Wednesday 21 March 2012

Kuih Keria Keledek Kecut

Balik kerja petang kelmarin saya singgah di kedai runcit rahman depan rumah
tujuan nak beli keledek nak buat kuih keria
memang beriya-iya sungguh kali ini
padahal saya memang jarang buat kuih-muih Melayu
seumur hidup cuma 1 kali saja saya pernah buat kuih ini
itupun bukan saya yang buat tapi Ma, saya cuma bantu gentel je
tapi disebabkan kuih keria ni is one of Fahmi's favourite kuih
dan dia pun sejak 2-3 hari lepas cakap teringin
maka saya usaha mencari keledek



Pencarian di kedai rahman menemukan saya dengan 3 ketul keledek
voila! sekali terjah je dah jumpa padahal hati rasa was-was juga s
ebab kedai rahman ni bukannya banyak sayur-mayur pun (keledek nak kira sayur ke buah-buahan?)
tapi sayang, keledeknya sudah berkedut dan saya saspek dah masuk angin pun
hmmm... saya ambil juga, tak apalah kot boleh salvage lagi isinya
kaki malas nak tekan pedal minyak ke kedai sayur acheh
masa membayar saya tengok tokey Rahman lama membelek keledek tu
lepas tu dia cakap "ini saya tak kira ye, sebab sudah kecut lah"
"kakak ambil lah, kalau boleh pakai kakak pakai lah" tambah dia bila tengok saya berkerut kening
terkejut saya, tapi rasa senang hati sangat sebab dia jujur berniaga!
saya minta dia halalkan... Alhamdulillah





Bahagian keledek yang masuk angin dibuang, kemudian direbus
bila dah masak saya cubit sikit, rasa dulu
emmm... Alhamdulillah rasanya masih rasa keledek
biarpun warna keledek agak keruh dan dah tak kuning lagi
hmm apalagi... mula lah operasi melenyek dan mengadun
tanpa sebarang resipi yang spesifik
main agak-agak je letak tepung asalkan tak keras
hasilnya selepas digoreng memang elok lembut
kalau yang keras dan liat tu sebab banyak tepung ye puan-puan






Merasa lah Fahmi makan kuih keria hasil air tangan mama
tak sabar-sabar menunggu salutan air gula sejuk
elok je sejuk terus dia bantai 2 biji padahal masa tu dah melepasi jam 10malam
patut tak boleh makan dah, kena masuk tidur
si Yaya yang tak pernah heran dengan kuih keria pun boleh tergoda
dia rasa sikit, lepas tu minta lagi
sedap katanya... memang sedap bukan sebab saya yang membuatnya
tapi sebab selepas digoreng, kuih keria dari keledek kecut berut dan keruh isinya itu
tetap beraroma harummmmm sangat!
bila kita makan aroma yang harum tu bermain-main dalam mulut
itu yang menambah keenakan
berkat kebaikan hati rahman jugak kot :-)

saya pernah terbaca, rahsia sajian yang enak ialah apabila sajian tersebut
boleh merangsang kesemua deria - penglihatan, bau dan rasa
perasan tak kalau kita selsema atau hidung tersumbat
apa yang kita makan semuanya rasa bland
itu disebabkan masa kita nak menyuap makanan ke mulut
hidung kita tak dapat tangkap bau, jadi 'kurang' nikmat makan

yang saya tahu, kuih keria keledek kecut saya tetap nikmat! he he
kat dalam fridge masih ada baki doh kuih keria
boleh sambung buat bila-bila nak makan
or kalau malas nak sira kuih keria kita buat cek mek molek (inti gula di dalam)
tak pun buat kuih cucur badak pulak kan?