Monday 6 August 2012

17 Ramadan 1433H - Cara Manis Aroma Pandan

Hari ini adalah hari malas bersilat di dapur
saya terpacak depan tv dari jam 6 petang sampai waktu iftar tengok Leigh & Jennifer bersilat dengan Nic & Rocco for My Kitchen Rules (MKR) champion title
pasal itu saya buat hidangan simple je hari ini iaitu chicken lasagna (yang dimasak dalam oven) dan kuih cara manis aroma pandan yang super easy ni
memang tak banyak hidangan atas meja for iftar tadi
cuma tambahkan dengan buttery roti john dibuat guna butter croissant bread
dan roti john ala murtabak yang hubby beli
still nobody complaints... sebab semua orang daripada anak-anak, kakak termasuk mr hubby pun ikut melekat depan tv!!! hahahaha

paling lawak mr hubby sampai tak sempat mandi sebab tak mau terlepas MKR
lepas tu pakat berbuka depan tv je sebab MKR final habis lambat
hahahaha
itulah satu perkara yang saya rasa sweet sangat about mr hubby
he may not cook or ringan tulang membantu di dapur
but he not only supports my passion for food & cooking
dia pun turut sama suka tonton rancangan masakan bersama saya
tak complaint pun hari ini iftar takde nasi ke apa he he he





since dah biasa ambil gambar lasagna, cuci mata jelah dengan pic kuih cara ini ;-)

17 Ramadan 1433H - Sesekali Lets Go Middle East

Ini entry tertunggak
Sepatutnya keluar Jumaat malam
tapi tuan tanah agak kesibukan ;-)

Hari Jumaat adalah hari memakan daging, jadi hidangan iftar harus ada daging
saya pilih daging merah - daging lembu cincang (beef mince) yang bebas lemak
mahal sedikit tapi tak apalah yang penting lebih sihat
saya buat beef kofta curry yang dah pernah saya pamirkan gambarnya sebelum ini
sebab beef kofta curry ni memang jadi favourite seisi keluarga





Jangan tertipu, nama saja curry tapi tak pedas langsung
rasanya agak masam sebab watak heroinnya adalah tomato (hero daging) tapi diseimbangkan dengan rempah ratus
seperti jintan putih (cumin) dan ketumbar selain daripada rempah 3 beradik - kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
sedikit serbuk cili memberi rasa pedas yang tidak ketara
makan masakan berempah ni boleh membangkitkan selera tapi jangan terlalu berempah
terutama selepas seharian berpuasa nanti perut rasa sebu
but this curry is just nice
rasanya resipi saya pernah tempek sebelum ini, do check it out and give it a try



Dah go middle east with main hidangan kita balik Malaysia pulak dengan pengat keledek pancawarna
chewahhh bagi nama tak agak-agak
padahal pengat keledek kuning dan ungu je pun





Yaya kata dia suka makan bubur chacha yang warna warni tu
saya malas nak pi redah kedai cari chacha
bancuh je adunan tepung gandum letak warna ikut suka dan uli
lepas tu gunting dan boil...
cuma bila dah bercampur dalam pengat keledek ungu tu turun warna
habis semua jadi keunguan...
ok purple rules!