kalau prepare overnight lagi sedap sebab dah mesra.